12 bonton pravila za stolom: Šta se jede uz pomoć viljuške, a šta rukama?

Koliko ste se puta do sada dvoumili da li je u redu da hranu uzmete rukama ili treba da koristite nož i viljušku? Ova pravila će vam razjasniti nedoumice.

12-bonton-pravila-za-stolom-sta-se-jede-uz-pomoc-viljuske-a-sta-rukama-10.jpg

Ako želite da ostavite utisak kulturne osobe kada ste na ručku ili večeri sa kolegama ili prijateljima, treba da poznajete pravila korišćenja pribora za jelo.

Svima je mnogo lepše kada dele obrok sa kulturnom osobom.

I verujemo da osnovna pravila znate, ali postoji i niz ne tako očiglednih pravila kako treba da konzumirate različite vidove hrane.

Hajde da otkrijemo kada nije neophodno da se koristi pribor:

Miso supa

Miso supa se obično služi u malom sudu. Sud treba da stavite na jedan dlan, da ga pridržavate palcem i da supu pijete malim gutljajima. Štapićem koji vam je u drugoj ruci treba da hvatate komadiće tofua i druge sastojke.

Kada ispijete tečnost, preostale sastojke kao što su tofu, pečurke i nudle možete da jedete kašikom.

12-bonton-pravila-za-stolom-sta-se-jede-uz-pomoc-viljuske-a-sta-rukama-1.jpg

Slanina

Hrskava slanina može da se raspadne ako je sečete nožem, pa je preporučljivo da je jedete rukama.

Mekana slanina je po pravilu masna i izmastiće vam prste, pa u tom slučaju koristite nož i viljušku.

12-bonton-pravila-za-stolom-sta-se-jede-uz-pomoc-viljuske-a-sta-rukama-2.jpg

Masline

Kada se masline služe kao zakuska, treba da ih uzimate rukama.

Kada su masline sastavni deo nekog jela, kao na primer salate, tada treba da koristite viljušku.

Masline u čaši martinija mogu da se jedu kada popijete piće. Nagnite čašu i one će skliznuti u vaša usta.

12-bonton-pravila-za-stolom-sta-se-jede-uz-pomoc-viljuske-a-sta-rukama-3.jpg

Fileti ribe

Najčešće se služe fileti od lososa ili pastrmke. Jedu se pomoću specijalnog pribora: viljuške sa tri zupca i zaobljenog noža za ribu.

Meso ribe je veoma meko, pa se ne seče, već se uz pomoć noža pažljivo deli na komade, koje zatim stavljate u usta uz pomoć viljuške. Nož se, isto tako, koristi i za skidanje kože i kostiju sa ribe.

12-bonton-pravila-za-stolom-sta-se-jede-uz-pomoc-viljuske-a-sta-rukama-4.jpg

Cela riba

Ribu treba da presečete po sredini, od glave do repa, a da joj ne oštetite kičmu, a zatim treba da je otvorite kao knjigu uz pomoć pribora.

Komade mese prenesite na slobodan prostor na tanjiru. Uz pomoć viljuške odstranite kičmu i prebacite je u tanjir za kosti.

Možete staviti i malo limuna na ribu i početi da je jedete uz pomoć istog pribora.

12-bonton-pravila-za-stolom-sta-se-jede-uz-pomoc-viljuske-a-sta-rukama-5.jpg

Meso na kostima

Za vreme poslovne večere, na zabavama ili u restoranu, meso sa kostiju, na primer pileći bataci ili svinjska rebra, konzumiraju se uz pomoć viljuške i noža.

U neformalnim prilikama kao što su izleti ili kućne sedeljke, meso se jede uz pomoć ruku.

12-bonton-pravila-za-stolom-sta-se-jede-uz-pomoc-viljuske-a-sta-rukama-6.jpg

Pica

Za vreme koktel zabava pica koja je isečena na komade može da se uzme rukom. Isto važi i za druge neformalne prigode.

Ali, ako ste na poslovnom sastanku ili u restoranu, bolje je da koristite nož i viljušku.

12-bonton-pravila-za-stolom-sta-se-jede-uz-pomoc-viljuske-a-sta-rukama-7.jpg

Još 6 pravila na sledećoj strani...



MOŽDA VAS ZANIMA:

loading...

Možda vas zanima:

Šta se dešava vašem telu kada često jedete semenke suncokreta? Ukoliko ste i vi od onih koji uz gledanje filma grickaju brdo semenki suncokreta...
Hrana koju treba da jedete pre konzumiranja alkohola Lekovi za mamurluk su nam dobro poznati, ali se on može delimično sprečiti ili o...
Hrana koja može da bude opasna po zdravlje ako je jedete u pogrešno vreme Iako danas svaki čovek teži da se hrani zdravije i kvalitetnije, ipak nedostatak...