4 saveta kako da stvari u domu organizujete na japanski način

Kada je u pitanju organizacija prostora, svako od nas se trudi da iskoristi najviše što je moguće. Pa tako, kada se uređuje dom, stalno se vrtimo kroz prostor sa nekim metrom u ruci i merimo.

4-saveta-kako-da-stvari-u-domu-organizujete-na-japanski-nacin-01.jpg

Ali, tokom vremena, prostor se puni novim aparatima za domaćinstvo, delovima nameštaja, igračkama za decu i sličnim stvarima. Mnogi od nas se često vezuju za predmete, pa se retko odlučuju da ih se oslobode.

Ipak, ovakvo sakupljanje predmeta ne smatra se uobičajenim u svim zemljama sveta. Na primer, Japan je poznat po minimalizmu i čistoći. Domovi Japanaca su neverovatno mali, ali je zato organizacija na zaista visokom nivou.

Pa, ako želite da malo bolje upoznate japanske organizacione veštine, u nastavku možete pročitati kako su primenili svoju organizacionu filozofiju.

Tehnika pravilnog slaganja garderobe

Japanci koriste posebnu tehniku za slaganje odeće koja zahteva mnogo manje protora kada je stavite u orman. Tajna je u tome što kada saviju veš (standardno, kao i svi drugi), Japanci ga dodatno uviju u rolnu, a zatim smeste u orman.

4-saveta-kako-da-stvari-u-domu-organizujete-na-japanski-nacin-1.jpg

Organizovanje fioka

Japanci redovno organizuju svoje fioke tako što koriste pregrade. Na ovaj način, nema potrebe da preturate po fiokama u kojima se često čuva sve i svašta.

4-saveta-kako-da-stvari-u-domu-organizujete-na-japanski-nacin-2.jpg

Obratite pažnju na prostor za cipele

Zato, nikada ne zaboravite cipele i obezbedite dovoljno mesta da ih smestite. To je zaista veoma važno, jer ako nemate ovaj prostor za cipele, one će biti razbacane svuda.

4-saveta-kako-da-stvari-u-domu-organizujete-na-japanski-nacin-3.jpeg

Isplanirajte poseban prostor u kupatilu

Ukoliko imate malo slobodnog prostora u kupatilu, vreme je da ga razumno iskoristite. Napravite orman ili police na kojima možete da držite peškire i deterdžente. Zaista bi bilo odlično da vam uvek budu pri ruci, umesto da ih svuda tražite.

4-saveta-kako-da-stvari-u-domu-organizujete-na-japanski-nacin-4.jpg

S. U. | CRNOBELO.rs

Možda vas zanima:

10 najpopularnijih i najkupovanijih IKEA proizvoda IKEA je postala sinonim za skandinavski dizajn, jednostavnost, eleganciju i prih...