Slomiće te, sastavićeš se, mrva si u Svemiru, a ipak je on ceo u tebi

Kažu, živ čovek – živ đavo. Život će te nemilosrdno udarati tamo gde najviše boli. Pokidaće se tamo gde je najtanje. Stisnućeš zube i guraćeš. Niko ne kaže da će biti lako ili da je fer. Nije. Zato je to život, a ne izmišljena bajka.

slomice-te-sastavices-se-mrva-si-u-svemiru-a-ipak-je-on-ceo-u-tebi.jpg

Slomiće te. I najbolja drugarica će ti jednoga dana okrenuti leđa, ona za koju si mislila da ti je bliska kao sestra. Prvi dečko će te izneveriti. Boleće tako mnogo da ćeš bukvalno osetiti fizičku bol u srcu, pitajući se da li ćeš dočekati sledeći dan otvorenih očiju i sa srcem koje će još uvek da kuca.

Da, doći će i taj dan kada će te razočarati i brat, sestra, roditelji. Pitaćeš se - da li se ovo samo meni dešava? Nisi sam. Svi smo prolazili kroz isto.

Usponi i padovi, prepreke i zaobilazni putevi. Bićeš nestrpljiv da se zaposliš, sa nezaustavljivom željom da postigneš uspeh koji očigledno dolazi previše brzo i previše lako za sve ostale, osim za tebe.

Slomiće te, budi siguran i ne zavaravaj se. Slomiće te drugovi, devojka, domaći i tuđi. Društvo, život koji te stavlja u jednu ogromnu mašinu i melje te dok od tebe ne ostane zrnce.

Ne dozvoli im. Nemoj da se predaš. Pašćeš i ponovo ćeš ustati. Isplakaćeš se, pa ćeš izbrisati suze. Slomiće ti srce i ponovo ćeš ga sastaviti, jer je stvoreno da voli i da bude voljeno.

Slomiće i tebe, potpuno i nemilosrdno. Gaziće te, vređaće te, nazivaće te pogrdnim imenima, podsmevaće ti se. Trudiće se da te ubede da ne vrediš, da si zamenjiv, sasvim običan i nebitan.

Nisi. Nekome značiš. Za nekoga si ti ceo svet. Razlog za buđenje, razlog za slatku nesanicu. Ti si razlog za nečiji osmeh.

Sastavi se. Za sebe i za druge. Za one kojima značiš. Neko voli tvoju svetlost, jer mu ona pokazuje put. Neko drugi voli tvoju tamu jer mu tako pokazuješ zvezde.

I zaboravi na to da budeš savršen. Ne postoji savršenstvo. Kakva iluzija, čovek od krvi i mesa da bude kao neka programirana mašina.

Samo gledaj da se sastaviš kada te slome. Drži noge čvrsto na zemlji, a pogled usmeri ka zvezdama.

Mrva si u Svemiru, a ipak je on ceo u tebi. Živi, juče, danas i svaki sledeći dan je tvoj.

©CRNOBELO.com Zabranjeno preuzimanje i kopiranje. Krađa autorskih tekstova je kažnjiva zakonom.

(O)Milena | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

MOŽDA VAS ZANIMA:

loading...

Možda vas zanima:

Ženo, saberi se, nije mi cilj u životu da dobijem titulu najdomaćice, cilj mi je da budem srećna! Nisi rođena da budeš učiteljica, ajde olabavi malo sa savetima, dosta je priče o...
Zašto je starija sestra najvažnija osoba u vašem životu? Ako imate stariju sestru, sigurno ste se krili iza nje kada ste bili u nevolji, ...
Zastani, ženo... Ništa ne moraš! Odmori malo! Zastani malo, ženo... Odmori... Ništa ne moraš, ništa ne trebaš. Da te sutra ...