Kako je otac Majkla Džeksona zagorčao život svom sinu?

Džo Džekson, otac pop legende Majkla Džeksona, je nedavno preminuo. Za njega se slobodno može reći da je velika šteta što nije jednoglasno proglašen za najvećeg tiranina i monstruma među roditeljima u čitavoj istoriji pop muzike.

kako-je-otac-majkla-dzeksona-zagorcao-zivot-svom-sinu-1.jpg

Najviše potvrda koje idu u prilog ovoj izjavi dolaze upravo od njegove dece.

Džo Džekson je bio bokser i neuspešni bluz muzičar. Njegov najveći talenat je bio da zagorčava život svojoj deci. On ih je tokom 80.-tih neprestano fizički i psihički maltretirao, a u tome se možda i krije razlog zašto je Majkl Džekson bio toliko bizaran i sa čudnim ponašanjem.

Njegova majka je bila veoma posvećeni fanatic iz redova Jehovinih svedoka, i neprestano je terorisala decu pričama o neizbežnom sudnjem danu i smaku sveta. Ujedno je bila opsednuta i perfekcionizmom, higijenom i čistoćom, pa je često decu trljala čistim alkoholom ili im je mazala lice vazelinom, kako bi bila blistavija i lepša.

Tokom zimskog perioda, decu je slala u školu sa vrućim kuvanim krompirima u džepovima jer je verovala da će ih to zaštititi od hladnoće.

Ipak, njeno ponašanje je bilo “mačiji kašalj” u odnosu na Džoovo ponašanje. On im je pretvorio živote u pravi pakao. Ne samo da nije umeo da im pokaže ljubav već im je jasno stavljao do znanja da ih uopšte ne voli.

„Niko od nas se ne može setiti nijednog jedinog trenutka da smo se grlili ili mazili sa ocem ili da nam je rekao da nas voli”, izjavio je Džermejn Džekson, Majklov brat.

Kada je prepoznao talenat svoje dece, njegova hladna i nasilna priroda je dobila još jedan neprijatan momenat – prerastao je u pravog despota. Tukao ih je kaišem ili kablom, terao ih je da nose betonske cigle sa jednog na drugi kraj dvorišta.

Kada je grupa The Jackson 5 postala popularna, nije im dozvoljavao da izlaze napolje i da se igraju sa drugom decom. Kada bi se vratili iz škole sledilo je 5-časovno vežbanje, a ukoliko bi neko dete slučajno pogrešilo korak u koreografiji, terao bi ga da samo ode u dvorište i donese prut sa kojim bi ga kasnije tukao.

Najsuroviji je bio prema najmlađem i najtalentovanijem sinu, Majklu

Džo je shvatio da se Majkl stidi svog velikog nosa, pa mu je dao nadimak ”Nosko”, i to je bila uvreda koja će pratiti Majkla čak i u poodmaklim godinama. Tokom vermena, Majkl je uradio sve kako bi se distancirao od svog oca.

Nakon uspeha albuma Thriller, Majkl je pobegao da nastupa sa svojom braćom i sabotirao je evropsku turneju 1984. Godine. Nakon ovog perioda počeo je da izbegava sve članove porodice. Ipak, nije uspeo da pobegne od senke svog oca.

Čak i u svojim 40.-tim, Majkl je govorio da ga i sama pomisao na svog oca tera na povraćanje.

Majkl Džekson će kasnije uraditi mnogo neobičnih stvari kako bi vratio makar deo detinjstva koga ga je lišio njegov otac. Većina ljudi nije znala ništa o njegovom teškom i mučnom životu, pa nisu mogli ni da shvate njegovu ekscentričnost već im je delovao rastrojeno.

kako-je-otac-majkla-dzeksona-zagorcao-zivot-svom-sinu-2.jpg

U svojoj autobiografiji, Džermejn Džekson se trudi da opravda postupke svog oca jer se on navodno samo trudio da nađe način da kontroliše svoju problematičnu decu i da ih drži dalje od ulice.

Odrastanje u Gariju (Indijana) je bilo prilično teško, ispunjeno bandama i nasilništvom. Pošto su se deca zanimala muzikom nisu imala vremena ni za šta drugo, pa im je to spasilo živote.

Džo Džekson je trenirao strogoću i to se navodno pozitivno odrazilo na ambicioznog i perfekcionistički nastrojenog Majkla, koji možda ne bi postao ono što je bio da ga otac “nije doveo u red”.

Ipak, Majklov talenat je unikatan, vanserijski, neponovljiv. Zlobno je tvrditi da je bilo neophodno fizičko i psihičko zlostavljanje njegovog oca.

kako-je-otac-majkla-dzeksona-zagorcao-zivot-svom-sinu-3.jpg

Na kraju se njegovo ponašanje prema sinu odrazilo krajnje negativno, kako na njegov privatni život tako i na njegovu karijeru.

Мајkl Džekson je umro za vreme probe za nastup, iako je bio previše bolestan za nastupanje. Ali, promoteri su ga forsirali po svaku cenu, da ne bi izgubili novac. Majkl Džekson je bio prinuđen da igra i peva, bez obzira na to da li želi i da li je spreman za to.

A sve to je deo nasleđa zlobnog i surovog oca, Džoa Džeksona.

(O)Milena | CRNOBELO.rs / foto: pinterest.com

Možda vas zanima:

Тaman kada poželite da ga „ubijete“, spremiće vam romantičnu večeru – to je savršen muškarac koji va... Savršeni muškarci više ne postoje. Pričajte mi malo o tome. Ili ne, bolje da ja ...
Оsnovna bonton pravila koja treba da postanu način života Pravila lepog ponašanja se mogu razlokovati u različitim zemljama sveta i između...
Мudrost iz života Kijano Rivsa, koja će vas učiniti boljim čovekom Kijanu Rivs je najprizemnija zvezda. Možete ga videti da se vozi u gradskom prev...
Мladi prvo rade, pa biraju fakultet: 5 razloga zašto je Švedska zakon zemlja za život Oba roditelja imaju porodiljsko odsustvo, a prosečni životni vek je 82 godine. Z...
Коje su najbolje države na svetu za život ako ste žena? Skаndinavske zemlje su ponovo na vrhu liste. Izgleda da je kvalitet života tamo ...
Кada pomislite da život nije fer... Ništa vam ne ide od ruke? Čini vam se da ništa nema smisla i da vas sreća stalno...