Najstrašniji srpski običaj za mlade neveste, spavanje sa svekrom, o kojem se vekovima ćutalo — opisan je u seriji „Nečista krv“

Konačno se govori o onome o čemu se vekovima ćutalo u Srbiji, o običaju koji je bio traumatičan za svaku mladu nevestu koja je morala da spava sa svekrom nakon sklapanja braka.

najstrasniji-srpski-obicaj-za-mlade-neveste-spavanje-sa-svekrom-o-kojem-se-vekovima-cutalo-opisan-je-u-seriji-necista-krv-01.jpg

Nova srpska serija „Nečista krv, greh predaka“ prati događaje koji se dešavaju pre onih u kultnom romanu Borisava Bore Stankovića „Nečista krv“.

najstrasniji-srpski-obicaj-za-mlade-neveste-spavanje-sa-svekrom-o-kojem-se-vekovima-cutalo-opisan-je-u-seriji-necista-krv-02.jpg

Kroz brojna stradanja pokazuje težak položaj žene u srpskom patrijarhalnom društvu.

Činjenica je da su mnogi običaji vremenom iskorenjeni, i naravno postoje dobri razlozi za to.

Jedan od onih koji su bili posebno bizarni i traumatični jeste običaj koji podrazumeva intimnu seksualnu vezu između svekra i snaje, a običaj datira iz vremena južnih Slovena.

Čin se praktikovao uglavnom zbog seksualne nezrelosti sina ili zbog njegovog odsustva.

Običaj je uspostavljen 1878. godine, a kaže se da je trajao sve do povlačenja Osmanskog carstva sa srpskih prostora. Iskorenjen je tek na kraju Drugog svetskog rata.

Navodi se da je bio rasprostranjen u Pomoravskom kraju i u Vranju i da je nastao iz „čisto praktičnih razloga“ i prenosio se sa kolena na koleno.

Naime, ako se maloletni mlad momak oženi starijom, odraslom ženom, u tom slučaju — otac bi obavljao bračnu dužnost.

Deca su se često rađala iz veze između svekra i snaje, a on je sa njom imao intimne odnose sve dok sin ne postane punoletan.

Jedna od najpoznatijih scena u srpskoj književnosti je ona iz čuvene „Nečiste krvi“ Bore Stankovića, kada opisuje noć u kojoj se slavi venčanje Sofke i malog Tomče i želja svekra Marka da spava sa prelepom Sofkom.

Bora Stanković je zabeležio tragove ovog čudnog običaja u svom delu, a navodno su ga praktikovali svi slojevi društva, bez obzira na etničku i versku pripadnost i niko ga nije smatrao grehom.

Čak i oni mladi momci čije su žene obavljale bračne dužnosti sa njihovim očevima, prenosili su ovaj običaj na mlađe generacije i ponavljali ga kada odrastu.

Pogledajte trejler za novu seriju „Nečista krv“:

(O)Milena | CRNOBELO.rs / Foto: Instagram

Možda vas zanima:

Žena je promenila pol u muški, ali se predomislila – sada ponovo postaje žena Alia, iz Mičigena, rođena je kao žena, ali je sa 18 godina shvatila da želi da p...
U tattoo studiju u Skoplju muškarac je istetovirao lik Tome Zdravkovića i stih iz njegove pesme Makedonski tattoo umetnik Vlatko Zdravkov napravio je remek-delo na nozi svog kl...
Supruga lepotica i četvoro dece: Činjenice o Niku Vujičiću, muškarcu rođenom bez ruku i nogu, za kog... Krajem 2021. godine, inspirativni muškarac srpskog porekla proslavio je rođendan...