Kako izgleda život sibirskog plemena u kojem ne postoji razvod?

Žene bez problema završavaju „muške“ obaveze, razvodi praktično ne postoje, a njihov način života gotovo da se nije promenio u odnosu na prošlost.

kako-izgleda-zivot-sibirskog-plemena-u-kojem-ne-postoji-razvod-01.jpg

Narod Hanti živi u Rusiji, u oblasti poznatoj kao Hanti-Mansijski okrug. Hanti su jedna od autohtonih starosedelačkih manjina u Sibiru, a njihov način života je zaista zanimljiv jer se gotovo uopšte nije promenio u odnosu na prošlost.

Ovi ljudi se obično bave ribolovom, lovom i uzgojem irvasa, a dane provode u radu i negujući drevne tradicije.

Nekoliko zabavnih činjenica o ovom jedinstvenom narodu:

1. Kao što smo napomenuli, većina pripadnika Hanti naroda bavi se lovom, ribolovom, kao i sakupljanjem plodova. A za to imaju zaista zanimljive metode — na primer, love ribu koristeći kavez koji potapaju u vodu, a bobice ih sakupljaju kantama umesto rukom jer je to mnogo brži način.

kako-izgleda-zivot-sibirskog-plemena-u-kojem-ne-postoji-razvod-02.jpg

2. Žene ovog naroda nisu mnogo zaokupljene svojim izgledom, a ni muškarcima uopšte nije važno kako izgledaju njihove žene.

Pošto u ovom narodu i muškarci i žene rade iste poslove - poput cepanja drva - oduvek su bili važni fizička snaga, marljivost i veštine partnera.

Ali, oni obraćaju pažnju na tradicionalnu odeću koju žene ukrašavaju različitim vezom. Ova veština je zapravo još jedan znak da je žena vredna.

3. Razvodi kod naroda Hanti praktično ne postoje. Uprkos svađama između supružnika koje su nekada neizbežne, i muškarci i žene smatraju da je njihov zadatak da se brinu o jedno o drugom kao i o svojoj deci, tako da razvod gotovo nikada nije opcija.

kako-izgleda-zivot-sibirskog-plemena-u-kojem-ne-postoji-razvod-03.jpg

4. Hanti imaju zanimljivu tradiciju i verovanja kada je u pitanju trudnoća. Na primer, trudnice ne bi trebalo da nose odeću napravljenu od kože irvasa. Istovremeno, ne bi trebalo da budu na mestima sa mnogo ljudima, pa ni da prisustvuju verskim ritualima.

5. Već smo rekli da muškarci i žene dele obaveze jednako. To znači da pored domaćih obaveza po kući, žene bez problema prikupljaju drva i završavaju i druge poslove koje obično obavljaju muškarci.

kako-izgleda-zivot-sibirskog-plemena-u-kojem-ne-postoji-razvod-04.jpg

6. Hanti imaju svoje praznike, u kojima obično slave prirodu. Jedan od najinteresantnijih praznika je „Proslava medveda“, koji se održava nakon uspešnog lova na medvede.

Hanti retko love ove životinje, odnosno samo za rituale. Oni smatraju da je njihov prvi predak bio medved, pa mu se kroz ritual zahvaljuju, ali i izvinjavaju.

A pošto je meso sveto, ne dodiruju ga rukama, već samo posebnim priborom.

kako-izgleda-zivot-sibirskog-plemena-u-kojem-ne-postoji-razvod-05.jpg

7. Hanti čuvaju hranu u drvenim šupama postavljenim na stubove na određenoj visini. Na taj način je štite od životinja.

8. Za vreme porođaja mogu biti prisutne samo žene. Prilikom porođaja obično pomažu četiri žene — jedna porađa majku, druga preseca pupčanu vrpcu, treća unosi dete u njegov dom, a četvrta je kuma deteta.

9. Ovaj narod je bio nomadski — obično su zimi živeli u drvenim kolibama, a u proleće, kada je vreme bilo malo toplije, odlazili su negde drugde gde su mogli loviti.

Tu su živeli u šatorima koje su pravili od kože. Navodno, sada je većina stacionirana i žive u zajednicama i u drvenim kolibama.

kako-izgleda-zivot-sibirskog-plemena-u-kojem-ne-postoji-razvod-06.jpg

Spirova S. | CRNOBELO.rs / Foto: Instagram, Freepik

Možda vas zanima:

Тaman kada poželite da ga „ubijete“, spremiće vam romantičnu večeru – to je savršen muškarac koji va... Savršeni muškarci više ne postoje. Pričajte mi malo o tome. Ili ne, bolje da ja ...
Оsnovna bonton pravila koja treba da postanu način života Pravila lepog ponašanja se mogu razlokovati u različitim zemljama sveta i između...
Мudrost iz života Kijano Rivsa, koja će vas učiniti boljim čovekom Kijanu Rivs je najprizemnija zvezda. Možete ga videti da se vozi u gradskom prev...
Мladi prvo rade, pa biraju fakultet: 5 razloga zašto je Švedska zakon zemlja za život Oba roditelja imaju porodiljsko odsustvo, a prosečni životni vek je 82 godine. Z...
Коje su najbolje države na svetu za život ako ste žena? Skаndinavske zemlje su ponovo na vrhu liste. Izgleda da je kvalitet života tamo ...
Кada pomislite da život nije fer... Ništa vam ne ide od ruke? Čini vam se da ništa nema smisla i da vas sreća stalno...