Brat i sestra - Najveća podrška i potpora u životu

U detinjstvu se možda slažu kao pas i mačka, ali već tada, njihova ljubav je jaka i nežna. Drugačija od bilo koje druge.

brat-i-sestra-najveca-podrska-i-potpora-u-zivotu-1.jpg

Brat i sestra se vole na najposebniji način, čak i kada se glasno svađaju i kada se ponašaju kao da su najveći rivali.

Oni koji nemaju tu privilegiju, mogu samo da im zavide.

Prema psiholozima, odnos između brata i sestre u detinjstvu, može da bude presudan za njihove veze u budućnosti.

Ljubav između brata i sestre je specifična i prolazi kroz više faza. U ranom detinjstvu dominiraju netrpeljivost i ljubomora, najviše zbog toga što se deca bore za pažnju roditelja.

Često su devojčice mnogo nežnije, pa su odrasli bliski sa njima. Ovo, pak, izaziva ljutnju kod dečaka koji se trude da sestru prikažu kao negativca.

brat-i-sestra-najveca-podrska-i-potpora-u-zivotu-2.jpg

U ovom periodu dečaci su obično grubi, ne žele da se druže sa sestrom, dešava se da je čupaju za kosu, da joj unište neku igračku ili da joj govore da je dosadna.

Problem je u tome što je za devojčice sve ovo stresno. Boli ih što se njihov brat tako ponaša, ne žele da se igraju s njim, a ponekad i plaču.

Ipak, ni devojčice nisu savršene.

Ponekad devojčice kleveću svoju braću i rade sve što im roditelji traže, samo kako bi dobile njihovu naklonost.

brat-i-sestra-najveca-podrska-i-potpora-u-zivotu-3.jpg

Slično se dešava i u pubertetu - braća ni tada ne žele da se druže sa svojim sestrama. Tokom ovog perioda, distanca može biti još prisutnija.

Jedina razlika je što su sada devojčice jače, pa često uzvraćaju udarce.

Tokom ovog perioda i one ignorišu svog brata i ne trude se da privuku njegovu pažnju.

Na ovaj način se one nose sa njihovim rivalstvom, a ponekad je ovo razlog zašto je jedno dete mirno i smireno, a drugo buntovno.

Ali često baš roditelji insistiraju na ovome. Ćerke tretiraju kao nežne ličnosti, a sinove kao heroje, pa onda i sama deca počinju da posmatraju jedno drugo kao različite.

brat-i-sestra-najveca-podrska-i-potpora-u-zivotu-4.jpg

Ipak, tokom vremena, brat i sestra shvataju da je njihovo prijateljstvo najvažnije.

Počinju da izlaze zajedno, da slušaju istu muziku, da imaju zajedničke prijatelje...

Braća su oduvek zaštitnički nastrojena prema svojim sestrama. Kako odrastaju, to postaje sve izraženije. Sestre, pak, osećaju da ima ko da ih zaštiti, pa se osećaju bezbedno.

Baš zbog ovoga, brat može da bude bolji i od superheroja.

Sa druge strane, sestra će uvek biti najveća podrška svom bratu. Njihova ljubav je zaista bezuslovna.

Bliskost između brata i sestre samo se povećava kasnije u životu kada ostanu bez roditelja. Ovo je period kada se još više brinu jedno o drugome.

brat-i-sestra-najveca-podrska-i-potpora-u-zivotu-5.jpg

Iako imaju svoje porodice i svoj život, brat i sestra su uvek tu jedno za drugo. Njihova ljubav je posebna i ne može se porediti ni sa čim drugim.

Psiholozi savetuju roditeljima da nikada ne zauzimaju stranu. Isto tako, roditelji ne bi trebalo da se trude da po svaku cenu zbliže sina i ćerku. To može imati suprotan efekat.

Ne treba da insistirate da se vaš sin i vaša ćerka slažu u svemu, niti da ih kažnjavate ako se međusobno ignorišu.

Dozvolite im da se vole i da se raspravljaju, ali, naravno, nemojte dozvoliti da se povređuju.

Kao što smo već rekli, nikada ne zauzimajte stranu i uvek cenite ravnopravnost. To je jedini način da se oni zbliže.

S. S. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Тaman kada poželite da ga „ubijete“, spremiće vam romantičnu večeru – to je savršen muškarac koji va... Savršeni muškarci više ne postoje. Pričajte mi malo o tome. Ili ne, bolje da ja ...
Ženo, saberi se, nije mi cilj u životu da dobijem titulu najdomaćice, cilj mi je da budem srećna! Nisi rođena da budeš učiteljica, ajde olabavi malo sa savetima, dosta je priče o...
Zašto svaki muškarac treba da izađe sa Ruskinjom barem jednom u životu? One su pojam za eleganciju i ženstvenost, a uz to su i posvećene partneru i brin...
Zašto je starija sestra najvažnija osoba u vašem životu? Ako imate stariju sestru, sigurno ste se krili iza nje kada ste bili u nevolji, ...
Zašto je baš tetka važna osoba u životu svakog deteta? Sećanja vezana za tetku obično se odnose na zabavne trenutke, šale, igre i „nemo...
Važna lekcija kroz jednu ilustraciju: Tri najbolja učitelja u životu Kada najviše učite? Kada ste tužni i razočarani? Kada vam slome srce i kada vas ...