Koliku platu primaju nastavnici u različitim državama u svetu? - Kenija iznenađuje

Profesori u Finskoj imaju autonomiju i treba sami da smisle nastavni plan, a u Slovačkoj decu treba da nauče da vole prirodu, pa tako po jednu nedelju provode izvan grada i uče stvari o svom okruženju.

koliku-platu-primaju-nastavnici-u-razlicitim-drzavama-u-svetu-kenija-iznenaduje-01.jpg

Profesija nastavnika je jedna od najodgovornijih na svetu, a trebalo bi da bude i jedna od najpoštovanijih.

Iako im je svima cilj da prenesu znanje mlađima, radni dan nastavnika je drugačiji u svakoj zemlji, pa tako u Japanu oni rade po 54 časa nedeljno, dok u Francuskoj rade samo 18...

Kakve su plate nastavnika u različitim državama u svetu:

Srbija – oko 400 evra

Plate nastavnika u Srbiji variraju u zavisnosti od fonda časova, godina radnog staža, razrednog starešinstva i od toga da li rade u osnovnoj ili u srednjoj školi. Ipak, one su i dalje ispod republičkog proseka, kreću se oko 48.000 dinara i nisu na nivou na kojem treba da budu, ako se u obzir uzme odgovornost posla koji rade i to što svi imaju fakultetske diplome. Profesija je nedovoljno cenjena i nastavnicima je potrebno dati više autonomije u radu.

koliku-platu-primaju-nastavnici-u-razlicitim-drzavama-u-svetu-kenija-iznenaduje-02.jpg

Luksemburg – 10.000 evra

Nastavnici se tretiraju kao intelektualna elita. Oni često studiraju u inostranstvu i mnogo ulažu u sopstveno usavršavanje. U jednom odeljenju ne sme da bude više od 15 dece.

koliku-platu-primaju-nastavnici-u-razlicitim-drzavama-u-svetu-kenija-iznenaduje-03.jpg

Nemačka – 6.000 evra

Ovo je cenjena profesija u Nemačkoj. Deci se zadaje veoma malo domaćih zadataka, zato što Nemci veruju da ako deca dugo sede u školi, posle toga treba da imaju slobodno vreme za igru i zabavu.

koliku-platu-primaju-nastavnici-u-razlicitim-drzavama-u-svetu-kenija-iznenaduje-04.jpg

Kanada – 5.500 evra

Nastavnici su autoritet i cenjeni su. Oni se stalno usavršavaju, a nedeljno prosečno rade 45 časova.

koliku-platu-primaju-nastavnici-u-razlicitim-drzavama-u-svetu-kenija-iznenaduje-05.jpg

Japan – 5.250 evra

U Japanu, pored toga što im prenose znanje, nastavnici su dužni da deci prenose i tradicionalne japanske vrednosti i stalno su pod budnim okom javnosti. Japanski nastavnici rade čak do 54 časa nedeljno.

koliku-platu-primaju-nastavnici-u-razlicitim-drzavama-u-svetu-kenija-iznenaduje-06.jpg

Finska – 3.900 evra

Finski nastavnici imaju kompletnu autonomiju i svaki nastavnik nastavni plan priprema nezavisno od drugih. Oni su čak u poziciji da pomažu deci i da ih usmeravaju pri izboru buduće profesije. Rade po 32 časa nedeljno i zadaju malo domaćih zadataka.

koliku-platu-primaju-nastavnici-u-razlicitim-drzavama-u-svetu-kenija-iznenaduje-07.jpg

Još 4 zemlje na sledećoj strani...Možda vas zanima:

Evo kako konobari zamišljaju svoj posao kad se ponovo otvore kafići U Češkoj planiraju otvaranje kafića i restorana 25. maja pa su neki tamošnji ugo...