Želite da odgajate srećnu decu? Za početak, morate ih naučiti šta su nesreća i nezadovoljstvo

Šta najviše priželjkujete za svoju decu? „Da budu srećna“ je najčešći odgovor.

zelite-da-odgajate-srecnu-decu-za-pocetak-morate-ih-nauciti-sta-su-nesreca-i-nezadovoljstvo-1.jpg

Želja da svoju decu usrećujemo stalno, 24 sata dnevno, 7 dana nedeljno, 365 dana godišnje, prvo je sasvim nemoguća, a drugo - bezumna.

Kada se očajnički trudimo da decu učinimo srećnom po svaku cenu, pravimo nežnu, osetljivu i paradoksalno – nesrećnu decu i tinejdžere.

Samo pomislite na onu decu koja se roditeljima obraćaju zapovednički – „Hoću odmah!“, a roditelj gubi glavu trudeći se da ispuni tu želju.

Ako uglavnom „igrate“ onako kako vam deca „sviraju“, to njihovi nastupi besa sve više eskaliraju.

U čemu je tajna? Sa ciljem da svoju decu naučite da budu srećna, morate ih naučiti da prežive period „nesreće“. Umesto da ih pod staklenim zvonom čuvate od emocija kao što su razočarenje, bes, nezadovoljstvo, frustracije, pomozite im da se sa njima suoče.

Samo preko jedne generacije, odnos prema deci se promenio za 180 stepeni. „Idi u svoju sobu zato što ja tako kažem!“, odjednom se transformisalo u – „Ne želiš u krevet? Hajde da pričamo o tome šta te muči oko 2 sata, a onda ću ja leći do tebe i neću ustati dok mirno ne zaspiš.“

Nikada nije prerano da decu naučite kako da se nose sa svojim osećanjima, jer bebe u svom mozgu imaju tzv. neurone ogledala. Oni kopiraju naše ponašanje i na taj način oblikuju sopstveno.

Kada se roditelji uspešno suočavaju sa emocijama pred svojim detetom, oni mu još od najmanjih nogu pomažu da uspostavi model pozitivnog odnosa prema emocijama.

(O)Milena | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

MOŽDA VAS ZANIMA:

loading...

Možda vas zanima:

Vodič za roditelje: Čemu treba da naučite decu do 18. godine? Iako uopšte nije lako, ako ste ipak spremni na taj korak, možete biti odlični ro...
Važne životne lekcije kojima jake majke uče svoju decu Da bi se deca razvila u zrele ličnosti, najviše uticaja ima to kako su odgajana ...
Šta da jedete, a šta da izbegavate ako pokušavate da ostanete u drugom stanju? Celokupno zdravstveno stanje ima veliku ulogu kod plodnosti, iako mnogi to odbij...