Zašto se za vreme ciklusa javlja nepodnošljiv bol u leđima i kako da ga ublažite?

Bolne menstruacije i ciklusi nešto su najgore što može da se desi devojkama i ženama. I kao da sve ostalo nije dovoljno, često su praćeni bolom u leđima.

zasto-se-za-vreme-ciklusa-javlja-nepodnosljiv-bol-u-ledima-i-kako-da-ga-ublazite-1.jpg

Veliki broj devojaka, pored krvarenja, grčeva u stomaku, promena u raspoloženju i u apetitu, ima i nepodnošljiv bol u donjem delu leđa. Ovaj simptom uopšte nije redak, a razlog za to je prevelika aktivnost mišića.

Za vreme mesečnog ciklusa u telu se oslobađa prostaglandin, enzim odgovoran za kontrakcije materice za vreme  ciklusa. Ako telo proizvodi previše prostaglandina, tada mišići u abdomenu, posebno u karličnom delu, reaguju povećanim kontrakcijama, pa se zbog toga javlja bol u leđima.

Ali, ovo nije jedini razlog. Ponekad, stanja kao što su ciste na jajnicima, takozvana „zavaljena“ materica (koja je naslanja na leđa), endometrioza i fibroidi, mogu da budu uzročnici, ali i da pojačavaju bol u leđima.

zasto-se-za-vreme-ciklusa-javlja-nepodnosljiv-bol-u-ledima-i-kako-da-ga-ublazite-2.jpg

Da li ovaj bol može da se leči?

Postoje određeni lekovi, klasifikovani kao nesteroidni antiinflamatorni lekovi, koji imaju i mnoga neželjena dejstva.

Zbog toga je bolje da zagrevate leđa kada osetite bol, jer se na taj način mišići opuštaju. Postoje čak i grejna tela specijalno namenjena tome.

zasto-se-za-vreme-ciklusa-javlja-nepodnosljiv-bol-u-ledima-i-kako-da-ga-ublazite-3.jpg

Joga i aerobik takođe mogu da pomognu, ali je potrebno da vodite računa o naporu koji ulažete, da ne biste izazvali suprotan efekat, odnosno - nepotrebne kontrakcije materice.

zasto-se-za-vreme-ciklusa-javlja-nepodnosljiv-bol-u-ledima-i-kako-da-ga-ublazite-4.jpg

Zdrava ishrana, čajevi i uzimanje vitamina E i B1 po potrebi, obavezni su kada imate teške i bolne menstrualne cikluse.

E. D. | CRNOBELO.rs / foto: clker.com

Možda vas zanima:

Zdravlje bebe na prvom mestu-birajte siguran i pouzdan način Čuli ste za neinvazivne skrining testove, ali još uvek nemate dovoljno znanja ...
8 neobičnih simptoma koji mogu da signaliziraju trudnoću Oticanje, jutarnja mučnina, čest nagon za mokrenjem — neki simptomi trudnoće jav...