Zašto ne treba da nosite iste cipele dva dana za redom + kako da se oslobodite mirisa?

Kao i većina, verovatno i vi imate omiljeni par cipela koje volite da nosite u svakoj mogućoj prilici. Ali, isti par cipela ne bi trebalo da nosite nekoliko dana za redom, i to iz nekoliko razloga.

zasto-ne-treba-da-nosite-iste-cipele-dva-dana-za-redom-kako-da-se-oslobodite-mirisa-1.jpg

Ako istu obuću nosite dva dana za redom, ona može da se raširi i da se ošteti mnogo brže. Osim toga, materijali koji se nalaze u unutrašnjosti većine sportskih modela upijaju znoj sa stopala.

Znojenje stopala je sasvim normalna pojava, posebno u toku leta, pa bi vašim cipelama trebalo da ostavite vremena da se osuše do sledećeg nošenja.

Ukoliko je reč o patikama ili nekoj drugoj sportskoj obući u kojoj vežbate, ovo pravilo je još važnije.

Znoj koji se apsorbuje u obući gradi savršeno okruženje za razvijanje neprijatnog mirisa, pa ako cipele ne možete odmah da operete, barem ih ostavite da se osuše od vlage.

Ukoliko ni to ne pomaže da se oslobodite neprijatnog mirisa, postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da ih osvežite. 

Kako da se oslobodite neprijatnog mirisa u cipelama?

Esencijalno ulje od lavande

Esencijalno ulje od lavande ima antibakterijska svojstva i ima prijatan miris. Dovoljno je da u svoju obuću dodate samo nekoliko kapi da biste primetili razliku.

Vata

Eterično ulje možete da nanesete i uz pomoć vate, a najbolje je da koristite ulje od limuna ili nekog drugog citrusnog voća. Natopljenu vatu stavite u obuću, ostavite je da odstoji u toku noći i sledećeg dana neprijatan miris će nestati.

zasto-ne-treba-da-nosite-iste-cipele-dva-dana-za-redom-kako-da-se-oslobodite-mirisa-2.jpg

Novine

Novinska hartija upija vlagu i neprijatne mirise. Sve što treba da uradite je da zgužvate novine i da ih stavite u vaše cipele kako bi upile vlagu.

zasto-ne-treba-da-nosite-iste-cipele-dva-dana-za-redom-kako-da-se-oslobodite-mirisa-3.jpg

Mlevena kafa

I mlevena kafa odlično apsorbuje neprijatne mirise. Stavite malo kafe u tanku pamučnu ili najlonsku čarapu, stavite to u obuću i ostavite da odstoji preko noći.

Budite pažljivi sa ovom metodom, jer ako dođe u kontakt sa tkaninom obuće, kafa može da ostavi fleke.

Soda bikarbona

Zrna sode bikarbone upijaju mirise. U svoju obuću stavite malo sode bikarbone i ostavite je unutra što je moguće duže. Zatim samo istresite prah i miris će nestati.

Zamrzivač

I vaš zamrzivač može da vam pomogne da se oslobodite neprijatnih mirisa. Niska temperatura u zamrzivaču ubiće bakterije koje izazivaju neprijatan miris.

Obuću stavite u plastičnu kesu i ostavite je u zamrzivaču preko noći.

zasto-ne-treba-da-nosite-iste-cipele-dva-dana-za-redom-kako-da-se-oslobodite-mirisa-4.jpg

Kora od limuna

Ukoliko vlažnost nije razlog lošeg mirisa, pomoći će vam kora od limuna. Stavite nekoliko kora od limuna u vaše cipele i ostavite tako preko noći. Ovo će cipelama dati svežu aromu.

Alkohol

Ovaj metod će vam pomoći da uklonite sve izvore neprijatnih mirisa. Alkohol ne samo što je antiseptik, već i zaista brzo isparava.

Kada ga nanesete na drugi izvor vlage, i on će brzo ispariti. Sve što treba da uradite je da sa malo alkohola isprskate unutrašnjost obuće.

S. S. | CRNOBELO.rs / foto: clker.com

Možda vas zanima:

Теksas jakna je obavezan komad za ovu sezonu: 30 ideja kako da je nosite Iako dugo vremena nije bila u modi, pre nekoliko sezona teksas jakna je ponovo s...
Мuški izgovori: Zašto sam izneverio trudnu ženu? Ne posotoji razlog koji može opravdati preljubu za vreme trudnoće. Ipak, preljub...
Мladi prvo rade, pa biraju fakultet: 5 razloga zašto je Švedska zakon zemlja za život Oba roditelja imaju porodiljsko odsustvo, a prosečni životni vek je 82 godine. Z...
Zа 7 dana 7 kilograma manje pomoću dijete sa krastavcima Redovno konzumiranje krastavaca će vam pomoći da očistite organizam od toksina, ...
Živote, samo sam želela da budem dobra majka, zašto mi nisi dozvolio? Danas je 240. dan, očekujem da tvoje malene noge pomere moj veliki stomak. Da...
Žene dele iskustva: Zašto su bile u vezi sa oženjenim muškarcima i kako su se osećale Očigledno je da postoji mnogo takvih veza, koje iako su teške da se održe, ipa...