„Prodavačice lažnih iluzija“ - Zašto više ne pratim modne blogerke?

Pre nekoliko godina ozbiljno sam se navukla na grupu modnih blogerki koje su svakodnevno servirale svoj „glamurozni život“ i celu intimu i privatnost na YouTube-u.

prodavacice-laznih-iluzija-zasto-vise-ne-pratim-modne-blogerke.jpg

Sve u vezi sa njima izgledalo je praktično savršeno, njihova šminka, modne kombinacije birane sa pažnjom i ukusom, skupe tašne i cipele - pokloni od sponzora. Čak ni njihova deca nisu izgledala poput ostalih - sređena, nameštena kao za poziranje, vesela i nasmejana. Zar ova deca ne plaču, zar nikad nisu nervozna?

Zar samo moje ponekad piški po parketu, u kućama blogerki sve blista i sija se, sređeno kao u apoteci, čini ti se da žive u muzeju, a ne u normalnoj kući.

Blogerka pokazuje svoju jutarnju rutinu... ustaje uz nežni, zvonki alarm, proteže se uz osmeh. Lice joj je potpuno prekriveno šminkom, kosa isfenirana, manikir savršen. Razmišljam koliko normalnih ljudi zaista živi ovako? Nas normalne alarm budi pištanjem ili nam je alarm vrištanje dece.

Ustaješ čupava i malo istopljena od toplog vremena, sa podočnjacima do kolena jer si noćas jedva sklopila oči od vrućine. U polu snu, po sećanju, pokušavaš da stigneš do kupatila a da ne zgaziš neku igračku ili gomilu odeće koja ti je od pre neki dan spremna za pranje ili peglanje. Oko tebe pravi haos, kod blogerke nirvana.

Kod njih je sve nekako posebno, od obične jutarnje kafe se pravi magični napitak, najobičnija čokoladna krofna se fotografiše sa kafom iz 12 različitih uglova, sa ciljem da se dobije ta savršena fotka savršenog doručka na savršenoj terasi u savršenom domu blogerke.

Osećaš se loše, kako neki najveći grešnik. Pitaš se: da li sam toliko nesposobna da se razbudim u miru, da meditiram 30 minuta, da spremim sebi organski čaj i šejk i da izađem sređena i besprekorno nalickana samo 4 sata kasnije?

Čudan fenomen su ove blogerke, vlogerke, gurui za lepotu... ubeđuju te kako treba da voliš sebe, ako prvo ti ne voliš sebe, ko bi te drugi voleo? Da prihvatiš sebe onakvu kakva si, ponosno da se mešaš sa ljudima... ali to su sve prazne priče.

Da voliš sebe, ali ne i kada si nabacila cela 4 kilograma. Tada nastaju prava panika i depresija. Da voliš sebe, ali ne i bez šminke. Kada (retko) pokažu lice bez nje, gledaocima se prvo izvinjavaju jer se još uvek nisu našminkale i što smo prinuđeni da ih gledamo u takvoj grozoti.

Zar ne treba da volimo sebe onakve kakvi smo? Zašto da se izvinjavamo ako nismo uspele da nanesemo šminku ili nam baš taj dan nije do toga?

Da voliš sebe, ali ne i kada imaš bubuljice na licu. Njih treba dobro da zagipsaš, da niko ne može da vidi šta se krije ispod fasade. Da voliš sebe, ali sa izbeljenim zubima, sa nosem korigovanim estetskom operacijom, sa tuđim pramenovima u kosi... da voliš sebe, ali da izgledaš kao neko sasvim drugi, potpuno neprepoznatljiv? Da li je u tome tajna voljenja sebe?

Nemam problem ako žene rade sve ove stvari za sebe. Ali, najčešće ih rade zbog drugih. Sa ciljem da se dopadnu svima drugima oko sebe, da dobiju njihovo odobravanje, njihovu podršku, njihove lajkove, u stanju su da se potpuno transformišu, da pate i da budu mizerne, da podnose fizičku i mentalnu bol, samo da bi „grmele“, „zapalile“ i „srušile internet“.

I te velike drame zbog malih, trivijalnih sitnica poput one da se blogerki polomilo omiljeno rumenilo i sada je u suzama i u panici šta dalje... ili da su joj kosu skratili jedan centimetar više i da je rešila da dve nedelje ne izlazi iz kuće jer liči na strašilo za plašenje ptica. 

Da, život običnog čoveka je haotičan. Ima smeha, ali ima i suza. Ima računa, ima kredita, ima nesređenih domova i slojeva neizbrisane prašine. Niko ne posvećuje 45 minuta jutarnjoj kafi, niko se ne budi sa savršenom šminkom u krevetu sa baldahinom i mekim roze čupavim jastucima. Život nema miris ružine vodice, rekla bih da je više letnja čorba ili pečene paprike, posebno u ovom periodu.

I da, nije savršeno, ali je REALNO. I svaka realnost i istina vrede mnogo više od nameštenih fotki, lažnih osmeha i prepravki. 

Pa, zbogom drage blogerke. Nije da vam znači to što vam više neću biti pratilac na društvenim mrežama. Jedan kao nijedan, rejting vam svakako neće opasti.

Ali, lično odbijam da gledam praznoglave žene opsednute samo (i samo!) spoljašnjim izgledom koje prodaju lažne bajke o nekakvom glamuroznom, skupom životu. Žene koje su u stanju da kupe puder od 100 evra i koje se hvale time što ne znaju da isprže jedno jaje. Ili pokazuju svoju večernju rutinu skidanja šminke pomoću skupih sredstava za čišćenje, tonera i krema, a sve to u kupatilu koje se raspada.

Vaš život i vaši izbori samo su vaša stvar. Ja samo ne želim da budem posmatrač iluzija.

©CRNOBELO.rs Zabranjeno preuzimanje i kopiranje. Krađa autorskih tekstova kažnjiva je zakonom.

Autor: (O)Milena | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Оdgovori na 8 pitanja o seksu koja se najviše „guglaju“ Ukoliko imate nedoumice oko akcija u spavaćoj sobi, ovi odgovori će vam dati dob...
Мuzički hitovi za 2018. godinu – koju pesmu ćemo najviše slušati ovog leta? Аkо je prošla, 2017. godina, potpuno bila u znaku „Despacito“, ove godine može...
Мuški izgovori: Zašto sam izneverio trudnu ženu? Ne posotoji razlog koji može opravdati preljubu za vreme trudnoće. Ipak, preljub...
Мladi prvo rade, pa biraju fakultet: 5 razloga zašto je Švedska zakon zemlja za život Oba roditelja imaju porodiljsko odsustvo, a prosečni životni vek je 82 godine. Z...
Аstro kutak: Na šta trošite najviše novca, prema horoskopskom znaku? Na kraju meseca svi dobro znamo da se zapitamo: „Gde sam potrošio novac ovog mes...
Znaci koji otkrivaju da je telu potrebno više kalcijuma, a na koje ne obraćate pažnju Kalcijum ima veliki značaj za kosti i celokupno zdravlje, a kada se u telu javi ...