„Ne znam da ispržim jaje, ne znam da promenim sijalicu“ – zašto se ponosite jer ne umete da uradite najprostije stvari?

Sve češće čujem ovakve izjave od veoma mladih ljudi. Počelo je da liči na neko pomodarstvo – hajde da ocenimo nivo frajerluka od 1 do „ne znam kako da namestim krevet“. 

ne-znam-da-isprzim-jaje-ne-znam-da-promenim-sijalicu-zasto-se-ponosite-jer-ne-umete-da-uradite-najprostije-stvari.jpg

Evo, zaista ne znam, zbunjuje me što ima i jastuk i čaršav i pokrivač.

Samo, ko će da vam kaže da je pomodarstvo loše i smešno? Posebno ako ste već u 20-im godinama. Čak nemate ni alibi ljutitog tinejdžera sa loše izbalansiranim hormonima.

Vi ste jednostavno osoba koja mnogo loše glumi ili nešto još tragičnije – parazit koji će umreti od gladi ako mama i tata nisu kod kuće da mu namažu paštetu na hleb.

Ako imaš više od 20 godina i još uvek: svojim trudom do sada nisi zaradio ni 500 dinara, čekaš pare za kafu od mame i tate, čekaš da ti mama i tata skuvaju kafu dok ti ne možeš da se osvestiš do 2 popodne, čestitke za tebe, ali i za tvoje roditelje koji su uspeli da podignu takvo dete.

Ako ti uspeva da se izgubiš u Beogradu i sa 25 godina plačeš kao malo dete da bi autom došli od kuće da te pokupe, ako se mrštiš zašto je mamica spremila grašak, a ne tvoje omiljene makarone, ako se jako ponosiš što ne znaš da ispržiš ni jedno jaje, ni da promeniš sijalicu, ni da pritisneš 3 dugmeta i da uključiš mašinu da opereš svoj veš, sve čestitke sveta nisu dovoljne da pozdrave tvoju ličnu nesposobnost.

I da, sutra ćeš možda imati muža, ženu, decu, dom i porodicu za koje ćeš trebati da se brineš, ili će doći vreme (iako je odavno došlo) kada ćeš morati da se brineš sam o sebi, a ti ne možeš da počneš da funkcionišeš bez 20 poziva dnevno mami i tati.

Računi? A šta su to računi? Ja ne znam kako izgleda račun. Ne, ne zanima me. A gde se plaća? Aaaa, može i u pošti i u banci, može i preko interneta?! Ne znam ja to, deluje mi veoma komplikovano.

Zaista, dušo, nisu komplikovani Fejsbuk, Instagram, Tviter, JuTjub, Tik-Tok i još 16 društvenih mreža, ali plaćanje računa preko interneta je posebno komplikovano i iskustvo puno izazova.

Prestanite da glumite parazite i prestanite da funkcionišete tako. Bedni ste i jadni sa tim ponašanjem koje ne priliči ni petogodišnjoj deci. Počnite da snosite odgovornost za svoje postupke.

A vi dragi roditelji, jasno je, očigledno ste imali težak život i zarekli ste se da „moje dete neće da pati i strada kao što sam se ja mučio u životu“. Samo ste otišli u sasvim drugu krajnost štiteći ih od svake odgovornosti i svih neprijatnosti i surovosti na svetu i u životu.

Pa, zapitajte se šta je gore – dete koje bi možda trebalo da oseti malo muke i da napravi nešto svojim trudom, da ume da se snađe u svakoj situaciji ili nesposobni 27-godišnji plačljivko koji ne zna da popuni najobičniju uplatnicu na šalteru?

©CRNOBELO.rs Zabranjeno preuzimanje i kopiranje. Krađa autorskih tekstova kažnjiva je zakonom.

Autor: M. S. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Тоblerone tunel – novi deo tela devojaka koji će one slikati ovog leta na plaži Na društvenim mrežama stalno se pojavljuju novi trendovi, koje devojke „slepo“ s...
Таta, kako da preživim sve ovo bez tebe – bez tvojih krila da poletim? Koliko je potrebno da bi se preživelo u ovom svetu koji je gluv pa ne čuje? Do k...
Тaman kada poželite da ga „ubijete“, spremiće vam romantičnu večeru – to je savršen muškarac koji va... Savršeni muškarci više ne postoje. Pričajte mi malo o tome. Ili ne, bolje da ja ...
Оd lažnog kidanpovanja do vožnje levom stranom – kraljevske pripreme Megan Markl (foto) Ovih dana Megan Markl prolazi čitav niz intenzivnih obuka pre nego što zvanično ...
Маsaža stopala u javnom prevozu, papuče za toalet: 15 stvari koje je moguće videti samo u Aziji U zemljama Azije vlada potpuno različita i neobična atmosfera svakodnevnice u od...
Мuzički hitovi za 2018. godinu – koju pesmu ćemo najviše slušati ovog leta? Аkо je prošla, 2017. godina, potpuno bila u znaku „Despacito“, ove godine može...