Alergija na očeve tipa „Ustani, ćerka ti plače!“ - „Ne mogu, pijem pivo!“

Neodgovorni, bezosećajni i sebični... Na žalost, ima i takvih „očeva“ koji ulogu roditelja svode na DNK poklapanje.

alergija-na-oceve-tipa-ustani-cerka-ti-place-ne-mogu-pijem-pivo-1.jpg

Decembar miriše na pečeni kesten, na zaokružene projekte, ali i na proslave... Mnogo najlepših povoda za proslavljanje, a među njima i slave, naravno.

Tokom jedne scene na takvoj posnoj slavi sa ribom, salatama i pasuljem, razum sam omrsila svim gadostima koje sam pomislila o jednom čoveku, o jednom ocu, ako mogu tako da ga nazovem, a da ne bacim senku na značenje ove predivne reči.

Njegova supruga, koja je trčala za njihovim hiperaktivnim sinom, najlepše ga je zamolila da ustane i da se pobrine za njihovu malu devojčicu koja je plakala zbog sve te gužve i vreve, šćućurena u jednom ćošku. A on joj, mrtav 'ladan kaže: „Ah, ne mogu sad, pijem pivo!“

alergija-na-oceve-tipa-ustani-cerka-ti-place-ne-mogu-pijem-pivo-2.jpg

Mislila sam da se šali i da će ustati za koji trenutak, ali ne, on je kao neki kip bez imalo traga griže savesti na licu, nagnuo pivo i posvetio se priči koja se vodila za stolom, dok je njegova mala devojčica plakala u ćošku.

Toliko je „neljubavi“ zračilo iz ove situacije, da je to počelo da muči moju dušu.

Ali, postalo mi je još gore kada je na sve ovo majka reagovala potpuno hladnokrvno, izgleda da je to uobičajena situacija u njihovom braku, pa je držeći sina u jednoj ruci otišla do ćerke, i kao stručnjak za multitasking (zar mi žene nismo sve poznate po tome) uspela da smiri haotičnu situaciju. 

Bravo majko, bravo kraljice! Ali, šta radiš sa ovom dvorskom budalom pored koje si odlučila da provedeš život?

Da li on zaslužuje titulu oca tvoje dece, tvog supruga i u dobru i u zlu, ili je samo jedan „lešinar“ kojem pereš gaće, spremaš ručak, menjaš posteljinu dok on gleda fudbal, i živi kao momak bez ikakve predstave o odgovornosti koju sa sobom nosi porodični život i hrani se sopstvenom sebičnošću?

Da, da, pivo je važnije od suza koje su se slivale licem njegove devojčice. Suprugu čak gleda popreko što je pokušala da mu upropasti uživanje.

On radi svaki dan po 8 sati, donosi pare kući i svaki trenutak, posle tih 8 sati, njemu je trenutak za odmor... Ali, problem je drugi, njegova supruga isto tako radi 8 sati na dan, ali radi mnogo napornije od njega, posao mnogo manje plaćen od njegovog, i na sve to ona je i majka i domaćica sa punim radnim vremenom.

Nema pravde, a ima mir... E pa, kako to? Izgleda da je ova sposobna žena odlučila da prestane da se bori sa vetrenjačama i sve stavila na sopstvena pleća da bi dobila mir u kući.

Ona je umorna od toga da ga i dalje moli da preuzme svoje obaveze na sebe, da ga uči da biti otac nije samo DNK poklapanje, već i trud, ljubav, posvećenost i požrtvovanje za ta mala, bespomoćna bića koje su doneli na ovaj svet.

Više nema nadu da će ova dvorska budala jednom da se osvesti i počne da joj bude bračni partner, a ne tovar.

Ej „oče“, da, ti, što misliš da je dovoljno samo napraviti decu, ti čoveče bez emocija, osvesti se dok ne bude prekasno. To dete zavisi od tebe i od tvog uloženog truda zavisi njegov život.

Vaspitanje koje ćeš mu ti dati učiniće ga dostojnim ili nedostojnim čovekom. Lekcije koje mu ti održiš pomoći će mu da odabere put u životu.

Ne čekaj da napuniš 70, pa da ti u starosti dođe u pamet šta si sve mogao drugačije da uradiš. Nemoj da jednog dana budeš istrošeni starac koji će praznog srca i sa stidom na licu ići svojoj odrasloj deci i tražiti oproštaj za svu ljubav koju im je u životu uskratio.

Tada, oni će biti odrasli ljudi kojima ti nećeš trebati, pokaži se sada kada su mali i zavisni i kada im značiš život, da ti sutra ne bi davali oproštaj jer si se, eto, na kraju života osvestio, pa moraju. Neka ti se jave da ti kažu da si najbolji otac na svetu, jer to jednostavno žele, ti si učinio da žele.

Život se dešava ovde i sada, a deca su nešto najvažnije što imaš!

Autorski sadržaj! Nije dozvoljeno nikakvo preuzimanje i kopiranje delova ili celine.

S. S. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com, clker.com

Možda vas zanima:

Prvi razred: „Ne želim u školu, nemam novu haljinu i skup mobilni telefon“  „Kako je đak prvak?“ – pitam prijateljicu čija devojčica je napunila 6 god...
Nisam mu bila dovoljno dobra, on me je učinio savršenom – Najpametnije „zbogom“ koje sam ikad izgovo... Govorila sam mu da mi ne uskraćuje slobodu – nije me poslušao, sada me nema. ...
Kada sam ga ostavila rekao mi je „Da mi se čuvaš, lepotice“, i samo želim da je srećan - Da, pričam ... Moja drugarica i ja stavljale smo po neko zrno prošlosti u kafu i dobro mešale, ...