Lepe kruške jedu svinje, sa razlogom!

Ljudima možeš da uzmeš na silu, ali na silu ne možeš da im daš, znala je da kaže moja baba kada čuje kakva se glupost desila kod komšija. Ja bih se samo nasmejao da podržim njenu nerazumljivu šalu, da se ne bi osećala usamljeno u svom zaključku, a ona bi me pomazila po glavi i rekla: „Mali si, ali ćeš shvatiti”.

lepe-kruske-jedu-svinje-sa-razlogom.jpg

„Ljudi veoma često o drugima pričaju stvari koje će zatim progutati, koje će biti razlog smejanja na njihov račun, i kao što je to moja majka govorila - ono što su govorili, vratiće im se kao sopstvena sramota .” Ona bi se smejala, a ja bih samo klimao glavom.

Sa druge strane, moj deda je cele dane provodio u voćnjaku, imali smo voćnjak sa najraznovrsnijim voćem. I danas se jasno sećam njegovih pocrvenelih ramena i bele atlet majice uvučene u stare, izlizane farmerke. Zelenih gumenih čizama i slamnatog šešira koji je kupio na svom putovanju u Ameriku. Sličan čoveku koji živi u Teksasu, samo srpska verzija. Znao je svaku voćku. Njihov šapat, njihovu spoljašnjost, unutrašnjost, brinuo se za svaki plod kao za svoje dete. Živeo je za njih.

Sećam se kako me je vodio putem do kruške, bio je uzbuđen, reče mi da nikada do tada nije video takvu krušku. Reče mi - pogledaj je, sočna, žuta, velika, lepa i tada izgovori nešto što me je potpuno zbunilo: „Da znaš, sinko, lepe kruške jedu svinje, s razlogom“, i pogleda u zemlju tužno, kao da mu se srce slomilo.

Nisam tada mogao da shvatim ove kontradiktorne reči koje su me zbunjivale. Kako to, zašto njih da jedu svinje. To nije pravedno, mislio sam, ja želim tu krušku.

Onda smo seli i ispriča mi priču za koju sam do nedavno mislio da je mit. Imao sam je u glavi, ali sam mislio da je deda izmislio da bi mu lakše prošlo vreme u voćnjaku.

„Ne uvek, ali se često dešava, sinko. Paziš je, ulažeš svoju energiju, činiš sve da kruška izgleda onako kao što sada možeš da vidiš.

Bude sočna, jedeš je očima i zamišljaš kako bi dobro legla u svaki sok, kompot, kakva bi pita od nje mogla da se napravi, jednostavno, ona je model za izložbu. Ali, često se dešava da kruška, iako je najlepša, bude ubeđena da je trula.

Često mi se dešava da „razgovaram sa voćkama”, pa sam i ovu krušku pitao gde spada, u trule ili u lepe kruške?

Ona mi uzvrati: „Ja sam trula”, pa sam je, prema njenom ubeđenju, stavio u korpu koja završava kod svinja.

Vidi, sine, i svinja je živo biće koje zaslužuje lepo, ali njena lenjost i lepota koju nalazi u blatu, teraju je da bude stereotip za nešto što služi za podsmeh. Ona neće da se potrudi i neće da se pobuni da bi promenila svoju ishranu, nego jede ono što joj se da, zato što, kao što ti već rekoh, takva je svinja. Nezainteresovano biće koje nema cilj za budućnost, odnosno, cilj joj je da nestane do sledeće zime, kao da živiš i čekaš da umreš, a da pri tom ne preduzmeš ništa u životu.

Ko je tu kriv, kruška koja je završila kod svinje bespotrebno, ili svinja koja jede nešto što nije zaslužila?”, pomazi me po glavi i ode.

Pomislio sam da je pogrešio lekove, kao što je baba imala običaj da mu kaže. Ali, život daje smisao stvarima, mnogo godina kasnije iz sopstvenog iskustva sam shvatio priču o kruškama i svinjama. Nije bila kriva svinja, ona nema pojma šta se izvan njenog sveta dešava, zato što je ne interesuje, zanima je samo izležavanje u blatu i kada će da jede, ništa više.

Kriva beše kruška kojoj je, ne jednom već sto puta, dato na znanje da je ona najlepša kruška koja je ikada postojala, da ima sve što je potrebno da završi na drugačijem mestu, a ne u mešavini raznih splačina u pomijama za svinje. Ali, ona je bila ubeđena da ne može. Potcenjivala je sebe, verovala je da nije takva, mislila je da je lošija nego što jeste. Trudeći se da izgleda lošija nego što jeste, ona je završila tamo gde je najmanje trebalo da završi.

Šta čovek može da uradi sa nekim ko se samopotcenjuje i ko sebi ne daje nikakvu vrednost?

Apsolutno ništa. Ponekad i ljudima i kruškama, zbog njihove ograničenosti i plitkih razmišljanja i nemogućnosti da sagledaju realnost, i treba takav kraj. Da završe u splačinama za svinje.

Autorski sadržaj! Nije dozvoljeno nikakvo preuzimanje i kopiranje delova ili celine.

N. B. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

MOŽDA VAS ZANIMA:

loading...

Možda vas zanima:

Žrtve naših roditelja koje ne primećujemo Kada smo mladi, gotovo svi ljubav svojih roditelja uzimamo zdravo za gotovo. Pa ...
Ženo, saberi se, nije mi cilj u životu da dobijem titulu najdomaćice, cilj mi je da budem srećna! Nisi rođena da budeš učiteljica, ajde olabavi malo sa savetima, dosta je priče o...
Zašto je starija sestra najvažnija osoba u vašem životu? Ako imate stariju sestru, sigurno ste se krili iza nje kada ste bili u nevolji, ...