Brz džem od kajsija, za one koji obožavaju palačinke

Ukusan džem od kajsija je kralj doručka, posebno ako je namazan na toplu, meku palačinku.

brz-dzem-od-kajsija-za-one-koji-obozavaju-palacinke-1.jpg

Napravite brz džem u 3 jednostavna koraka i mesecima uživajte u njegovom ukusu.

Potrebni sastojci:

  • 1,5 kg svežih kajsija
  • 1 kg šećera
  • 200 ml soka od jabuke
  • 1 veći limun
  • Komad putera

Priprema:

Prvi korak

Očistite kajsije i dobro ih operite. Isecite ih na komade, stavite ih u veliku šerpu i dodajte sok od jabuke. Kuvajte dok smesa ne provri, smanjite temperaturu, pa kuvajte još desetak minuta dok kajsije ne omekšaju.

Drugi korak

U smesu dodajte šećer i sok od jednog limuna, pa promešajte. Kuvajte na umerenoj temperaturi još dvadesetak minuta.

Treći korak

Sklonite šerpu sa ringle i uklonite nečistoće sa vrha smese, ako ih ima. U vruć džem dodajte komad putera i dobro promešajte. Neka se prohladi desetak minuta, a zatim ga sipajte u tople, sterilizovane tegle. Poklopite i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

brz-dzem-od-kajsija-za-one-koji-obozavaju-palacinke-2.jpeg

Dodatni savet:

Niste sigurni da li je džem gotov? Uz pomoć drvene kašike sipajte malu količinu vrućeg džema na hladan tanjir (koji ste prethodno ohladili u zamrzivaču). Sačekajte tačno jedan minut. Ako tanjir možete da okrenete naopako a da se džem ne razlije, recept je gotov. U suprotnom, nastavite da kuvate još nekoliko minuta.

M. D. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Dеzеrt dana: Punjene palačinke iz kojih se topi čokolada Da li ste nekad razmišljale o tome koliko se različitih recepata mogu napraviti ...
Čokoladni kolači posle kojih nećete prati sudove - prave se u tegli od Nutele Problem sa desertima je što uvek morate da isprljate barem 2-3 posude dok ih spr...
Brz ručak za leto: Zapečen krompir sa pavlakom Krompir pečen u rerni dobija poseban ukus zahvaljujući mešavini jogurta i začina...