3 recepta za brze posne kolače

Iako ćemo u narednom periodu biti malo ograničeni sa sastojcima za recepte koje spremamo jer treba da pazimo da budu posni, ipak postoji 3 recepta za brze kolače kojima možete iznenaditi svoje bližnje za trpezom.

3-recepta-za-brze-posne-kolace-1.jpg

Za sve slave, rođendane i razne svečanosti koje se spremaju u posnom periodu:

Čoko trouglovi

Sastojci:

  • 250g šećera
  • 1 šolja vode
  • 250g mlevenih oraha
  • 100g seckanih oraha
  • 150g istopljene posne čokolade
  • 100g seckanog suvog grožđa
  • 100g seckanih žele bombona

Za glazuru:

  • 100g posne čokolade

Priprema:

Pomešajte šećer sa šoljom tople vode i mešajte dok se ne istopi.

Dodajte orahe, i seckane i mlevene, istopljenu čokoladu, suvo grožđe i žele bombone i mešajte dok se masa dobro ne sjedini.

Stavite smesu u trouglaste kalupe i hladite ih nekoliko časova u frižideru.

Izvadite smesu iz kalupa, prelijte je čokoladom, ohladite još malo, pa isecite.

3-recepta-za-brze-posne-kolace-2.jpg

Posna bajadera sa kikirikijem

Sastojci:

  • 300g šećera
  • 2dl vode
  • 200g margarina
  • 300g mlevenog kikirikija bez soli
  • 300g mlevenih biskvita
  • 2 kašike kakaoa

Za glazuru:

  • 150g čokolade

Priprema:

Šećer i vodu kuvajte 4-5 minuta, pa dodajte margarin i sačekajte da se rastopi. Postepeno dodajite kikiriki i biskvite. Mešajte dok ne dobijete masu srednje gustine.

Od smese izdvojte jednu trećinu i sa njom izmešajte kakao.

Svetlu smesu podelite na dva dela.

Jedan kalup srednje veličine obložite prozirnom folijom, pa u njega sipajte jedan deo svetle smese. Izravnajte i ostavite u frižider da se stegne.

Preko nje dodajte tamnu smesu i izravnajte pritiskajući je. Ostavite u frižider da se ohladi.

Ponovite to i sa ostatkom svetle smese.

Za preliv koristite 150g rastopljene čokolade.

3-recepta-za-brze-posne-kolace-3.jpg

Posni beli minjoni

Sastojci:

  • 350g šećera
  • 1dl vode
  • 120g margarina
  • 200g mlevenih biskvita
  • 200g mlevenih oraha
  • 300g šećera u prahu
  • Još malo vode

Priprema:

Mešajte šećer i vodu dok se šećer ne rastopi, pa dodajte margarin.

Kada se margarin rastopi, dodajte biskvite i orahe. Smesu sipajte u širok kalup koji možete obložiti papirom ili folijom, a testo razvucite na oko 1-1,5 cm debljine.

Kada se kora ohladi nekoliko sati u frižideru, prelijte fondanom napravljenim od malo vode i šećera u prahu.

Fondan treba da bude gust.

Ukrasite po želji i secite na kocke.

3-recepta-za-brze-posne-kolace-4.jpg

 M. D. | CRNOBELO.rs / foto: instagram.com

Možda vas zanima:

Dva recepta za domaći sirup protiv kašlja da budete spremni za sezonu prehlada Koliko god da se čuvamo i pazimo na sebe, uvek će se desiti da neko kine, a da n...