3 posna predjela zbog kojih ćete polizati prste

Ko kaže da posno nije ukusno? Izgleda da je odavno prošlo vreme kada se meni za posna jela svodio na hleb i marmeladu.

3-posna-predjela-zbog-kojih-cete-polizati-prste-01.jpgfoto: instagram.com

Danas imamo tako veliki izbor, da će vam post proći brzo i lako, a imaćete i nešto ukusno da postavite na vašu trpezu za posne slave.

Slede 3 posna predjela koja ne samo da su ukusna, već i izgledaju neodoljivo privlačno:

Posne ćuftice od pasulja

Potrebno vam je:

  • Oko 350g pasulja
  • Ulje za jelo
  • Praziluk
  • Susam
  • So i biber

Kako se sprema?

Skuvani pasulj se dobro procedi od vode i zrna se izgnječe rukom ili viljuškom (samo pripazite da ne postane baš kao pire).

Pasulj se posoli i oblikuju se loptice, odnosno male ćuftice.

Praziluk se sitno isecka i proprži se na malo ulja. Dodaju se začini po ukusu (so, biber, vegeta, kurkuma) i rasporedi se po tepsiji.

Na praziluk se stave ćuftice od pasulja. Pospe se susamom po želji. Pokrije se poklopcem ili folijom za pečenje i peče se u zagrejanoj rerni na 200°C.

Pripazite da vam ćuftice na zagore jer je vreme koje je potrebno za pečenje relativno kratko, oko 20-25 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.

3-posna-predjela-zbog-kojih-cete-polizati-prste-1.jpgfoto: instagram.com

Posna pašteta od oslića

Potrebno vam je:

  • 1kg ribe oslić
  • 1 šargarepa
  • 4 veća krompira
  • 1 šolja ulja
  • Biber
  • Lovorov list
  • 1 kašičica senfa
  • Sok od limuna
  • Peršun
  • Malo sirćeta
  • So i vegeta

Kako se sprema?

Oslić se očisti, poprska se sa malo sirćeta i ostavi se da odstoji oko 30 minuta.

Riba se ponovo opere u vodi i stavi se u dublji sud da se kuva.

Dodaju se i krompir, šargarepa, lovor, biber i so. Ostavite sve da se dobro skuva.

Izvadite samo oslić iz posude, a ostatak povrća stavite da se dobro procedi.

Oslić očistite od kostiju i sastavite ga sa ostatkom povrća, osim lovorovog lista.

Dodajte senf i limun.

Mikserom ili blenderom ispasirajte smesu dodajući ulje po malo.

Sami ćete videti koliko ulja je dovoljno prema teksturi namaza.

Dodajte vegetu prema ukusu.

3-posna-predjela-zbog-kojih-cete-polizati-prste-2.jpgfoto: instagram.com

Posne prolećne rolnice

Potrebno vam je:

  • 1 pakovanje tankih kora za pitu
  • 100g šargarepe
  • 100g kupusa
  • 100g celera
  • Soja sos
  • So i biber
  • Ulje za jelo

Kako se sprema?

Povrće iseckajte po dužini na tanke trake ili ga izrendajte. Začinite ga solju i biberom i pospite malo soja sosa.

Svaku koru napunite povrćem i uvijte je u male rolne dimenzija 5x1,5cm.

Pržite ih na zagrejanom ulju dok ne porumene.

Poslužite ih tople uz posni majonez po želji.

3-posna-predjela-zbog-kojih-cete-polizati-prste-3.jpgfoto: instagram.com

(O)Milena | CRNOBELO.rs

MOŽDA VAS ZANIMA:

loading...

Možda vas zanima:

Čokoladni kolači posle kojih nećete prati sudove - prave se u tegli od Nutele Problem sa desertima je što uvek morate da isprljate barem 2-3 posude dok ih spr...