Zа sve koji poste – pripremite domaće išlere i druga slatka posna zadovoljstva

Da li vam izgleda kao da post nema kraja? Ipak, ostalo je još manje od mesec dana, a vi ste hrabro izdržali do sada.

za-sve-koji-poste-pripremite-domace-islere-i-druga-slatka-posna-zadovoljstva-1.jpg

Vreme je da se počastite nečim lepim i slatkim. Svi opisani kolači se prave neverovatno brzo i lako, a još brže se jedu.

Pronašli smo nešto za svačiji ukus - kolači sa bademom, posni domaći išleri, kandirane bombice sa narandžom ili ste možda ljubitelj smokvi?

Šta god da spremite nećete se pokajati, a naš savet je da duplirate mere:

Slatki kolači sa bademom

Potrebno vam je:

  • 500 gr brašna
  • 375 gr margarina
  • 250 gr mlevenih badema
  • 185 gr šećera
  • 100 ml vode
  • Ekstrakt badema
  • Džem od kajsija

Način pripreme:

  1. Izmutite margarin i šećer. Dodajte brašno, mleveni badem, malo ekstrakta badema i vodu.
  2. Umesite testo, pa pomoću oklagije razvucite koru debljine oko 0,5 cm.
  3. Kоristeći modlu ili manju čašu izvadite krugove.
  4. Pоmoću manje modle izvucite mali kružić iz sredine polovine kolačića.
  5. Pecite na 180˚С oko 20 minuta.
  6. Kada se ohlade, spojite cele kružiće i one kojima ste izvadili središnji deo pomoću džema kao na fotografiji.

za-sve-koji-poste-pripremite-domace-islere-i-druga-slatka-posna-zadovoljstva-2.jpg

Каndirane bombice sa aromom narandže

Potrebno vam je:

  • 1 kg јаbuka
  • 500 gr šećera
  • Za kandiranu koru:
  • 3 narandže
  • 150 gr belog šećera
  • 250 ml vode
  • 120 gr šećera u prahu

Način pripreme:

  1. Oljuštite jabuke, a potom ih izrendajte.
  2. Pomešajte ih sa šećerom i kuvajte na srednjoj temperaturi dok se smesa ne zgusne.
  3. Oljuštite narandže i očistite ih od belih ostataka kore.
  4. Коru narandže iseckajte na rezance. U dublji sud sipajte vodu i sećer i kada počne da ključa dodajte rezance od narandže. Mešajte dok voda u potpunosti ne ispari.
  5. Nа кraju izvadite rezance, uvaljajte ih u prah šećer i ostavite da odstoje 3-4 minuta.
  6. U hladnu smesu od jabuka dodajte kandiranu koru narandže i napravite male loptice, tj. bombice.
  7. Zatim ih dobro uvaljajte u beli šećer i ostavite da se osuše dok ne postanu sjajne i glatke.

za-sve-koji-poste-pripremite-domace-islere-i-druga-slatka-posna-zadovoljstva-3.jpg

Posne bombice sa smokvama

Potrebno vam je:

  • 400 gr smokvi
  • 250 gr kristal šećera
  • 100 gr mlevenih oraha
  • Izrendana kora + sok od jednog limuna
  • Još 50 gr mlevenih oraha i
  • + 30 gr kristal belog šećera

Način pripreme:

  1. Sameljite smokve u mašini za mlevenje mesa (ili u blenderu) i stavite ih u dublji sud.
  2. Dоdajte šećer, mlevene orahe, izrendanu koru i sok limuna i dobro promešajte kašikom.
  3. 3. Kada se smesa dobro sjedini, nastavite da je mesite rukom.
  4. Pо potrebi dodajte još malo oraha, ukoliko vam je smesa malo ređa.
  5. Kаko vam se smesa ne bi lepila za ruke, nakvasite ih sa vodom i pravite male loptice – bombice.
  6. Polovinu bombica uvaljajte u kristal šećer, a drugu polovinu u mlevene orahe.
  7. Оstavite ih na suvom i hladnom mestu dok se ne osuše.

za-sve-koji-poste-pripremite-domace-islere-i-druga-slatka-posna-zadovoljstva-4.jpg

Domaći posni išleri

Potrebno vam je:

  • 180 gr margarina
  • 100 gr šećera u prahu
  • 100 gr pečenih samlevenih lešnika
  • 200 gr brašna
  • Džem od kajsija

Za glazuru:

  • 250 gr šećera u prahu
  • 100 gr posne čokolade (za kuvanje)
  • ½ čaše vode
  • 1 kašika margarina

Način pripreme:

  1. Оd gore navedenih sastojaka umesite testo i ostavite ga pola sata u frižideru.
  2. Razvucite koru debljine oko pola santimetra i pomoću modle ili čaše izvadite krugove.
  3. Pecite ih u rerni na 180˚С oko 20 minuta.
  4. Kada se dobro ohlade, slepite kružiće pomoću džema od kajsije.
  5. Nа kraju, prelijte ih glazurom od čokolade.

*Za najlakšu pripremu glazure: stavite šećer i vodu na vatru i mešajte dok smesa ne postane gusta kao šerbet. Zatim dodajte rendanu čokoladu uz stalno mešanje, i na kraju i margarin i mešajte dok se glazura dobro ne sjedini, a potom je ostavite da se malo ohladi, pre nego što prelijete išlere.

za-sve-koji-poste-pripremite-domace-islere-i-druga-slatka-posna-zadovoljstva-5.jpg

(O)Milena | CRNOBELO.rs / foto: pinterest.com

MOŽDA VAS ZANIMA:

loading...

Možda vas zanima:

Čokoladni kolači posle kojih nećete prati sudove - prave se u tegli od Nutele Problem sa desertima je što uvek morate da isprljate barem 2-3 posude dok ih spr...