Zimnica za koju će vam svi tražiti recept

Sezona spremanja zimnice ove godine je počela malo ranije, pa treba pripremiti povrće za zimu koja sledi.

 zimnica-za-koju-ce-vam-svi-traziti-recept-1.jpg

Iskoristite vikend za spremanje omiljenih priloga, salata i sosova po ovim receptima.

Ukoliko ste skeptični kada se radi o isprobavanju novih recepata, napravite manju količinu, pa podelite svoje iskustvo.

Nikad ne znate kakav specijalitet možete da proizvedete...

Šareni ajvar

Sastojci:

  • 12kg paprike
  • 3kg plavog patlidžana
  • 2kg šargarepe
  • 1,5l ulja
  • 250g šećera
  • 200ml sirćeta
  • 4 kašike soli
  • 100g senfa

Priprema:

Paprike i plavi patlidžan ispecite, oljuštite i sameljite. Šargarepu skuvajte i sameljite. U velikoj posudi izmešajte svo povrće, pa dodajte ulje, šećer, sirće i so.

Barite u dubokoj posudi, na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje, sve dok ne primetite da se zgusnulo na dnu posude.

Sklonite smesu sa vatre i dodajte senf.

Čiste i suve tegle stavite u rernu, uključite na 100 stepeni i za 15-20 minuta sipajte ajvar. Zatvorite tegle, umotajte ih u peškir i ostavite ih da se ohlade.

 zimnica-za-koju-ce-vam-svi-traziti-recept-2.jpg

 

Ljutenica

Sastojci:

  • 5kg paradajza
  • 7kg crvenih paprika
  • 1/2kg ljutih papričica
  • 250g ulja
  • 250g sirćeta
  • 250g šećera
  • 1-3 glavice luka (po želji)
  • So
  • Peršun

Priprema:

Ispecite i oljuštite paprike, a zatim im odstranite drške i semenke. Izrendajte paradajz i barite ga na tihoj vatri u ulju, sirćetu, šećeru i soli, sve dok smesa ne postane duplo manja.

Zatim dodajte paprike, pa smesu pržite oko 30 minuta. 5 minuta pred kraj dodajte seckani luk, peršun i ljute papričice.

Tegle stavite u rernu, uključite je na 100 stepeni i za 15-20 minuta sipajte ljutenicu. Zatvorite tegle, umotajte ih u peškir i ostavite ih da se ohlade.

 zimnica-za-koju-ce-vam-svi-traziti-recept-3.jpg

 

Paradajz u flaši

Sastojci:

  • 10kg paradajza
  • 10 kašika soli
  • 20g mlevenog bibera
  • 1 konzervans

Priprema:

Sameljite paradajz u mašini, pa sok sipajte u veliku posudu. Barite na jakoj vatri, dodajte so i biber po želji.

Barite oko 100 minuta, a pred kraj dodajte konzervans.

Kada je sok od paradajza gotov, skinite ga sa vatre i tako topao sipajte u staklene flaše koje ćete zatvoriti metalnim poklopcima.

Flaše prevrnite naopačke i ostavite da tako stoje 5 minuta. Zatim ih vratite u prvobitan položaj, stavite ih u kutiju i umotajte starim ćebetom. Ostavite ih da stoje 12 sati pre nego što ih stavite u frižider.

zimnica-za-koju-ce-vam-svi-traziti-recept-4.JPG

 

Paprike u pavlaci

Sastojci:

  • 1kg paprika
  • 500g mladog sira
  • 1,5 ml mleka
  • So

Priprema:

Očistite paprike, posolite ih sa unutrašnje strane, pa zatim iscedite od soka koji su pustile.

Mladi sir izgnječite viljuškom i po potrebi posolite, pa njim napunite paprike do pola i stavite ih u posudu u kojoj će stajati.

Skuvajte mleko sa 1 kašikom soli, pa dok je još uvek toplo prelijte paprike i dobro zatvorite posudu.

Kada se ohladi i prenoći, stavite u frižider. Još 3 puta na svakih 5 dana prospite višak tečnosti, pa prelijte novim posoljenim mlekom, oko pola litra, pa ponovite postupak.

Posle 3 nedelje činija će biti puna čvrste pavlake i paprika.

zimnica-za-koju-ce-vam-svi-traziti-recept-5.jpg

 

Turšija

Sastojci:

  • 4kg povrća - kupus, krastavci, šargarepa, karfiol, paprika
  • 3l vode
  • 7,5 dl vinskog ili alkoholnog sirćeta
  • 120g soli
  • 150g šećera
  • ½ kesice vinobrana
  • 3-4 lovorova lista
  • 1 ren
  • Biber u zrnu

Priprema:

Operite i očistite povrće. Karfiol odvojte na sitnije delove, ren oljuštite i isecite na štapiće. Ostalo povrće seckajte po želji.

Mešajte vodu, sirće, so i šećer dok se ne sjedine.

Povrće stavite u tegle, pa dodajte nekoliko štapića rena, lovorov list i biber u zrnu. Napunite teglu tečnošću i zatvorite.

Konzumirajte posle 30-40 dana.

zimnica-za-koju-ce-vam-svi-traziti-recept-6.jpg

 

Kiseli krastavčići

Sastojci:

  • 2kg krastavčića
  • 2l vode
  • 1l vode
  • 2 glavice luka
  • Mirođija
  • 30g šećera
  • So
  • Biber

Priprema:

Operite i osušite krastavčiće, pa ih na nekoliko mesta probušite viljuškom.

Poređajte ih u tegle i dodajte seckani luk, nekoliko grančica mirođije i malo bibera.

U posudi pomešajte vodu, sirće, šećer i so i pustite da tečnost proključa.

Krastavčiće prelijte ovom tečnošću i ostavite da odstoji u tegli oko 30 minuta na 90 stepeni.

zimnica-za-koju-ce-vam-svi-traziti-recept-7.jpg

 

Pri spremanju zimnice dobro je da znate:

1. Najbolje je da kašika kojom mešate bude drvena

2. Koristite sudove od nerđajućeg materijala

3. Zimnicu čuvajte na tamnom, suvom i hladnom mestu.

4. Nikada ne koristite više konzervansa od onoga koliko je propisano, jer je to hemijsko sredstvo.

5. Za turšiju i kisele krastavčiće najbolji su krastavčići sa hrapavom korom.

6. Za konzerviranje su preporučuje manji paradajz.

7. Koristite samo zrele, zdrave i kvalitetne plodove.

8. Povrće barite u dobrim, neoštećenim posudama.

9. Sve poklopce za flaše temeljno operite u ključaloj vodi.

10. Za zimnicu koristite isključivo jodiranu so.

Koji je vaš recept ili trik za ukusnu, sočnu zimnicu?

Možda vas zanima:

Тоrta od 3 sloja čokolade, bez kora i pečenja Nikada nećemo reći „ne“ dezertu, naročito ako se radi o troslojnoj čokoladnoj tr...
Тоblerone tunel – novi deo tela devojaka koji će one slikati ovog leta na plaži Na društvenim mrežama stalno se pojavljuju novi trendovi, koje devojke „slepo“ s...
Теtka sa knjigom, nabildovani, model: 10 likova koje ćete sresti na plaži Nekome odmaranje na plaži nekome ispijanje pića u baru. Polako, ali sigurno se b...
Теst: Која žеnа vam izgleda najstarije? Koliko puta ste se našle u situaciji da treba da procenite koliko godina ima nek...
Теst ličnosti: Kakva ste žena prema četki za kosu koju koristite? Svakodnevne navike mogu puno reći o vama i vašem karakteru. Pa kao što ste ot...
Тuristička mesta za koja imate visoka očekivanja, a realnost će vas razočarati Do nekih od najpoznatijih svetskih atrakcija je teško doći zbog mnoštva ljudi ko...