5 vrsta hrane koja izaziva anksioznost i nesanicu

Pre nego što posegnete za suplementima koji će vam pomoći da lakše zaspite, zapitajte se šta ste danas imali u svom tanjiru.

5-vrsta-hrane-koja-izaziva-anksioznost-i-nesanicu-1.jpg

Ako vas hvata panika svaki put kad treba da legnete, čak i kada ste isprobali sve načine da smanjite stres, preostaje vam još samo da vidite šta od hrane utiče na to.

Lekovi, pa čak i oni na prirodnoj bazi, pomažu da se regulišu simptomi u određenom vremenskom periodu, pre nego što aktivni sastojci počnu da rade protiv vas. Zato rešenja počnite da tražite u onome što svakodnevno radite, a jedna od tih stvari je i vaša ishrana.

Koje vrste hrane i hranljivih sastojaka vas čine anksioznim i ne daju vam da spavate?

Kofein

Preterane količine kofeina su dokazani neprijatelj kada se radi o paničnim napadima, povećanju stresa i porastu nivoa kortizola.

Kada uveče pijete kafu ili drugi napitak s kofeinom, tada kvarite prirodni ciklus spavanja. Njemu je potrebno od 16 do 24 časa da napusti vaše telo, pa uveče, čak i ona jutarnja kafa ima uticaja na vas.

5-vrsta-hrane-koja-izaziva-anksioznost-i-nesanicu-2.jpg

Krompir, paradajz, plavi patlidžan, paprike i godži bobice

Ovih pet namirnica spada u jednu grupu plodova koji izazivaju poremećaj sna. Oni prirodno proizvode pesticide kojima se bore protiv parazita, ali i utiču na nervni sistem čoveka.

Baš ti glikoalkaloidi mogu da izazovu preteranu stimulaciju nervnog sistema i da zbog toga imate problema sa spavanjem. Ograničite unos ovih namirnica u ishrani.

5-vrsta-hrane-koja-izaziva-anksioznost-i-nesanicu-3.jpg

Alkohol

Alkohol je još jedan dokazani neprijatelj dobrog sna. U zavisnosti od toga koliko vaše telo podnosi alkohol, može se desiti da vas budi noću, da vam bude previše toplo ili previše hladno i da vam se na takav način poremeti san. Dovoljno je samo jedno piće da vam se pogorša situacija.

5-vrsta-hrane-koja-izaziva-anksioznost-i-nesanicu-4.jpg

Fermentisana i dimljena odstajala hrana

Tu spadaju suhomesnati proizvodi, salame, pršuta, turšija, kiselo povrće, dimljeno meso i druga hrana koja je konzervisana i fermentisana. Do određene količine ovi proizvodi mogu da budu prisutni u vašoj ishrani, ali ukoliko ih jedete previše, rizikujete da poremetite rad digestivnog sistema, rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem, da budete anksiozni i da loše spavate.

5-vrsta-hrane-koja-izaziva-anksioznost-i-nesanicu-5.jpg

Rafinirani ugljeni hidrati

Šećeri, belo brašno i sredstva za zgušnjavanje, svi oni spadaju u grupu rafiniranih ugljenih hidrata. Ima ih u soku od pomorandže koji pijete ujutru, u voćnom jogurtu, u musliju i žitaricama, pa vas zato ove namirnice lako napune energijom. Ali, u vašem telu situacija je drugačija.

Insulin se stvara u veoma visokim količinama, a intenzivno se luči i kortizol (hormon stresa), posle čega su i spavanje i smirenost teške aktivnosti.

5-vrsta-hrane-koja-izaziva-anksioznost-i-nesanicu-6.jpg

M. D. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Каkо dа naučite decu da se hrane pravilno, bez plača i nervoze? Naterati dete da jede ono što je zdravo umesto onog što želi, može biti pravi iz...
Zdrav način ishrane koji efikasno eliminiše kandidu Verovatno veći deo vas zna šta su kandida i kandidijaza. Ako se ne leči, kandida...
Za sve samohrane roditelje - po jedan trofej, molim vas! Sudbina ponekad zna da zada udarce ispod pojasa i da decu osudi na život sa jedn...
Top 10 restorana morske hrane na prvom kraku Halkidikija Sezona produženih vikenda i letnjih odmora u Grčkoj zvanično je otvorena! A, sve...
Tajne odlično spremljene hrane koje znaju samo najbolji kuvari Svi se slažemo da je kuvanje umetnost. Da bismo sebe mogli nazvati dobrim kuvaro...
Šta uzrokuje anksioznost kod svakog horoskopskog znaka? Svaki čovek ima određene stvari koje ga nerviraju i čine da se oseća anksiozno i...