Greške sa italijanskom hranom koje svi pravimo, a koje izluđuju Italijane

Testenina ne treba „da pliva“ u sosu i u jednu porciju treba dodati samo 3–4 kašike sosa.

greske-sa-italijanskom-hranom-koje-svi-pravimo-a-koje-izluduju-italijane-01.jpg

Italijanska kuhinja ima možda najukusniju hranu i sigurno ne postoji osoba koja ne voli picu ili testenine.

Ali iako je ultra popularna, skoro svi pravimo neke greške kada je italijanska kuhinja u pitanju.

Neke najčešće greške u nastavku:

Stavljate previše sosa u testeninu

Sosovi su ono što testeninu čini jednim od najukusnijih jela italijanske kuhinje.

Činjenica je da većina nas ima naviku da stavlja mnogo sosa u testeninu, ali ovo je pogrešno. Testenina ne treba „da pliva“ u sosu.

U jednu porciju treba dodati samo 3–4 kašike sosa.

greske-sa-italijanskom-hranom-koje-svi-pravimo-a-koje-izluduju-italijane-02.jpg

Prekuvate testeninu

Italijanski izraz „al dente“ se koristi za teksturu testenine – da bude skuvana, ali malo tvrda.

Prema Italijanima, sve testenine treba da budu skuvane „al dente“.

greske-sa-italijanskom-hranom-koje-svi-pravimo-a-koje-izluduju-italijane-03.jpg

Bacate svu vodu posle kuvanja testenina

Voda u kojoj se kuvala testenina bogata je skrobom. Zato je odličan dodatak sosu za testenine jer će ga učiniti gušćim.

Pa, kada skuvate testeninu, dodajte nekoliko kašika vode u sos.

greske-sa-italijanskom-hranom-koje-svi-pravimo-a-koje-izluduju-italijane-04.jpg

Ne pravite osnovu za italijanske sosove i supe

Soffritto je vrsta osnove italijanske kuhinje koja se može koristiti za sosove i supe, i definitivno pravi drastičnu razliku u ukusu.

Ova italijanska osnova se najčešće pravi sa crnim lukom, šargarepom i celerom u gotovo istom odnosu, a po ukusu se dodaju začini poput belog luka u prahu i ruzmarina.

Da biste pripremili ovu osnovu, potrebno je da fino iseckate sastojke i propržite ih na malo ulja i soli. Kuvajte 10-ak minuta uz stalno mešanje.

Na kraju, trebalo bi da dobijete smesu zlatne nijanse.

greske-sa-italijanskom-hranom-koje-svi-pravimo-a-koje-izluduju-italijane-05.jpg

Još pet grešaka na sledećoj strani...



Možda vas zanima:

Greške u kuhinji zbog kojih kvarite ukus čak i najjednostavnijim receptima Ako želite da se pirinač skuva kako treba, nemojte podizati poklopac sa šerpe ni...
Česte greške prilikom kuvanja koje potpuno menjaju ukus hrane, a da to i ne znate Imate li naviku da predugo kuvate povrće? A da li ga uopšte perete hladnom vodom...