Greške sa italijanskom hranom koje svi pravimo, a koje izluđuju Italijane
Testenina ne treba „da pliva“ u sosu i u jednu porciju treba dodati samo 3–4 kašike sosa.
Italijanska kuhinja ima možda najukusniju hranu i sigurno ne postoji osoba koja ne voli picu ili testenine.
Ali iako je ultra popularna, skoro svi pravimo neke greške kada je italijanska kuhinja u pitanju.
Neke najčešće greške u nastavku:
Stavljate previše sosa u testeninu
Sosovi su ono što testeninu čini jednim od najukusnijih jela italijanske kuhinje.
Činjenica je da većina nas ima naviku da stavlja mnogo sosa u testeninu, ali ovo je pogrešno. Testenina ne treba „da pliva“ u sosu.
U jednu porciju treba dodati samo 3–4 kašike sosa.
Prekuvate testeninu
Italijanski izraz „al dente“ se koristi za teksturu testenine – da bude skuvana, ali malo tvrda.
Prema Italijanima, sve testenine treba da budu skuvane „al dente“.
Bacate svu vodu posle kuvanja testenina
Voda u kojoj se kuvala testenina bogata je skrobom. Zato je odličan dodatak sosu za testenine jer će ga učiniti gušćim.
Pa, kada skuvate testeninu, dodajte nekoliko kašika vode u sos.
Ne pravite osnovu za italijanske sosove i supe
Soffritto je vrsta osnove italijanske kuhinje koja se može koristiti za sosove i supe, i definitivno pravi drastičnu razliku u ukusu.
Ova italijanska osnova se najčešće pravi sa crnim lukom, šargarepom i celerom u gotovo istom odnosu, a po ukusu se dodaju začini poput belog luka u prahu i ruzmarina.
Da biste pripremili ovu osnovu, potrebno je da fino iseckate sastojke i propržite ih na malo ulja i soli. Kuvajte 10-ak minuta uz stalno mešanje.
Na kraju, trebalo bi da dobijete smesu zlatne nijanse.