Nema više pušenja ni u grčkim kafićima

U Grčkoj je stupila na snagu zabrana pušenja na javnim mestima, a oni koji je prekrše mogu da zarade kaznu od 100 do 10.000 evra.

nema-vise-pusenja-ni-u-grckim-kaficima-1.jpg

Pušenje je zabranjeno u svim zatvorenim prostorijama, kancelarijama, javnim mestima, autobuskim stanicama i aerodromima, osim u onim prostorijama koje su za to i namenjene.

Istovremeno, ako zapalite cigaru u blizini mesta na kojem ima maloletnika, u blizini škola i sportskih terena, moraćete da platite kaznu od 200 evra.

Zabrana važi i za automobil. Odnosno, ako zapalite cigaru u privatnom autu u kojem se nalazi i dete mlađe od 12 godina, platićete kaznu od 1.500 evra. Ako je reč o službenom autu, kazna je 3.000 evra.

nema-vise-pusenja-ni-u-grckim-kaficima-2.jpg

Najviše će se kontrolisati kafići, restorani i diskoteke, ali je mnogo Grka izjavilo da više vole da plate kaznu nego da piju kafu bez cigare.

Ali, problem je u tome što na taj način mogu naneti štetu i vlasniku lokala - ako neko unutra zapali cigaru, vlasnik treba da plati 500 evra.

„Grci moraju da se brinu o svom zdravlju i da ostave cigare. Zabranu pušenja doživljavamo kao smelu i modernu inicijativu u interesu zdravlja nacije, odluku koju su sprovele mnoge države, što znači da to može i Grčka“, izjavio je grčki premijer.

S. S. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Zašto deca u rukama prosjaka stalno spavaju? Ovaj tekst je bio objavljen pre nekoliko meseci. Autor teksta nije tačno poznat,...
Svetski poznati političari koji mogu da se pohvale prelepim ćerkama (foto) Neki političari drže u privatnosti svoju porodicu i decu što je više moguće, nek...
Staklo na IKEA stolu razbilo se „samo od sebe“ - Šokirana majka podelila je snimke sa kamere u bebin... 30-godišnja Hana Svankot iz Engleske bila je šokirana kada se staklo na njenom I...