Nema više pušenja ni u grčkim kafićima

U Grčkoj je stupila na snagu zabrana pušenja na javnim mestima, a oni koji je prekrše mogu da zarade kaznu od 100 do 10.000 evra.

nema-vise-pusenja-ni-u-grckim-kaficima-1.jpg

Pušenje je zabranjeno u svim zatvorenim prostorijama, kancelarijama, javnim mestima, autobuskim stanicama i aerodromima, osim u onim prostorijama koje su za to i namenjene.

Istovremeno, ako zapalite cigaru u blizini mesta na kojem ima maloletnika, u blizini škola i sportskih terena, moraćete da platite kaznu od 200 evra.

Zabrana važi i za automobil. Odnosno, ako zapalite cigaru u privatnom autu u kojem se nalazi i dete mlađe od 12 godina, platićete kaznu od 1.500 evra. Ako je reč o službenom autu, kazna je 3.000 evra.

nema-vise-pusenja-ni-u-grckim-kaficima-2.jpg

Najviše će se kontrolisati kafići, restorani i diskoteke, ali je mnogo Grka izjavilo da više vole da plate kaznu nego da piju kafu bez cigare.

Ali, problem je u tome što na taj način mogu naneti štetu i vlasniku lokala - ako neko unutra zapali cigaru, vlasnik treba da plati 500 evra.

„Grci moraju da se brinu o svom zdravlju i da ostave cigare. Zabranu pušenja doživljavamo kao smelu i modernu inicijativu u interesu zdravlja nacije, odluku koju su sprovele mnoge države, što znači da to može i Grčka“, izjavio je grčki premijer.

S. S. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

„Ja sam domaćica, imam 22 godine, a muž me obasipa skupim poklonima jer naporno radim“ Skupi automobili, torbe, late kafa od 6 dolara... Ona je domaćica, ima 22 godine...