Zašto je najbolje da decu odgajate u Švedskoj?

zasto-je-najbolje-da-decu-odgajate-u-svedskoj-01.jpg

Mnogi roditelji se suočavaju sa teškim iskustvom kada moraju da napuste dom da bi otišli na posao i da pri tom ne vide svoju decu ceo dan.

Ali, postoji zemlja u kojoj ovo nije problem i u kojoj sistem podržava roditelje u procesu odgajanja dece, a to je Švedska.

Zahvaljujući njihovom sistemu, roditelji rade manje sati, a neki čak uopšte ni ne moraju da rade neki određeni period, a imaju i mnoge druge povoljnosti, zbog čega se i smatra zemljom sa najpovoljnijim uslovima za roditelje.

Za Švedsku je karakteristično i razlikuje je od ostalih zemalja to što ima najduže plaćeno odsustvo koje može da traje i do 480 dana, a najbolje od svega je to što odsustvo može da bude jednako podeljeno na oba roditelja.

zasto-je-najbolje-da-decu-odgajate-u-svedskoj-1.jpg

A, podrška Švedske roditeljima ne prestaje ni kada deca porastu, s obzirom na to da godišnje imaju pravo na 120 dana odsustva da bi se, u slučaju bolesti, brinuli o deci dok ne napune 12 godina.

zasto-je-najbolje-da-decu-odgajate-u-svedskoj-2.jpg

Roditelji godišnje čak imaju pravo i na 60 dana odsustva kao kompenzaciju ako njihovo dete nije bolesno, a onaj ko ih čuva (baba, deda, dadilja) trenutno nije u mogućnosti da se brine o njemu.

zasto-je-najbolje-da-decu-odgajate-u-svedskoj-3.jpg

Ukoliko dete ima manje od 8 godina, roditelj ima pravo i na skraćeno radno vreme.

U međuvremenu, deca posećuju predškolsku nastavu, neobavezno od prve godine, a obavezno od treće do šeste godine, s tim što Vlada plaća 3 sata dnevno i pomaže onima koji manje zarađuju.

Ko ne bi poželeo da zasnuje porodicu u ovoj predivnoj zemlji sa beskonačnim mogućnostima i uslovima?

zasto-je-najbolje-da-decu-odgajate-u-svedskoj-4.jpg

M. M. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Najviši vrh Švajcarske osvetljen u znak podrške čovečanstvu Čuveni vrh Materhorn svako veče prekriva druga zastva, a noćas je bio osvetljen ...