15 svakodnevnih predmeta koji su bili dizajnirani za drugu namenu

Мnogi od predmeta koje svakodnevno koristimo su izumljeni za sasvim drugačiju namenu od one koju imaju danas. Da li ste znali da su drvene vešalice bile izrađene sa ciljem da odbijaju moljce jakim mirisom kedrovine?

15-svakodnevnih-predmeta-koji-su-bili-dizajnirani-za-drugu-namenu-01.jpg

Ako ste se nekad zapitale zašto između dlaka na vašoj četkici za zube ima i dodatnih sitnih dlačica, vreme je da otkrijete koja je bila prvenstvena namena ovih 15 svakodnevnih i naizgled običnih predmeta:

Okrugli „dugmići“ na poklopcima toplih napitaka za poneti

Obično su ovi dugmići služili da se proveri da li se napitak ohladio. Kada se oni spuste to je znak da je napitak hladan. Danas je na ovim dugmićima napisano ime napitka koje je u čaši i tako lako možete naći svoj napitak bez da otvarate poklopac.

15-svakodnevnih-predmeta-koji-su-bili-dizajnirani-za-drugu-namenu-1.jpg

Drvene vešalice za odeću

Sigurno ste se zapitale zašto još uvek postoje drvene vešalice pored svih plastičnih i metalnih koje postoje na tržištu. Razlog tome je što vešalice za odeću izrađene od kedrovog drveta sadrže prirodna ulja koja odbijaju moljce, a samim tim čuvaju vašu odeću.

15-svakodnevnih-predmeta-koji-su-bili-dizajnirani-za-drugu-namenu-2.jpg

Zaravnjeni deo koji spaja kineske štapiće za jelo

Većina ljudi veruje da je ovaj spoj napravljen kako bi bili sigurni da niko pre vas nije koristio iste štapiće. Ipak, spoj postoji iz praktičnih razloga jer osigurava da mašine u fabrici neće greškom spakovati samo jedan štapić.

15-svakodnevnih-predmeta-koji-su-bili-dizajnirani-za-drugu-namenu-3.jpg

Plave dlačice na četkici za zube

Dlačice u boji na četkici za zube ne služe samo da učine četkicu šarenom i da ona izgleda različito. Ako primetite da plave dlačice počinju da gube boju, to je siguran znak da treba da promenite četkicu.

15-svakodnevnih-predmeta-koji-su-bili-dizajnirani-za-drugu-namenu-4.jpg

Naočare za sunce

Još u 12. veku su se u Kini koristile naočare za sunce, ali njihova uloga nije bila da zaštite oči od sunca. Njih su koristile sudije tokom suđenja kako bi njihove emocije tokom procesa ostale neprimećene.

15-svakodnevnih-predmeta-koji-su-bili-dizajnirani-za-drugu-namenu-5.jpg

Frizbi

Studenti Univerziteta Yale su se u slobodno vreme zabavljali takmičeći se u bacanju pita. Te pite je proizvodila kompanija Frizbi (engl. Frisbie), a popularnost naziva je bila toliko velika da je proizvođač i izumitelj letećih tanjira rešio da to ime da i svom proizvodu.

15-svakodnevnih-predmeta-koji-su-bili-dizajnirani-za-drugu-namenu-6.jpg

Brendi

Piće u obliku u kom ga danas znamo se pojavilo u 12. veku. Prvobitno je metoda destilacije vina korišćena kako bi olakšala transport i skladištenje vina.

Nakon što je destilat transportovan do krajnjeg korisnika u njega se dodavala voda i ponovo se konzumirao kao vino. Međutim, budući da se čuvao u drvenim bačvama dogodilo se da destilat, koji je imao ulogu samo da olakša transport, postane bolji i od samog vina i tako je stvoren novi brend.

15-svakodnevnih-predmeta-koji-su-bili-dizajnirani-za-drugu-namenu-7.jpg

Lista se nastavlja na sledećoj strani...Možda vas zanima:

Тоblerone tunel – novi deo tela devojaka koji će one slikati ovog leta na plaži Na društvenim mrežama stalno se pojavljuju novi trendovi, koje devojke „slepo“ s...
Теst za koji je potrebno samo da spojite dlanove: Kakvog partnera imate pored sebe? Dlanovi osobe mogu da kriju tajne i karakteristike koje se teško primete na prvi...
Тroše kao milioneri: Koji horoskopski znakovi se razbacuju novcem? Ne štede na garderobi niti na izlascima, a galantni su kako prema sebi tako i pr...
Тrikovi koji će vam pomoći u neprijatnim situacijama u poslednjem trenutku Kao po nekom nepisanom pravilu, neprijatna iznenađenja se dešavaju uvek kada naj...
Тaman kada poželite da ga „ubijete“, spremiće vam romantičnu večeru – to je savršen muškarac koji va... Savršeni muškarci više ne postoje. Pričajte mi malo o tome. Ili ne, bolje da ja ...
Маpa svih grčkih plaža na kojima su se pojavile meduze Letovanje u Grčkoj sada može biti još bezbednije, zahvaljujući mapi koja pokazuj...