Nije dovoljno čitanje popularnih romana i odlazak u pozorište - Čehovljev spisak o tome ko su kulturni ljudi

Da bi jedan čovek bio kulturan, nije dovoljno da čita popularne romane i da ide u pozorište. On mora neprestano, danonoćno da radi na sebi, da čita, da uči, da se trudi... i da odmah odbaci sujetu, jer se svaki izgubljeni sat računa.

nije-dovoljno-citanje-popularnih-romana-i-odlazak-u-pozoriste-cehovljev-spisak-o-tome-ko-su-kulturni-ljudi.jpg

Ovako je pisao Anton Pavlovič Čehov, jedan od najplodnijih ruskih pisaca koji se smatra majstorom kratke priče.

Po njemu „život ima svoje uslove. Da bi čovek mogao biti prihvaćen među obrazovanim ljudima, mora biti kulturan.“ On je sastavio spisak za svog mlađeg brata o tome koje uslove ispunjavaju kulturni ljudi:

1. Oni poštuju čovekovu ličnost i zato su uvek ljubazni, pažljivi, učtivi i spremni da pomognu drugima.

2. Saosećajni su prema svima, ne samo prema prosjacima i uličnim mačkama. Brinu se i o onome što se ne vidi i spremni su da se žrtvuju da pomognu drugima.

3. Poštuju tuđe i zato uvek vraćaju svoje dugove.

4. Iskreni su i preziru laž. Ne lažu čak ni kada je reč o sitnicama. Laž vređa slušaoca i ponižava ga u očima govornika.

Ne poziraju, ponašaju se isto i na ulici i u svom domu, ne prave se važni pred svojim skromnim prijateljima. Nisu skloni prekomernoj priči i zamaranju drugih svojim ispovestima. Iz poštovanja prema drugima, oni više ćute nego što pričaju.

5. Ne ponižavaju se da bi izazvali sažaljenje. Ne igraju na kartu tuđih osećanja kako bi zadobili pažnju. Ne govore „Mene niko ne razume“ ili „Nikoga nije briga za mene“, zato što su to jeftini i vulgarni trikovi.

6. Ne boluju od plitke sujete. Nije ih briga za lažne vrednosti, poznanstva sa poznatim ličnostima, niti se sami trude da budu poznati. Ukoliko su uradili nešto važno, ne prave od toga najvažniju stvar na svetu i ne hvale se da imaju pristup tamo gde drugi nemaju.

Zaista talentovani ljudi uvek se sklanjaju sa strane od javne pohvale i reklamiranja.

7. Ako imaju neki talenat, poštuju ga. Zbog njega žrtvuju odmor, romanse, dobre trenutke i sujetu. Ponosni su na svoj talenat, ali su mu i veoma posvećeni.

8. Imaju razvijen osećaj za lepotu i estetiku. Ne odlaze u krevet sa odećom na sebi, održavaju higijenu u svom životnom prostoru. Veoma vode računa da kontrolišu svoje nagone i da na suprotni pol ne gledaju samo kao na seksualne objekte.

Teže originalnosti, otmenosti, ljudskosti, oduševljavaju se majčinskim instinktima. Ne opijaju se, već piju alkohol samo u posebnim prilikama, jer smatraju da nisu svinje. Drže se načela mens sana in corpore sano – u zdravom telu zdrav duh.

Tako izgledaju kulturni ljudi.

(O)Milena | CRNOBELO.rs

Možda vas zanima:

Nije znao ko su Kardašijani, za šminku je naplaćivao 25 dolara - Činjenice o Mariju Dedivanoviću, šm... Kada je počeo da radi kao šminker, naplaćivao je samo 25 dolara (2.660 dinara), ...