Zarađuje milijarde na kriptovalutama, a spava u fotelji u kancelariji - Činjenice o najmlađem milijarderu u SAD

Ima bogatstvo od preko 22 milijarde dolara, ne troši ništa na sebe, već čeka dan kada će donirati sav taj novac. Živi u iznajmljenom stanu sa cimerima, a najčešće spava na fotelji u kancelariji – činjenice o osnivaču FTX-a, jednom od najbogatijih mladih ljudi u SAD.

zaradjuje-milijarde-na-kriptovalutama-a-spava-u-fotelji-u-kancelariji-cinjenice-o-najmladjem-milijarderu-u-sad-01.jpg

Osnivač kriptovalute FTX, Sem Benkman Frajd, jedini je čovek posle Marka Zakerberga koji je uspeo da tako brzo stekne veliko bogatstvo.

Prema Forbsu, uspeo je da zaradi 22,5 milijarde dolara pre svog 30. rođendana i zauzeo je 32. mesto na listi sa 400 najuticajnijih ljudi.

zaradjuje-milijarde-na-kriptovalutama-a-spava-u-fotelji-u-kancelariji-cinjenice-o-najmladjem-milijarderu-u-sad-02.jpg

Sa svojih 25 godina, u januaru 2018. godine, napustio je Volstrit kako bi pokušao da unapredi kupovinu i preprodaju kriptovaluta i osnovao je kompaniju Alameda, koja je koncentrisana na trgovanje kriptovalutama. Posle ovoga, Sem je osnovao svoju drugu kompaniju, FTX.

Benkman Frajd je potpuno posvećen razvoju svog biznisa i sticanju bogatstva, i veruje u filozofiju takozvanog efektivnog altruizma, prema kojem bi sve što je zaradio trebalo jednog dana da donira.

U nastavku sledi nekoliko zanimljivih činjenica o njemu:

Njegovi roditelji su profesori na Stenfordu i još od malih nogu su mu nametali praktičan pogled na svet. On to koristi u svim aspektima života, pa čak i u ishrani, a zanimljiva je i njegova filozofija zašto je postao vegetarijanac:

„Uopšte nema smisla to što jedna kokoška provede mučeći se šest do osam nedelja da bismo je mi pojeli za pola sata“.

zaradjuje-milijarde-na-kriptovalutama-a-spava-u-fotelji-u-kancelariji-cinjenice-o-najmladjem-milijarderu-u-sad-03.jpg

Sem je studirao fiziku na prestižnom MIT univerzitetu u SAD, a 2014. godine, u 22. godini, stekao je svoju univerzitetsku diplomu.

zaradjuje-milijarde-na-kriptovalutama-a-spava-u-fotelji-u-kancelariji-cinjenice-o-najmladjem-milijarderu-u-sad-04.jpg

On veruje u pokret za efikasan altruizam, prema kojem čovek treba da pokuša da ima plodnu karijeru kako bi stekao veće bogatstvo koje može da pokloni drugima.

Tokom rada na Volstritu često je donirao organizacijama za zaštitu životinja, ali i za zaštitu od mogućih pretnji od veštačke inteligencije.

zaradjuje-milijarde-na-kriptovalutama-a-spava-u-fotelji-u-kancelariji-cinjenice-o-najmladjem-milijarderu-u-sad-05.jpg

Osnovao je kompaniju Almeida, koja trguje kriptovalutama na japanskom tržištu, a krajem 2018. odlučio je da se preseli u Hong Kong kako bi pokrenuo kriptovalutu FTX.

zaradjuje-milijarde-na-kriptovalutama-a-spava-u-fotelji-u-kancelariji-cinjenice-o-najmladjem-milijarderu-u-sad-06.jpg

Od ove dve kompanije uspeo je da zaradi 22,5 milijarde dolara, za koje veruje da bi trebalo da ih donira. Ne zna kome, niti kada će pokloniti novac, ali je do sada već donirao 25 miliona dolara, što ga čini najvećim humanitarcem među Forbsovih 400 najuspešnijih ljudi.

zaradjuje-milijarde-na-kriptovalutama-a-spava-u-fotelji-u-kancelariji-cinjenice-o-najmladjem-milijarderu-u-sad-07.jpg

U intervjuu za Intelligencer Sem je otkrio da ima opsesivno-kompulsivni poremećaj, a karakteristično je da se u javnosti redovno pojavljuje u crnom duksu, sivim kratkim pantalonama i starim patikama, a kosa mu je neočešljana i neuredna.

zaradjuje-milijarde-na-kriptovalutama-a-spava-u-fotelji-u-kancelariji-cinjenice-o-najmladjem-milijarderu-u-sad-08.jpg

Njegova skromnost ogleda se i u drugim aspektima života. Osnivač FTX-a nema svoj stan, već ga iznajmljuje i plaća kiriju sa cimerima, ali tamo ide veoma retko, jer većinu vremena provodi u kancelariji, gde spava 4 sata dnevno.

zaradjuje-milijarde-na-kriptovalutama-a-spava-u-fotelji-u-kancelariji-cinjenice-o-najmladjem-milijarderu-u-sad-09.jpg

B. S. B. | CRNOBELO.rs / Foto: Daily Mail, Instagram

Možda vas zanima:

Topla voda je luksuz u Severnoj Koreji – nastavnica koja je radila u Severnoj i Južnoj Koreji podeli... U Severnoj Koreji nema interneta, u Južnoj Koreji studentski domovi nisu u najbo...
Činjenice o životu u prošlosti zbog kojih ćete biti zahvalni što živite u moderno doba U prošlosti su žene iz bogatih porodica želele snežno beli ten, pa su nanosile b...
700 putnika treće klase delilo je 2 toaleta, muškarci su se pretvarali da su žene da bi se spasili –... Veruje se da kapetan i izviđači nisu na vreme primetili santu leda jer nisu imal...