Crne vulkanske plaže, ogroman park za životinje i ukusni specijaliteti – Zašto su Tenerife jedinstvena destinacija?

Smeštena u Atlantskom okeanu između Španije i Afrike, Kanarska ostrva su jedna od najpoznatijih turističkih destinacija na svetu. Kanari su dom poznatih ptica kanarinaca, a na najpoznatijem ostrvu Tenerife nalazi se treći najveći vulkan na svetu – činjenice o Kanarskim ostrvima.

crne-vulkanske-plaze-ogroman-park-za-zivotinje-i-ukusni-specijaliteti-zasto-su-tenerife-jedinstvena-destinacija-01.jpg

Kanarska ostrva su deo španskog arhipelaga koji se nalazi pored obale severozapadne Afrike. To je arhipelag sačinjen od sedam većih vulkanskih ostrva poznatih po plažama sa crnim i belim peskom.

Smatra se da je najbolji period za posetu ovim ostrvima se između juna i septembra, iako topla suptropska klima omogućava sunčane dane tokom cele godine, pa uopšte ne iznenađuje što turisti posećuju hotele tokom cele godine, a Tenerife su jedno od najposećenijih turističkih mesta u Španiji.

crne-vulkanske-plaze-ogroman-park-za-zivotinje-i-ukusni-specijaliteti-zasto-su-tenerife-jedinstvena-destinacija-02.jpg

Ostrva nude brojne prirodne atrakcije: od prirodnih bazena i laguna do velikih turističkih akva-parkova.   

U nastavku sledi nekoliko zanimljivih činjenica koje možda niste znali o Tenerifima i drugim ostrvima:

Arhipelag se sastoji od sedam velikih ostrva kao što su Tenerife, Gran Kanarija, El Hijero, La Palma, La Gomera, Fuerteventura i Lanzarote, a takođe obuhvata nekoliko manjih ostrva.

crne-vulkanske-plaze-ogroman-park-za-zivotinje-i-ukusni-specijaliteti-zasto-su-tenerife-jedinstvena-destinacija-03.jpg

Sva ostrva su formirana vulkanskim erupcijama, a poslednji put vulkan Teide koji se nalazi na ostrvu Tenerife imao je erupciju 1909. godine. Vulkan Teide je najviši vrh u Španiji i treći po veličini na Zemlji, 2007. Godine 2007. proglašen je za svetsko kulturno nasleđe UNESKO-a.

crne-vulkanske-plaze-ogroman-park-za-zivotinje-i-ukusni-specijaliteti-zasto-su-tenerife-jedinstvena-destinacija-04.jpg

Arhipelag ima dva glavna grada: Santa Kruz de Tenerife i Las Palmas de Gran Kanarija, a drugi najpoznatiji karneval na svetu održava se svake godine u prvom gradu, što privlači veliki broj turista.

crne-vulkanske-plaze-ogroman-park-za-zivotinje-i-ukusni-specijaliteti-zasto-su-tenerife-jedinstvena-destinacija-05.jpg

Kada se pomene ime „Kanarska ostrva“, obično se misli na male žute ptice poznate i kao kanarinci. Međutim, treba znati da ime ostrva potiče od latinskog termina Insula Canaria što znači  „Ostrvo pasa“.

Veruje se da je ime povezano sa nekadašnjom velikom populacijom foka ili „morskih pasa“ koja je trenutno u izumiranju, a male ptice su dobile ime po ostrvima.

crne-vulkanske-plaze-ogroman-park-za-zivotinje-i-ukusni-specijaliteti-zasto-su-tenerife-jedinstvena-destinacija-06.jpg

Na ostrvima se govori kanarsko-španski jezik (španski dijalekat karakterističan samo za stanovnike ostrva, koji mnogo više liči na meksički dijalekat i druge dijalekte u Južnoj Americi). Svako ostrvo, međutim, ima svoj dijalekat i akcenat.

crne-vulkanske-plaze-ogroman-park-za-zivotinje-i-ukusni-specijaliteti-zasto-su-tenerife-jedinstvena-destinacija-07.jpg

Nastavlja se na sledećoj strani...



Možda vas zanima:

Тоblerone tunel – novi deo tela devojaka koji će one slikati ovog leta na plaži Na društvenim mrežama stalno se pojavljuju novi trendovi, koje devojke „slepo“ s...
Таta, kako da preživim sve ovo bez tebe – bez tvojih krila da poletim? Koliko je potrebno da bi se preživelo u ovom svetu koji je gluv pa ne čuje? Do k...
Тaman kada poželite da ga „ubijete“, spremiće vam romantičnu večeru – to je savršen muškarac koji va... Savršeni muškarci više ne postoje. Pričajte mi malo o tome. Ili ne, bolje da ja ...
Оd lažnog kidanpovanja do vožnje levom stranom – kraljevske pripreme Megan Markl (foto) Ovih dana Megan Markl prolazi čitav niz intenzivnih obuka pre nego što zvanično ...
Мuzički hitovi za 2018. godinu – koju pesmu ćemo najviše slušati ovog leta? Аkо je prošla, 2017. godina, potpuno bila u znaku „Despacito“, ove godine može...
Мuški izgovori: Zašto sam izneverio trudnu ženu? Ne posotoji razlog koji može opravdati preljubu za vreme trudnoće. Ipak, preljub...