Sve što treba da zna jedan mlad čovek pre nego što ode na studije u drugi grad

Dok neki studiraju u gradu u kome i žive, drugi nemaju tu sreću ili pak imaju mnogo veće ambicije, pa odlaze u drugi grad ili u inostranstvo.

sve-sto-treba-da-zna-jedan-mlad-covek-pre-nego-sto-ode-na-studije-u-drugi-grad-1.jpg

Kao i svaki početak, tako i selidba od kuće zbog studija može da bude izazov i za samog studenta i za njegovu porodicu. Ali, ne zaboravite najvažnije – ovo nije „zbogom“ već samo „do skorog viđenja“.

Studiranje je samo jedna nova etapa u životu koja će vas definisati kao osobu, ali će vam dati i mnogo mogućnosti da obogatite svoj život novim ljudima i iskustvima.

Šta treba da znate pre nego što odete?

1. U redu je da budete nervozni

Nov (privremeni) dom, novi ljudi, nova iskustva. Ali, vaš dom će biti će uvek biti posebno mesto gde se možete vratiti kad god poželite.

2. Zgrabite mogućnosti

Ponekad studije dozvoljavaju da imate i poneki honorarni projekat sa strane ili da radite pola radnog vremena. Prepoznajte šanse i ne propuštajte ih.

sve-sto-treba-da-zna-jedan-mlad-covek-pre-nego-sto-ode-na-studije-u-drugi-grad-2.jpg

3. Budite otvoreni za nova prijateljstva

Upoznavajte nove ljude, ali ne zaboravite i stare prijatelje. Napravite prostor za nove umesto da potpuno zamenite one koji su sa vama bili bliski celog života.

4. Neće uvek sve ići po planu

Iako imate tačnu zamisao kako će teći studentski život, u realnosti i nije baš uvek tako. Spremite se za teške ispite i finansijske probleme i nemojte se obeshrabriti.

5. Odrasli ste, ali je u redu da vam nedostaju roditelji

Danas je makar lako, možete se čuti svakog dana ili se gledati preko video-poziva. I zapamtite, nema ničeg čudnog u tome da pоželite da čujete glas majke ili da se osavetujete sa ocem, bez obzira koliko godina imate.

sve-sto-treba-da-zna-jedan-mlad-covek-pre-nego-sto-ode-na-studije-u-drugi-grad-3.jpg

6. Ne zanemarujte sebe

Imate obaveze da učite i idete na predavanja, ali i da sami pripremite jelo ili sredite sobu. Ipak, to ne znači da treba da zaboravite da brinete o sebi.

7. Postavite sebi granice

То što niste kod kuće ne znači da treba potpuno da se opustite. Vodite računa koliko novca trošite i nemojte preterivati sa zabavama i druženjima. Ipak su studije primarni cilj vašeg odlaska od kuće.

8. Proširite svoja interesovanja

Vaše opredeljenje za određene studije ne znači da treba da zaboravite i na slobodne aktivnosti. Možete studirati ekonomiju, ali i dalje čitati dobre knjige, zar ne?

sve-sto-treba-da-zna-jedan-mlad-covek-pre-nego-sto-ode-na-studije-u-drugi-grad-4.jpg

9. Slušajte omiljenu muziku

Omiljene pesme su uvek bezbedna zona u kojoj se možete relaksirati i prikupiti snagu. Ne potcenjujte moć muzike koju volite.

10. Vi sami organizujete vaše studiranje

Ako je nekome bilo lako ili teško, ne znači da će i vaše iskustvo biti takvo. Ukoliko napravite pogrešan izbor imate vremena već sledeće godine da to promenite. Vreme brzo prolazi da biste dozvolili sebi da gubite dragocene godine nanešto što ne volite.

 E. D. | CRNOBELO.rs / foto: depositphotos.com

Možda vas zanima:

Тоp 10 najpoželjnijih Airbnb smeštaja širom sveta Airbnb je u poslednje vreme postao veoma popularna i povoljna opcija za pronalaž...
Теtka sa knjigom, nabildovani, model: 10 likova koje ćete sresti na plaži Nekome odmaranje na plaži nekome ispijanje pića u baru. Polako, ali sigurno se b...
Теst ličnosti: Kakva ste žena prema četki za kosu koju koristite? Svakodnevne navike mogu puno reći o vama i vašem karakteru. Pa kao što ste ot...
Тајne kozmetičara slavnih dama: Kako da izgledate mladoliko u svako doba? Žene vole da izgledaju savršeno u svako doba, a to je moguće ukoliko se pravilno...
Таta, kako da preživim sve ovo bez tebe – bez tvojih krila da poletim? Koliko je potrebno da bi se preživelo u ovom svetu koji je gluv pa ne čuje? Do k...
Таbela: Koliko vode dnevno treba da pijete prema težini? Iako većina ljudi tvrdi da svaki čovek treba da unese makar 2 litra vode dnevno,...