Zašto ne bi trebalo da ustajete starijima u autobusu?

Još od malih nogu nas uče da, kada smo u autobusu, stariji ljudi imaju prednost da sednu. Oni su umorni, nemoćni, nose torbe, a mi smo mladi i možemo da stojimo.

zasto-ne-bi-trebalo-da-ustajete-starijima-u-autobusu.jpg

Ponekad čak dolazi i do svađe ako im neko mlađi ne ustupi mesto, pa se tu uključe i drugi putnici i nastane prava pometnja.

Ali, jedno istraživanje koje je sproveo British Medical Journal tvrdi da ovo ipak ne treba da praktikujemo. Prema istraživanju, starijim osobama je potrebno više fizičke aktivnosti, pa je zbog toga dobro da stoje u autobusu.

Doktori kažu da je stajanje odlična vežba za celo telo i da je u tim godinama stajanje potrebno za pravilno funkcionisanje mišića. Fizička aktivnost u poznim godinama mnogo je efikasnija od lekova i sprečava razne zdravstvene probleme.

Oni takođe savetuju i da je dobro ohrabrivati starije ljude i objasniti im zašto je stajanje korisno za njih.

Ipak, ako je očigledno da neki stariji čovek izgleda umorno ili je toliko natovaren da bi mu dobro došlo da sedne, ustupite mu svoje mesto.

M. V. | CRNOBELO.rs

Možda vas zanima:

Da li znate zašto su Simpsonovi žute boje? Boje nam se prikazuju u bezbroj različitih oblika i pojava. Prostim okom čovek m...