Zašto ne bi trebalo da ustajete starijima u autobusu?

Još od malih nogu nas uče da, kada smo u autobusu, stariji ljudi imaju prednost da sednu. Oni su umorni, nemoćni, nose torbe, a mi smo mladi i možemo da stojimo.

zasto-ne-bi-trebalo-da-ustajete-starijima-u-autobusu.jpg

Ponekad čak dolazi i do svađe ako im neko mlađi ne ustupi mesto, pa se tu uključe i drugi putnici i nastane prava pometnja.

Ali, jedno istraživanje koje je sproveo British Medical Journal tvrdi da ovo ipak ne treba da praktikujemo. Prema istraživanju, starijim osobama je potrebno više fizičke aktivnosti, pa je zbog toga dobro da stoje u autobusu.

Doktori kažu da je stajanje odlična vežba za celo telo i da je u tim godinama stajanje potrebno za pravilno funkcionisanje mišića. Fizička aktivnost u poznim godinama mnogo je efikasnija od lekova i sprečava razne zdravstvene probleme.

Oni takođe savetuju i da je dobro ohrabrivati starije ljude i objasniti im zašto je stajanje korisno za njih.

Ipak, ako je očigledno da neki stariji čovek izgleda umorno ili je toliko natovaren da bi mu dobro došlo da sedne, ustupite mu svoje mesto.

M. V. | CRNOBELO.rs

Možda vas zanima:

Мladi prvo rade, pa biraju fakultet: 5 razloga zašto je Švedska zakon zemlja za život Oba roditelja imaju porodiljsko odsustvo, a prosečni životni vek je 82 godine. Z...
Zašto uvek verujemo da je trava zelenija na drugoj strani? Koliko puta ste čuli frazu: „Trava je uvek zelenija na drugoj strani“? Ova fraza...
Zašto svakog dana treba da provedete makar 2 sata u apsolutnoj tišini? Programirani smo da funkcionišemo u gužvi i haotičnoj sredini, pa poneseni brzom...