Nemojte da se „kupate“ u njemu – 5 pravila za nanošenje parfema koja primenjuju Francuskinje

Ljubav između Francuskinja i parfema jednostavno je neraskidiva. To može da potvrdi i Ines de la Fresanž, legendarna 60-godišnja francuska manekenka i ikona stila. Ona za Vouge otkriva na koji način svakodnevno nanosi parfem. 

nemojte-da-se-kupate-u-njemu-5-pravila-za-nanosenje-parfema-koja-primenjuju-francuskinje-1.jpg

„Stavljam parfem čak i kada sam sama kod kuće“, priznaje Ines.

Pročitajte pet ključnih pravila za pravilno nanošenje parfema koji ste izabrale za sebe:

1. Pronađite jedan parfem i ostanite mu verni

„Francuskinje su zaista verne svojim parfemima. One godinama mogu da nose isti miris i da ga ne menjaju, bez obzira na činjenicu da li je jutro ili veče, zima ili leto.

Mislim da Amerikanke vole da imaju više parfema. Veliki uticaj na to imaju reklame i natpisi, kao i tržni centri u kojima rade veoma ubedljivi prodavci. Takve stvari ne postoje u Francuskoj u tolikoj meri.

Ne pitajte me šta mislim o novim parfemima. Generalno ih mrzim. Mislim da su previše agresivni, sa prevelikom dozom irisa, citrusa i čega sve ne!“

2. Dozvolite parfemu da evoluira zajedno sa vama

„Kada sam bila mlada devojka počela sam da nosim jedan parfem na bazi pačulija, u stilu ’70-ih, sve dok mi moj uznemireni deda nije rekao da mlada devojka ne bi trebalo da nosi tako težak parfem.

Kasnije, jedna moja drugarica iz škole nosila je Chanel No. 19, a ja sam bila oduševljena njenim zrelim stilom, pa sam počela da je kopiram. Zatim sam nosila Chanel Cuir de Russie, sve dok mi ga suprug nije ukrao!

Sada već duže vreme upotrebljavam Guerlainov Mitsouko. Često zbog njega dobijam komplimente od taksista, a moja deca bi me mrzela kada bih i pomislila da ga zamenim nekim drugim parfemom“.

nemojte-da-se-kupate-u-njemu-5-pravila-za-nanosenje-parfema-koja-primenjuju-francuskinje-2.jpg

3. Ne stavljajte previše parfema

Parfem treba da bude diskretan, kao jedan vid male tajne. Ja nanosim malo na vrat, na zglobove i sasvim malo na maramu. To sam naučila od moje babe. Ona je toliko volela parfeme, da je u jednoj prilici kada sam otišla da je posetim u bolnici, na stočiću pored nje bila samo bočica parfema i niti jedan lek.

To je bio jedan sladak način dočekivanja posetilaca. Posebno volim parfeme sa mirisnom notom mošusa, a mrzim one koji mirišu na hranu, sa notom vanile i čokolade, ili parfeme koji podsećaju na nešto specifično.

Francuzi cene brendove koji nisu toliko poznati, ali su kvalitetni.

4. Nikada ne mešajte parfeme

„Kada malo bolje upoznaš parfeme, naučićeš koliko je teško napraviti jedan i koliko je važan rad „nosa“ u procesu, odnosno osobe koja je kreirala parfem. Na primer, potrebne su im osnove koje ne mirišu dobro, ali se mešaju sa drugim sastojcima u cilju da se postigne izuzetnost.

Zato, nikada ne pomišljajte da sami možete da mešate parfeme. To jednostavno neće funkcionisati. Francuskinje možda nisu savršene, ali francuski brendovi jesu! Verujte im.“

5. Neka zamiriše celi vaš život

„U frižider stavljam mirisni potpuri, a imam parfem i za auto, kao i mirisne štapiće za kuću. Imam i jedan parfem koji upotrebljavam u kancelariji u kojoj radim, a isto tako, zavisna sam i od mirišljavih sveća bez kojih ne mogu da idem na put.

Kada je u pitanju moj lični parfem, nikada ne izlazim bez njega.“

 (O)Milena | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Zašto neke 40-godišnje žene izgledaju kao devojke, a druge kao babe? Danas možete da vidite žene u svojim 40-im godinama koje izgledaju kao da su 20 ...
Tajne mladolikog izgleda Džej Lo - kako sa 50 izgleda kao 30-godišnjakinja? Napunila je 50 godina, a izgleda kao da je u cvetu mladosti, njena koža blista, ...
Slavne žene koje su rešile da stare bez plastike i botoksa Danas je čudo kada neka žena iz sveta šou biznisa reši da pokaže bore. Obično su...