Trikovi za lakše uspavljivanje bebe koji će vam uštedeti vreme i nerve

Kada imate malo dete, uopšte nije lako da organizujete vreme i da ostanete odmorni, a da pritom završite sve što je potrebno.

trikovi-za-lakse-uspavljivanje-bebe-koji-ce-vam-ustedeti-vreme-i-nerve-1.jpg

Pored mnogih izazova, jedan od najtežih je uspavljivanje deteta, što može da oduzme mnogo vremena i truda.

A, još gore je kada dete ne spava čvrsto, pa vas tokom noći budi i po nekoliko puta, zato što ste vi premoreni, a i dete se muči.

Zato, ako više ne znate kako da sebi pomognete, vreme je da probate nekoliko trikova za koje većina kaže će pomoći da vaše dete brže zaspi i koji će oboma omogućiti dobar san.

Nekoliko trikova koji vam mogu biti korisni:

Umotajte ih što udobnije

U periodu od rođenja do 6. meseca, bebe često imaju nagle pokrete ruku u snu, što može da ih razbudi.

Zato, umotajte ih udobno da sprečite naglo mrdanje i kako biste im pomogli da čvršće spavaju.

trikovi-za-lakse-uspavljivanje-bebe-koji-ce-vam-ustedeti-vreme-i-nerve-2.jpg

Topla kupka pred spavanje

Topla kupka pred spavanje je odlična tehnika koju treba da ubacite u svakodnevnu večernju rutinu, a beba će se navići na to da posle kupanja sledi vreme za spavanje.

trikovi-za-lakse-uspavljivanje-bebe-koji-ce-vam-ustedeti-vreme-i-nerve-3.jpg

Regulišite temperaturu u sobi

Optimalna temperatura u sobi za bebu treba da bude od 18˚C do 21˚C, jer kada je svežije, lakše se zaspi.

Šum/buka/zvuk za spavanje

Otkrijte na koji šum ili zvuk dete najlakše zaspi, da li je to zvuk kapi kiše, talasa, zvuk fena, buka usisivača ili bilo šta drugo, i snimite ga ili nađite muziku koja imitira taj zvuk, pa će vam to pomoći da dete brže zaspi u svakom trenutku.

trikovi-za-lakse-uspavljivanje-bebe-koji-ce-vam-ustedeti-vreme-i-nerve-4.jpg

Taktički menjajte pelene u toku noći

Pre nego što podojite dete u toku noći, promenite mu pelenu i ponovo ga stavite na spavanje. Ako mu menjate pelenu posle obroka, tada može potpuno da se rasani i teže će ponovo da zaspi.

trikovi-za-lakse-uspavljivanje-bebe-koji-ce-vam-ustedeti-vreme-i-nerve-5.jpg

Krevetac blizu vas

Najbolje je da u prvih nekoliko meseci bebin krevetac bude do vašeg kreveta, a još bolje ako imate mali pokretni krevetac.

Tako će beba lakše zaspati u bilo kojoj prostoriji, biće bliže vama i biće vam lakše da je brže smirite ako se razbudi iz sna nego da morate da odete do druge sobe, a ono se do tada već rasani.

trikovi-za-lakse-uspavljivanje-bebe-koji-ce-vam-ustedeti-vreme-i-nerve-6.jpg

Smanjite vreme provedeno ispred ekrana pred spavanje

Isto kao kod odraslih, tako i kod beba treba da se primenjuje ista tehnika i da izbegavate da gleda u bilo kakav ekran 2 sata pred spavanje.

Izbegavajte kontakt očima dok ih uspavljujete

Kontakt očima je prva stvar koju bebe uče za komuniciranje i prepoznavanje ljudi, pa on izaziva ispuštanje hormona koji ubrzava kucanje njihovog srca.

Zato, kada je uspavljujete, izbegavajte kontakt očima i najbolje je da se i vi pravite da spavate, kako biste joj dali do znanja da treba da radi to isto.

trikovi-za-lakse-uspavljivanje-bebe-koji-ce-vam-ustedeti-vreme-i-nerve-7.jpg

M. M. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

MOŽDA VAS ZANIMA:

loading...

Možda vas zanima:

Zašto majke koje imaju više dece žive duže? Majke koje imaju 3, 4 ili više dece, znaju koliko može da bude teško, ali istovr...
Vodič za roditelje: Čemu treba da naučite decu do 18. godine? Iako uopšte nije lako, ako ste ipak spremni na taj korak, možete biti odlični ro...
Važne životne lekcije kojima jake majke uče svoju decu Da bi se deca razvila u zrele ličnosti, najviše uticaja ima to kako su odgajana ...