Trikovi za lakše uspavljivanje bebe koji će vam uštedeti vreme i nerve

Kada imate malo dete, uopšte nije lako da organizujete vreme i da ostanete odmorni, a da pritom završite sve što je potrebno.

trikovi-za-lakse-uspavljivanje-bebe-koji-ce-vam-ustedeti-vreme-i-nerve-1.jpg

Pored mnogih izazova, jedan od najtežih je uspavljivanje deteta, što može da oduzme mnogo vremena i truda.

A, još gore je kada dete ne spava čvrsto, pa vas tokom noći budi i po nekoliko puta, zato što ste vi premoreni, a i dete se muči.

Zato, ako više ne znate kako da sebi pomognete, vreme je da probate nekoliko trikova za koje većina kaže će pomoći da vaše dete brže zaspi i koji će oboma omogućiti dobar san.

Nekoliko trikova koji vam mogu biti korisni:

Umotajte ih što udobnije

U periodu od rođenja do 6. meseca, bebe često imaju nagle pokrete ruku u snu, što može da ih razbudi.

Zato, umotajte ih udobno da sprečite naglo mrdanje i kako biste im pomogli da čvršće spavaju.

trikovi-za-lakse-uspavljivanje-bebe-koji-ce-vam-ustedeti-vreme-i-nerve-2.jpg

Topla kupka pred spavanje

Topla kupka pred spavanje je odlična tehnika koju treba da ubacite u svakodnevnu večernju rutinu, a beba će se navići na to da posle kupanja sledi vreme za spavanje.

trikovi-za-lakse-uspavljivanje-bebe-koji-ce-vam-ustedeti-vreme-i-nerve-3.jpg

Regulišite temperaturu u sobi

Optimalna temperatura u sobi za bebu treba da bude od 18˚C do 21˚C, jer kada je svežije, lakše se zaspi.

Šum/buka/zvuk za spavanje

Otkrijte na koji šum ili zvuk dete najlakše zaspi, da li je to zvuk kapi kiše, talasa, zvuk fena, buka usisivača ili bilo šta drugo, i snimite ga ili nađite muziku koja imitira taj zvuk, pa će vam to pomoći da dete brže zaspi u svakom trenutku.

trikovi-za-lakse-uspavljivanje-bebe-koji-ce-vam-ustedeti-vreme-i-nerve-4.jpg

Taktički menjajte pelene u toku noći

Pre nego što podojite dete u toku noći, promenite mu pelenu i ponovo ga stavite na spavanje. Ako mu menjate pelenu posle obroka, tada može potpuno da se rasani i teže će ponovo da zaspi.

trikovi-za-lakse-uspavljivanje-bebe-koji-ce-vam-ustedeti-vreme-i-nerve-5.jpg

Krevetac blizu vas

Najbolje je da u prvih nekoliko meseci bebin krevetac bude do vašeg kreveta, a još bolje ako imate mali pokretni krevetac.

Tako će beba lakše zaspati u bilo kojoj prostoriji, biće bliže vama i biće vam lakše da je brže smirite ako se razbudi iz sna nego da morate da odete do druge sobe, a ono se do tada već rasani.

trikovi-za-lakse-uspavljivanje-bebe-koji-ce-vam-ustedeti-vreme-i-nerve-6.jpg

Smanjite vreme provedeno ispred ekrana pred spavanje

Isto kao kod odraslih, tako i kod beba treba da se primenjuje ista tehnika i da izbegavate da gleda u bilo kakav ekran 2 sata pred spavanje.

Izbegavajte kontakt očima dok ih uspavljujete

Kontakt očima je prva stvar koju bebe uče za komuniciranje i prepoznavanje ljudi, pa on izaziva ispuštanje hormona koji ubrzava kucanje njihovog srca.

Zato, kada je uspavljujete, izbegavajte kontakt očima i najbolje je da se i vi pravite da spavate, kako biste joj dali do znanja da treba da radi to isto.

trikovi-za-lakse-uspavljivanje-bebe-koji-ce-vam-ustedeti-vreme-i-nerve-7.jpg

M. M. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Znaci koji mogu da ukazuju na autizam kod deteta i treba da budu „alarm“ za svakog roditelja Deca sa autizmom razmišljaju, pričaju i gledaju na svet kroz drugačiju prizmu. ...
Vaspitavanje dece danas i nekada - šta se promenilo? Poslednjih godina se odnos između dece i roditelja značajno promenio.  P...
Tražite li ime za svoju bebu? Ženska imena koja u prevodu znače „princeza“ Izbor imena je jedna od važnijih odluka koje roditelji donose za svoju bebu. O o...