„Dobri očevi vole majke svoje dece“ – šta još dobri očevi rade za svoju decu?

Očevi koji su puni ljubavi su samopožrtvovani i štite svoju decu. Mnogo puta smo pričali o majčinskoj ljubavi, ali kao da zanemarujemo onu očinsku, a to je svakako pogrešno.

dobri-ocevi-vole-majke-svoje-dece-sta-jos-dobri-ocevi-rade-za-svoju-decu.jpg

I ona je podjednako važna. Ona je isto tako snažna, istovremeno jaka da pomera planine, i nežna da omekša i najtvrđe srce.

Šta dobri očevi rade iz ljubavi prema svojoj deci?

Dobri očevi vole majku svoje dece

Vole je bezrezervno, ali što je još važnije – poštuju majku svoje dece. Bez obzira da li je reč o bračnoj zajednici ili je par razveden, poštovanje prema majci dece treba da bude prioritet, nešto na šta će se deca ugledati.

Dobri očevi vole bezuslovno

Ipak, bezrezervna ljubav ne znači da se podstiče loše ponašanje. Ona je fer i pravična, a deca treba da se osećaju voljeno i bezbedno, bez obzira na svoje izbore u ljubavi, vezama, politici ili seksu.

Dobri očevi su već odrasli

Da, oni više nisu deca. Deca su već tu u kući, a ono što je njima potrebno, sem nekoga ko će se sa njima poigrati s vremena na vreme, jeste da on bude mudar autoritet, neko ko će donositi odluke i davati dobre savete, neko na koga mogu da se oslone.

Dobar otac je onaj koji je prisutan

Ipak, u današnje vreme to je zaista ogroman izazov. Ali, čak i da su kod kuće samo 5 sati, ne računajući tu spavanje, dobri očevi će se kvalitetno posvetiti svojoj deci. Ne, neće buljiti u ekran TV-a ili mobilnog telefona, oni će zaista biti tu i potpuno prisutni i posvećeni deci.

Dobar otac je onaj koji disciplinuje

Onaj koji zna kada su deca pogrešila, koji zna da postavi nevidljivu crvenu liniju koja se ne sme preći. Onaj koji će imati dovoljno srca i da kazni decu, jer je svestan da oni samo na taj način mogu da nauče nešto iz svojih pogrešnih postupaka.

Dobri očevi cene obrazovanje

On deci ne čita suvoparno, on čita zajedno sa njima. On ne komentariše niske ocene, već pomaže da se poprave. On se interesuje za obrazovanje svoje dece i uključen je u školske i vanškolske aktivnosti. Jer zna koliko je obrazovanje važno za njegovu decu.

Dobar otac ih uči da preuzmu odgovornost

Koliko god da je ponekad teško da priznaš da si pogrešio, da se izviniš, da zatražiš oproštaj, dobar otac će vas navesti na ovakvo ponašanje, jer je ispravno.

On će vam pokazati šta znači biti častan i preuzeti odgovornost, čak i kada to izgleda teško i praktično nemoguće.

Dobar otac dozvoljava da odete

Da, i pored beskrajne ljubavi, on je nesebičan, ne može i ne želi da vas zadržava kraj sebe. Želi da istražite svet, da vidite i da iskusite što je moguće više. Želi da budete srećni i neće vam skresati krila po cenu toga da zauvek ostanete kraj njega. Dobar otac zna kada treba da vas pusti da odete.

(O)Milena | CRNOBELO.rs / foto: instagram.com

Možda vas zanima:

Vaspitavanje dece danas i nekada - šta se promenilo? Poslednjih godina se odnos između dece i roditelja značajno promenio.  P...
Tražite li ime za svoju bebu? Ženska imena koja u prevodu znače „princeza“ Izbor imena je jedna od važnijih odluka koje roditelji donose za svoju bebu. O o...
Ostavite ga da duže spava - 13 tajni uz pomoć kojih majke iz Holandije odgajaju srećnu decu Nauka je pokazala da su deca iz Holandije mnogo srećnija za razliku od svojih vr...