Zašto majke koje imaju više dece žive duže?

Majke koje imaju 3, 4 ili više dece, znaju koliko može da bude teško, ali istovremeno i koliko je predivan život sa svakim od njih.

zasto-majke-koje-imaju-vise-dece-zive-duze-1.jpg

Biti majka više dece ima mnogo prednosti koje najčešće zasene teškoće sa kojima se suočavate na početku.

Možda je teško kada su deca mala, ali kada porastu, znate da imate toliko mnogo bliskih ljudi pored sebe, koji će vam u svakom trenutku biti najveća podrška i ponos.

Prednosti toga da se bude majka više dece potvrđuju i eksperti, a oni su čak otkrili i da što više dece imate, to ćete duže živeti.

zasto-majke-koje-imaju-vise-dece-zive-duze-2.jpg

Naučnici su istraživali grupu starijih Australijanki da bi otkrili kako nemanje dece (ili njihov broj) utiče na životni vek žena.

Utvrđeno je da žene koje imaju dvoje dece, imaju 17% manji rizik od smrti u poređenju sa onim ženama koje nemaju decu.

Žene sa troje dece pokazale su 20% manji rizik, a procenat se povećava kako se povećava broj dece.

Pa, koji su razlozi ovog fantastičnog efekta majčinstva?

Istraživanje eksperata iz Kanade pokazalo je da žene sa više dece imaju sporiji proces starenja ćelija.

Starije teorije pokazale su da žene koje rađaju više dece brže stare, ali novija istraživanja su dokazala suprotno, a pretpostavlja se da visok nivo estrogena utiče kao zaštita na ćelije.

zasto-majke-koje-imaju-vise-dece-zive-duze-3.jpg

Postoji još jedna teorija za povezanost između broja dece i dugovečnosti, a to je činjenica da socijalni faktor i psihologija isto tako igraju ulogu.

Veruje se da socijalna sredina u kojoj majka živi ima veliku ulogu. Majke više dece dobijaju više podrške od prijatelja i porodice, što pozitivno utiče na njihovo fizičko i emotivno stanje, a to rezultira sporijim procesom starenja.

zasto-majke-koje-imaju-vise-dece-zive-duze-4.jpg

Istraživanja sprovedena u Australiji pokazala su da porodice sa četvoro ili više dece dobijaju najveće zadovoljstvo u životu, a doktori su ubeđeni da je to zbog međusobne podrške u porodici, kao i mirnog psihološkog stanja.

Iako može biti teško dok su manji, kada ima više dece oni imaju društvo i zanimaciju i lakše postaju nezavisni od majke.

Šta vi mislite o ovoj teoriji?

zasto-majke-koje-imaju-vise-dece-zive-duze-5.jpg

M. M. | CRNOBELO.rs / foto: depositphotos.com

Možda vas zanima:

Vaspitavanje dece danas i nekada - šta se promenilo? Poslednjih godina se odnos između dece i roditelja značajno promenio.  P...
Ostavite ga da duže spava - 13 tajni uz pomoć kojih majke iz Holandije odgajaju srećnu decu Nauka je pokazala da su deca iz Holandije mnogo srećnija za razliku od svojih vr...
Greške zbog kojih roditelji najviše žale Svaki roditelj želi najbolje za svoje dete. Neki roditelji se trude da svojoj...