10 stvari koje svako dete sa autizmom želi da znate

Ponekad izgleda da je najočekivanija stvar koju možete uraditi, neočekivana. Jedina konstantna stvar je promenljivost. Autizam je nepredvidiv čak i za one koji misle da sve znaju o njemu i one koji svakodnevno žive sa njim.

10-stvari-koje-svako-dete-sa-autizmom-zeli-da-znate-1.jpg

Deca sa autizmom izgledaju normalno, ali su njihove navike i ponašanje problematični i nepredvidivi.

Autizam se predstavlja kao neki vid mentalnog poremećaja, ali se ne treba shvatiti u bukvalnom smislu te reči i staviti u kategoriju takvih ljudi.

Postoje različiti zone u kojima taj poremećaj može da se javi, pa tako i postoje različiti načini da se njima bavimo, u zavisnosti da li se radi o poremećaju govora, emocija, ponašanja ili socijalizacije.

Mnogo puta se pokazalo da se osobe sa autizmom, naročito deca, veoma trude da se uklope u sredinu i da prevaziđu probleme koje imaju. Najbolje rezultate mogu da postignu kada naiđu na razumevanje i prihvatanje od strane okoline.

Kako biste im pomogli, najvažnije je da ih razumete. Svako dete sa autizmom bi želelo da znate ovih 10 stvari:

1. I ja sam dete

Мој autizam je samo jedan deo mene i ne predstavlja mene u celosti. I ti možda nosiš naočare za vid, imaš višak kilograma, neki poseban talenat, želju, snove. To su sve stvari koje vidim na prvi pogled, ali ako te upoznam mogu doznati još mnogo stvari o tebi. Ti si više od toga, zar ne?

Ti kao odrastao čovek možeš odabrati kako ćeš predstaviti sebe. Ja to ne mogu da uradim, zato što i ne znam šta sve mogu da uradim. Ako na mene gledaš kao na dete sa autizmom i imaš mala očekivanja, ja to osećam i moja prirodna reakcija je: zašto uopšte da pokušavam?

2. Моja čula ne funkcionišu pravilno

Čulo mirisa, ukusa, dodira, vida ne funkcioniše isto kao kod tebe. Kod mene su čula mnogo izraženija, često mi zadaju bol i zato sam osetljiviji/a. Mogu neočekivano pobeći, početi da plačem ili da se nerviram, zato što ne mogu da kontrolišem osećaj koji se budi u meni.

Možda je za tebe neprimetno, ali meni može da smeta prejaka svetlost, snažan miris hrane, zvuk pribora za jelo. Ne mogu ti reći tačno šta mi je, ali nemoj da te plaši moja reakcija. Samo budi pored mene, ne plaši se i ne osuđuj me.

3. Budi strpljiv/a sa mnom i pokušaj da shvatiš šta ne mogu i ne želim, nasuprot tome što nisam sposoban/na da te razumem

Nije da ne želim da te poslušam kada mi govoriš, već te ne razumem. Ako si daleko od mene i dovikuješ mi, ja čujem haotične zvuke.

Ako želiš nešto važno da mi kažeš ili da me nateraš da uradim, onda dođi bliže meni i izgovoraj reči jasno i polako dok mi se obraćaš. Tako ću jasno razumeti i moći ću da te poslušam.

10-stvari-koje-svako-dete-sa-autizmom-zeli-da-znate-2.jpg

4. Ja razmišljam, shvatam i govorim bukvalno, ne koristi metafore

Šta god da želiš da mi kažeš, koristi prave, odgovarajuće reči u njihovom bukvalnom značenju. Ne govori mi da sam doteran/a kao bombona, ako nigde nema bombone.

Kada želiš da kažeš da greje sunce dok pada kiša, a govoriš: „Mečka se ženi“, možeš me uplašiti zato što ja očekujem da vidim strašnog medveda. Govori mi šta treba da razumem.

5. Trudi se da primetiš sve moje reakcije. Na taj način pokušavam da komuniciram

Теško mi je da ti rečima kažem šta mi treba, pa bi bilo dobro da se potrudiš da razumeš govor mog tela, grimase i mimiku lica koje pravim. Želim i da ti kažem, ali te moje reči mogu iznenaditi.

Ja upotrebljavam sve što čujem, čitam, vidim. Ponekada mogu upotrebiti i veoma komplikovane reči ili terminologiju koja nije odgovarajuća za mene, ali ja joj ne znam značenje. Znam samo da treba da govorim. Imaj strpljenja i razumećeš me.

6. Nacrtaj mi, pokaži mi šta želiš da vidim, da uradim

Мnogo bolje razumem ako mi je nešto vizuelno predstavljeno. Dok mi govoriš, dobro je ako možeš i da mi nacrtaš. Mnogo lakše ću te razumeti, a u budućnosti ću znati i koje reči da upotrebim.

Pokazuj mi više puta. Molim te, imaj strpljenja. I ja želim da ti uzvratim i da me razumeš, samo te molim da mi pomogneš i imaš strpljenje.

10-stvari-koje-svako-dete-sa-autizmom-zeli-da-znate-3.jpg

7. Veruj u mene i pruži mi podršku, podsećaj me šta sve mogu, a ne šta ne mogu

Isto kao i svi ostali koji kada uče nešto žele da veruju da mogu uspeti, tako i ja. Poterbna mi je okolina u kojoj se osećam sigurno, voljeno i prihvaćeno.

Ne mogu da napredujem ako osetim da je neko razočaran u mene ili ako mi stalno govori koliko stvari ne mogu da uradim. Umesto toga, motiviši me, kaži mi šta sam sve naučio i šta sve mogu, a ja ću uraditi mnogo više od toga. Postoje razni načini da se stvari urade onako kako treba.

8. Pomozi mi da se socijalizujem

Možda izgleda kao da ni sa kim ne želim da se igram, ali zapravo ja ne znam kako da igram igru kao druga deca. Pokaži mi kako da se družim sa drugima. Objasni i drugoj deci kako da se igraju sa mnom. Možda ću uspeti da se uklopim.

Ja ne razumem govor tela i grimase koje prave druga deca. Ne znam ni da se igram kao oni, a ne znam ni kako da pravilno reagujem . Nauči me.

Ako se nasmejem kada neko dete padne, to ne znači da mislim da je smešno, već da ne znam kako da reagujem. Objasni mi da to nije u redu, pa ću znati za svaku sledeću situaciju. Ali, objasni to i ostaloj deci.

10-stvari-koje-svako-dete-sa-autizmom-zeli-da-znate-4.jpg

9. Prepoznaj moje neuobičajene reakcije

Želim da znaš da su neočekivane i nekontrolisane reakcije mnogo jače od mene nego od tebe. One su veoma izražene zato što su moja čula mnogo izraženija od tvojih.

Ponekad mogu ukazivati na ono što ne mogu rečima da ti kažem. Nažalost, češće su to znakovi nečeg neprijatnog što osećam u sebi ili svojoj okolini. Možda je strah, panika, ali je možda i način za izražavanje moje ljubavi i sreće.

10. Voli me bezuslovno

Molim te nemoj predamnom da upotebljavaš izraze poput „Eh, da si samo...“ ili „Zašto ne možeš da...“. Sigurno ni ti nisi ispunio/la sva očekivanja tvojih roditelja, pa ti to nisu svakodnevno ponavljali.

Ja nisam odabrao da imam autizam. Znaj da se to dešava meni, a ne tebi. Ali bez tvoje pomoći moje šanse da odrastem u uspešnu i samostalnu osobu su mnogo male.

Tri reči su najvažnije u našem odnosu: Strpljenje, strpljenje, strpljenje.

Gledaj na moj autizam kao na drugačiju sposobnost, a ne nesposobnost. Podseti se svih stvari koje mogu da uradim, a ne onih koje ne mogu. Istakni moje prednosti. Možda ne mogu svaki put da uspostavim kontakt očima ili pravilno razgovaram, ali da li si primetila da ne lažem , ne osuđujem druge ljude, ne ogovaram?

Ја se oslanjam na tebe. Budi moj vodič. Voli me zbog onog što sam i ja ću uraditi sve da ti pokažem da mogu i mnogo više.

10-stvari-koje-svako-dete-sa-autizmom-zeli-da-znate-5.jpg

V. M. | CRNOBELO.rs / foto: unsplash.com

Možda vas zanima:

Znaci koji mogu da ukazuju na autizam kod deteta i treba da budu „alarm“ za svakog roditelja Deca sa autizmom razmišljaju, pričaju i gledaju na svet kroz drugačiju prizmu. ...
Vodič za taze roditelje: Kako se NE drži dete? Svaki roditelj je zabrinut za bezbednost svog deteta, pa pazi kako ga drži. A...
5 saveta za vaspitavanje dece koje možemo da preuzmemo od Šveđana Sigurno ćete se složiti da vaspitavanje dece nije lak zadatak. Potrebno je mnogo...