Upoznavanje sa ženskim telom: Koji hormoni su najvažniji za vaše zdravlje?

Hormoni koje luče žlezde u našem telu su ključni za pravilno funkcionisanje organizma.

upoznavanje-sa-zenskim-telom-koji-hormoni-su-najvazniji-za-vase-zdravlje-1.jpg

Ukoliko je balans hormona narušen, to može uzrokovati niz zdravstvenih problema koji su teški za lečenje. Do povećanog ili smanjenog lučenja hormona može doći usled mnogih razloga, ali je jedan od najrasprostranjenijih svakako stres.

Celo telo, uključujući i žlezde, je osetljivo na stres pa je zbog toga on jedan od najčešćih razloga za narušeno zdravlje.

Pročitajte koji hormon ima koju ulogu u vašem telu:

Adrenalin

Ovo je jedan od hormona stresa, koji se ubrzano luči kada ste u opasnoj ili neprijatnoj situaciji. Pojačano lučenje ćete primetiti po ubrzanom radu srca, pojačanom znojenju i širenju zenica. Njegova uloga je da pripremi telo za opasne situacije.

Kortizol

I ovo je hormon stresa čiji nivo raste kada ste od stresom i nervozom. On snabdeva telo energijom koja mu je potrebna, ali pri veoma povećanim količinama, može u potpunosti narušiti ceo endokrinološki sistem.

Samim tim, izaziva niz zdravstvenih problema koji se teško leče.

Insulin

Luči ga pankreas i služi za regulisanje šećera u krvi. Male količine insulina nisu dovoljne za regulisanje šećera, pa se zato pri određenim zdravstvenim stanjima unosi preko lekova.

Isto tako se može desiti i njegovo pojačano lučenje, čak i kada je nivo šećera u granicama normale. Često je ova pojava ovezana sa povišenim kortizolom.

Testosteron

Ovaj hormon postoji i kod muškaraca i kod žena, s tim što je kod muškaraca normalna količina i do 8 puta viša u odnosu na žene. Njegova uloga je povezana sa održavanjem mišićne i koštane mase, ali i sa regulacijom maljavosti po telu.

Estrogen

Polni hormon koji ima važnu ulogu u regulaciji menstrualnog ciklusa, plodnosti i ženskih polnih odlika. Njegovo narušavanje može izazvati ili neredovne cikluse ili pak nekontrolisano krvarenje.

upoznavanje-sa-zenskim-telom-koji-hormoni-su-najvazniji-za-vase-zdravlje-2.jpg

Progesteron

Luče ga jajnici i ima ulogu da pripremi matericu za trudnoću. Luči se u drugoj polovini ciklusa, najviše u plodnim danima, kada se telo priprema da prihvati oplođenu jajnu ćeliju.

Ako do trudnoće ne dođe, njegov nivo opada i neoplođena jajna ćelija se izbacuje iz tela, zajedno sa delovima endometrijuma, koji je bio spreman da prihvati zigot.

Hormoni tireoidne žlezde

Ovi hormoni utiču na puno stvari u ženskom telu poput rasta, razvoja, sinteze proteina, metabolizma, razgradnje masti, a imaju ulogu i u razvoju nervnog sistema.

Prolaktin

Visok nivo može biti uzrok za izostanak ili potpuni gubitak mesečnog ciklusa. To se dešava zato što se ovaj hormon luči tokom trudnoće i dojenja.

Ako postoji visok nivo prolaktina kada žena nije trudna niti se skoro porodila, moguće je da problem leži u hipofizi.

Šta je hipofiza?

Hipofiza je žlezda u mozgu i kada je njen rad narušen, neophodna je lekarska intervencija. Ono što vi treba da uradite jeste da osnažite organizam i imunitet pomoću ishrane.

Šta se dešava kada je lučenje neadekvatno?

U slučaju narušenog lučenja hormona, u prvi mah simptomi mogu potpuno izostati, pa žena neće primetiti da se nešto događa.

Mnoge bolesti, kao što je Hašimoto tireoiditis, sindrom policističnih jajnika, dijabetes, neplodnost, varijacije telesne težine i mnoge druge su posledica nepravilnog lučenja hormona.

Na primer, pojačano lučenje hormona tireoidne žlezde izaziva gubitak telesne težine, slabost mišića i ubrzani rad srca.

Nizak nivo kortizola i tireoidnih hormona vode do hroničnog umora, usporenog metabolizma, povećane telesne težine, pospanosti i rasejanosti.

Narušavanje endokrinog sistema je najčešće posledica stresa, nerednovne ishrane, ali i preterane fizičke aktivnosti.

Ono što treba da zapamtite je da morate odmah posetiti lekara ukoliko primetite bilo koju pojavu ili stanje koje vam nije uobičajeno.

Brigu o endokrinološkom sistemu vode specijalisti, i to internisti i endokrinolozi. Poremećaji se otkrivaju analizom krvi i u zavisnosti od rezultata, daje se i odgovarajuća terapija.

upoznavanje-sa-zenskim-telom-koji-hormoni-su-najvazniji-za-vase-zdravlje-3.jpg

Na koje simptome treba obratiti pažnju i kada se teba obratiti lekaru?

Hormonalni poremećaji se mogu manifestovati kroz sledeće simptome:

  • izostanak mesečnog ciklusa ili više od 40 dana između dva ciklusa
  • akne iako ste davno izašli iz puberteta
  • neobjašnjivo povećanje telesne težine
  • neobjašnjivo smanjenje telesne težine
  • gušenje i otežano disanje
  • prekomerno znojenje kada niste fizički aktivni ili kada nije previše toplo
  • nesanica
  • problemi sa varenjem
  • hroničan umor
  • promene raspoloženja, anksioznost i depresija

Lekaru se treba obratiti uvek kada mislite da sa vama nešto nije u redu, čak i kada vam to deluje mnogo naivno. Što se ranije otkrije hormonalni poremećaj to se lakše i brže leči.

E. D. | CRNOBELO.rs / foto: clker.com

Možda vas zanima:

Тоblerone tunel – novi deo tela devojaka koji će one slikati ovog leta na plaži Na društvenim mrežama stalno se pojavljuju novi trendovi, koje devojke „slepo“ s...
Теst za koji je potrebno samo da spojite dlanove: Kakvog partnera imate pored sebe? Dlanovi osobe mogu da kriju tajne i karakteristike koje se teško primete na prvi...
Тroše kao milioneri: Koji horoskopski znakovi se razbacuju novcem? Ne štede na garderobi niti na izlascima, a galantni su kako prema sebi tako i pr...
Тrikovi koji će vam pomoći u neprijatnim situacijama u poslednjem trenutku Kao po nekom nepisanom pravilu, neprijatna iznenađenja se dešavaju uvek kada naj...
Тaman kada poželite da ga „ubijete“, spremiće vam romantičnu večeru – to je savršen muškarac koji va... Savršeni muškarci više ne postoje. Pričajte mi malo o tome. Ili ne, bolje da ja ...
Маpa svih grčkih plaža na kojima su se pojavile meduze Letovanje u Grčkoj sada može biti još bezbednije, zahvaljujući mapi koja pokazuj...