Kako da izlečite lakše prehlade?

Sezona prehlada je već počela, pa sigurno želite da znate kako da ostanete zdravi, ili bar kako da ublažite simptome prehlade.

kako-da-izlecite-lakse-prehlade-01.jpg

Dok je uvek najbolje da posetite svog lekara, ako smatrate da su simptomi blagi, sa prehladom možete da se borite i kod kuće.

Iako možda tražite način da budete produktivni i sa prehladom, veoma je važno da u ovom periodu sebi dozvolite duže odmaranje.

Pogledajte kako da se nosite sa lakšim prehladama „na nogama“:

Pijte mnogo tečnosti

Da ne biste dehidrirali, obezbedite sebi dovoljan unos tečnosti. Obična voda i sveže ceđeni sokovi smanjuju grebanje u grlu i pomažu u čišćenju disajnih puteva.

Kada ste prehlađeni, nemojte zaboraviti ni na tople napitke, posebno na biljne čajeve u koje možete da dodate i limun i med.

I pileća supa se pokazala veoma efikasnom jer snabdeva organizam izgubljenim elektrolitima i mineralima.

kako-da-izlecite-lakse-prehlade-02.jpg

Redovno čistite nos

Kada ste prehlađeni nemojte da šmrkćete i da vraćate sekret nazad u sinuse. Treba da redovno čistite nos, ali nemojte ga duvati prejako.

Posle čišćenja nosa operite ruke kako se bakterije ne bi širile.

Ako vam je nos zapušen, može vam pomoći para. Možete se istuširati toplom vodom ili staviti lice iznad posude sa vrelom vodom.

Ako odlučite da koristite kapi za nos, nemojte ih koristiti duže od pet dana.

kako-da-izlecite-lakse-prehlade-03.jpg

Ispirajte grlo

Protiv bolova u grlu možete da kupite neko sredstvo, a možete i da ga ispirate rastvorom.

U čašu mlake vode rastvorite jednu kašiku soli i tim rastvorom isperite grlo. Ova kombinacija smanjuje sekret koji izaziva upale i kašalj.

Protiv bolova može da vam pomogne i mešavina meda i jabukovog sirćeta kojom ćete ispirati grlo.

kako-da-izlecite-lakse-prehlade-04.jpg

Nastavlja se na sledećoj strani...Možda vas zanima:

Zašto ne treba da nosimo istu odeću dva dana za redom? Košulju sam oblačila danas, sveže je oprana, pa zašto ne bih mogla i sutra? Pa, ...
10 znakova da možda imate polno prenosivu infekciju Ako ste imali nezaštićeni seksualni odnos ili kontakt, kao na primer dodirivanje...