10 znakova koji pokazuju da vaše telo pati od stresa

Svi se ponekad osećamo malaksalo i umorno i suočavamo se sa drugim problemima koje pripisujemo slučajnosti i govorimo sebi da su prolazni.

10-znakova-koji-pokazuju-da-vase-telo-pati-od-stresa-1.jpg

Ali, ukoliko vas nešto muči duže vremena, stalno, a ne znate mu razlog, onda to treba da shvatite ozbiljno.

Veoma često, većina stvari nastaje kao rezultat stresa, pa je dobro znati da li je to slučaj i kod vas.

Pročitajte koji su simptomi kojima vam telo daje znak da stres utiče na vaše zdravlje i potrudite se da ga izbegnete ukoliko se suočavate sa ovim problemima:

Kožna oboljenja

Psorijaza, akne i drugi problemi sa kožom mogu da se jave ukoliko ste pod stresom. Naučnici su na grupi studenata sproveli istraživanje koje je potvrdilo direktnu vezu između visokog nivoa stresa i kožnih problema.

10-znakova-koji-pokazuju-da-vase-telo-pati-od-stresa-2.jpg

Nestabilna težina

Možda ste se nekada suočili sa situacijom kada vaša kilaža nikako ne može da se stabilizuje. Ukoliko je hormon stresa kortizol na visokom nivou, telo će lučiti manje testosterona i sagorevati manje kalorija, pa ćete se zato stalno gojiti.

U nekim slučajevima stresna i emotivna iskustva utiču suprotno, i kortizol je na niskom nivou. Ovo je zbog povećane količine adrenalina u krvi koji ubrzava metabolizam, ali smanjuje masne kiseline.

Ukoliko se suočavate sa nestabilnom težinom, potrudite se da smanjite stres i da vidite kako će telo da reaguje. 

10-znakova-koji-pokazuju-da-vase-telo-pati-od-stresa-3.jpg

Česte prehlade

U toku stresa koji telo trpi luči se kortizol, a to podstiče upale. Ali, ako je telo konstantno pod stresom, imuni sistem postaje manje osetljiv na kortizol i to povećava upale, a telo postaje osetljivije i sklonije prehladama.

10-znakova-koji-pokazuju-da-vase-telo-pati-od-stresa-4.jpg

Gastrointestinalni poremećaji

Naučno je dokazano da stres negativno utiče na gastrointestinalni trakt  i ponekad čak ni lekovi ne pomažu u uklanjanju bola. U takvim slučajevima, potrudite se da se smirite i da smanjite stres ako želite da sačuvate zdravlje.

10-znakova-koji-pokazuju-da-vase-telo-pati-od-stresa-5.jpg

Nedostatak pažnje i umor

Osoba koja je duže vremena izložena stresu ima poteškoće pri fokusiranju i završavanju obaveza. Ako primetite da bivate odsutni u nekim situacijama, bilo bi dobro da usporite tempo života i da uzmete odmor, izbegavajući stres i nervozu.

10-znakova-koji-pokazuju-da-vase-telo-pati-od-stresa-6.jpg

Još 5 znakova na sledećoj strani...Možda vas zanima:

Zdravlje bebe na prvom mestu-birajte siguran i pouzdan način Čuli ste za neinvazivne skrining testove, ali još uvek nemate dovoljno znanja ...