U ovom životu MORA samo da se umre, ne moraš da se venčaš i da rađaš decu ako ne želiš

„MORA da imaš sve petice, MORA da završiš fakultet, MORA da se udaš, MORA da rodiš minimum dvoje dece, MORA!“

u-ovom-zivotu-mora-samo-da-se-umre-ne-moras-da-se-vencas-i-da-radas-decu-ako-ne-zelis.jpg

Naše društvo po svaku cenu želi da te smesti u taj neki strogo utvrđeni kalup. Da se šablonizovano krećeš po linijama i da nikada ne skreneš sa njih, dok bojiš jednom istom bojicom do kraja života.

Ukoliko se potrudiš da skreneš sa te linije ili da uneseš malo boje, ti si previše liberalna, umišljena, šta se zanosiš, da nisi sa Zapada? Mnogo gledate filmove.

Pa možda je vaš problem u tome što ih uopšte ne gledate. I ne samo to, ne čitate ni knjige, niste dovoljno obrazovani, niti kadri da solite pamet šta je ispravno, a šta pogrešno i šta je to što MORA, apsolutno MORA! da se uradi u životu.

Imala sam jednog dečka koji je uporno hteo da „pravimo“ bebe i da se venčamo. Na pitanje sa kojim novcem planiramo da to uradimo i zar nismo previše mladi (tada sam imala samo 21 godinu i još uvek sam studirala), on mi je nekako uvređeno odgovorio da nismo deca sa ulice i da imamo roditelje koji će se brinuti o nama i koji će nam pomoći.

Nisam mogla da izdržim da se ne zasmejem i rekoh mu da je red mojih roditelja da se brinu o svojoj deci prošao. Neće žrtvovati i starost, kao što su deo mladosti, u ponovnom odgajanju dece, odnosno unuka ovoga puta. A i previše smo mladi za brak i dete, zar ne?, pitala sam.

A šta ti želiš da radiš? Hoćeš da završiš fakultet, da se zaposliš, da šetaš po svetu?

- Pa hoću, ima li neki problem u tome?

- Ima, nastavio je vidno uznemiren, sada moj odavno bivši dečko. Ima problem. Znaš li ko razmišlja tako? Znaš, zar ne?

Ja razmišljam tako. I završila sam etiketirana gomilom pogrdnih imena i reči, kako sam nedostojna njega, nedolična i kako se ponašam nezrelo. Htela sam da „vijam“ i da „mašem repom“.

Nije bilo ni grama gorčine u meni kada smo raskinuli vezu, samo ogromnog olakšanja, i pored gomile uvreda upućenih na moj račun. Počela sam da shvatam da on želi drugačije stvari u svom životu, a ja ne mogu da presudim da li je njegovo razmišljanje ispravno, a moje pogrešno, ili je obratno.

Činjenica je bila da nas dvoje želimo različite stvari i to je u redu. Postoji neko ko je kao skrojen za njega, samo mi nismo bili jedno za drugo.

Šta je sa tim MORA u našem mentalitetu? Koji je taj zakon koji nas prisiljava da stupimo u bračnu zajednicu, da imamo toliko dece, da zarađujemo toliko, da trošimo onoliko, da idemo na odmor tu i tu, da pravimo 36 vrsta sitnih kolača za slave i rođendane?

Nije mi jasno zašto MORA da se urade te i te stvari. Za koga živimo ovaj život? Za komšije, Peru i Miku koje boli uvo za nas?

Za rođake, za prijatelje, za roditelje? Za koga to MORA da se potpišemo kod matičara, MORA da odigramo svadbeni ples, MORA da smo obučene u belo, MORA da ostanemo sa prvim dečkom sa kojim smo se poljubile, MORA da rodimo jedno, pa obavezno još jedno dete, da budemo bolje i veće majke u očima drugih?

Za koga MORA da imamo konvencionalan posao od 9 do 5 vezan za kancelariju, MORA da budemo mršave, MORA da smo obučene po poslednjoj modi?

Ko su ti drugi? Da li ti drugi dolaze da mi napune frižider hranom? Da li oni rade moj posao umesto mene? Da li mi oni plaćaju račune, odmor i popravljaju mi stvari koje se pokvare pod mojim krovom?

Da li drugi žive moj život? Ne. Zašto bih onda živela prema nečijim tuđim željama i očekivanjima, kada svako ima pravo da razmišlja i da radi ono što želi.

Za nekoga je to stupanje u bračnu zajednicu i rađanje četvoro dece. Za nekoga je posvećivanje i ulaganje u svoju karijeru. Za treće je to putovanje po svetu, za četvrte život sa tri kućna ljubimca.

I to je sasvim u redu. Da se oslobodimo zlobne, surove reči MORA koju nam nameće društvo sa ciljem da nas sve oblikuje kao identične kolače izašle iz jednog dosadnog, zarđalog kalupa, posle čega se vrlo brzo ubuđamo.

Ništa ne mora, dragi moj, govorila je moja baba. MORA samo da se umre u životu.

Autorski sadržaj! Nije dozvoljeno nikakvo preuzimanje i kopiranje delova ili celine.

(O)Milena | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Теst karaktera kroz svakodnevnu naviku: Kako izgleda vaša pasta za zube? Psiholozi kažu da čak 40% naših postupaka nisu svesne odluke, već jednostavno na...
Теksas jakna je obavezan komad za ovu sezonu: 30 ideja kako da je nosite Iako dugo vremena nije bila u modi, pre nekoliko sezona teksas jakna je ponovo s...
Тајne kozmetičara slavnih dama: Kako da izgledate mladoliko u svako doba? Žene vole da izgledaju savršeno u svako doba, a to je moguće ukoliko se pravilno...
Таta, kako da preživim sve ovo bez tebe – bez tvojih krila da poletim? Koliko je potrebno da bi se preživelo u ovom svetu koji je gluv pa ne čuje? Do k...
Тroše kao milioneri: Koji horoskopski znakovi se razbacuju novcem? Ne štede na garderobi niti na izlascima, a galantni su kako prema sebi tako i pr...
Тaman kada poželite da ga „ubijete“, spremiće vam romantičnu večeru – to je savršen muškarac koji va... Savršeni muškarci više ne postoje. Pričajte mi malo o tome. Ili ne, bolje da ja ...