Voleću te i sa novcem i bez novca, sve dok smo živi i zdravi

Lako je da se voliš sa nekim kada imaš novca. Znam, reći ćete da ima mnogo onih sa novcem koji su nesrećni u ljubavi, ali njihov broj je značajno manji od onih koji su prinuđeni da održavaju ljubav u životu bez prebijene pare u džepu.

volecu-te-i-sa-novcem-i-bez-novca-sve-dok-smo-zivi-i-zdravi.jpeg

Šta je teško u ljubavi kada imaš dovoljno novca? To što ne možeš da se odlučiš kako ćeš da se doteraš i gde ćeš da izađeš uveče sa partnerom? Ili te možda muči činjenica gde ćeš provesti vikend ili smišljaš 1001 plan kako da skrojiš budžet za jedan skroman godišnji odmor?

Možda te muče glavobolje zbog neplaćenih računa? Ili te potresa činjenica što za mesec dana počinje nova školska godina, a ti kod kuće imaš i osnovca i srednjoškolca?

Ništa od ovoga te ne muči. Lako je biti zaljubljen, da ti ugađaju i da ugađaš nekome kada imaš novac.

Da se možda ne brineš kako ćeš kupiti poklon za godišnjicu? Da ne proveravaš po tri puta cene u meniju kada rešiš da izađeš sa suprugom?

Ljubav je pesma kada imaš novac. Postaje horor film kada počne da nestaje novca. Tada i počinju svađe. Odjednom više nema razumevanja kao ranije. Jedno drugom počnete da idete na živce. Da se raspravljate oko računa, troškova. Nema novca za izlaske, nema niti jednog malog luksuza, nema dalje od ta četiri zida u koja ste zatvoreni svaki dan.

To je pravi test za ljubav. Novac je test. Može li ona da preživi ako ga nemaš dovoljno? Hoćeš li se žrtvovati za dobro partnera i dece ili ćeš biti sebičan i terati po svom ćefu?

Često čujem komentare – Ma bre, znaš, ni bogati nisu toliko srećni kao što mislimo.

Stvarno? Koliko njih, nekih 2%?

Da li je lakše onima koji zajedno zarađuju 400 evra? Sa time treba da preguraju mesec i da prežive, pa mislim da im nije baš mnogo do romantike.

Mrak je, smrači im se pred očima od životnih problema, a šta ostaje za ljubav?

U godinama kada nisam mogla da nađem posao, a bila sam mlađa, kada je sve što želiš to da šetaš, da izlaziš, da se doteruješ i da kupuješ sebi nepotrebne sitnice koje te raduju, dođe i vreme za odmor.

Leto kao i ovo sada, svi se spremaju da otputuju negde, a ja tražim posao kojeg nema nigde ni za lek.

Sećam se, dečko me je tada pitao planiram li da idemo negde na odmor. Jedva sam prošaputala da zaista mnogo želim da idem sa njim na odmor, ali da sam, na žalost, ove godine prinuđena da ga preskočim jer nemam dovoljno novca, a sram me je da tražim od mojih, ipak sam imala 25 godina i trunku zdravog razuma.

Tada on reče da nema problema jer je razgovarao sa svojima i da su se oni složili da on može da plati za oboje.

Sećam se da mi se toliko smračilo pred očima, ostala sam bez daha i sve što sam u tom trenutku želela bilo je da me nema, da potonem, da isparim, da iščeznem.

Za gde sam ja, nezaposlena i grešna, što ne mogu da dozvolim sebi niti jedan odmor u godinama kada najviše želiš da putuješ? I za gde je ovaj čovek koji se uporno drži mene i koji će se žrtvovati da ne ide na odmor samo zato što ja nemam dovoljno novca?

Znam, a znala sam i tada, da je to rekao iz najbolje namere, ali je meni saznanje da, kako on, tako i njegovi roditelji znaju za moju bednu bezizlaznu situaciju, donelo samo sram i gorčinu.

Nisam mogla da zadržim suze, počela sam da plačem i da ga ubeđujem da ide na odmor bez mene i da raskinemo, jer nema potrebe da se tako mučimo, kada jedno sebi može da dozvoli neke stvari, a drugo ne.

Sreća što je, tadašnji dečko, a današnji suprug, izuzetno tvrdoglavo stvorenje koje nije želelo da me pusti, pa smo po njegovoj želji ostali u gradu, da se pečemo i budemo mizerni.

Nećete uvek imati novca. Ja ga nisam imala tada, sreća, pa ga danas imam, ali čovek ne zna do kada će biti tako. Sutra se može desiti da ga ponovo nemam, pa da ga opet imam. Život je točak koji se okreće, danas si na vrhu, sutra na dnu.

U nekim mesecima ćeš ti zarađivati više, u nekim mesecima partner, nekada oboje, a nekada ćete se čuditi dvocifrenom saldu u banci.

Strpljenje popušta, živci popuštaju, a ljubav u takvim uslovima polako bledi, pa lako može da vam isklizne kroz prste.

Ne dozvolite to. Lako je voleti se kada imate mnogo para. Održite tu ljubav čak i kada su ti džepovi prazni. Tako ćeš barem znati da je prava.

Autorski sadržaj! Nije dozvoljeno nikakvo preuzimanje i kopiranje delova ili celine.

(O)Milena | CRNOBELO.rs / foto: clker.com

Možda vas zanima:

Тоp 10 najpoželjnijih Airbnb smeštaja širom sveta Airbnb je u poslednje vreme postao veoma popularna i povoljna opcija za pronalaž...
Таta, kako da preživim sve ovo bez tebe – bez tvojih krila da poletim? Koliko je potrebno da bi se preživelo u ovom svetu koji je gluv pa ne čuje? Do k...
Тroše kao milioneri: Koji horoskopski znakovi se razbacuju novcem? Ne štede na garderobi niti na izlascima, a galantni su kako prema sebi tako i pr...
Мladi prvo rade, pa biraju fakultet: 5 razloga zašto je Švedska zakon zemlja za život Oba roditelja imaju porodiljsko odsustvo, a prosečni životni vek je 82 godine. Z...
Коje su najbolje države na svetu za život ako ste žena? Skаndinavske zemlje su ponovo na vrhu liste. Izgleda da je kvalitet života tamo ...
Аstro kutak: Na šta trošite najviše novca, prema horoskopskom znaku? Na kraju meseca svi dobro znamo da se zapitamo: „Gde sam potrošio novac ovog mes...