Sa 30 hvataš poslednji voz, sa 40 si baba-devojka – dvostruki aršini koji peku žensku kožu

Nedavno sam na Fejsbuku ušla u jednu diskusiju o ravnopravnosti muškaraca i žena u Srbiji. Naime, alfa-mužjak me ubeđivao kako ne vidi nikakav problem po pitanju ove teme jer je vreme kada su žene bile diskriminisane odavno prošlo, a danas nam je dozvoljeno čak i malo više.

sa-30-hvatas-poslednji-voz-sa-40-si-baba-devojka-dvostruki-arsini-koji-peku-zensku-kozu.jpeg

To me je nateralo da razmislim – šta je to više i ko nam to dozvoljava? Da li i dalje tražimo nečiju dozvolu i mišljenje samo zato što smo žene?

Lično gledam još mnogo dvostrukih aršina koji podrivaju žensku emancipaciju. Za početak, sva ona prostačka pitanja kojima se zabada nos u ljubavni život i intimu jedne devojke – kada ćeš da se udaš, kada ćeš da rađaš, da li si čula za biološki dat.

Muškarce skoro niko ne zamara ovim beskrajnim pitanjima, a i ako se to desi, proces je nekako miran, suptilan, diskretan, a za žene je rezervisan drugačiji tretman – buran, osuđujući i uvredljiv.

Treba da si ozbiljno slep i gluv, pa da ne vidiš ove dvostruke aršine o kojima pričam.

Ovo je muškarac koji se oženi sa:

20 godina – Mlad je, alal mu vera, hrabar momak.

30 godina – Taman na vreme.

40 godina – Super, zreo za brak i odgovornosti.

50 godina – Nikad nije kasno za sreću, tako i treba.

60 godina – Ludi starac, hahaha, još uvek želi društvo pored sebe.


A ovo su komentari na odluku žene da se uda sa:

20 godina – Balavica, derište, barem da je završila fakultet.

30 godina – za dlaku je uhvatila poslednji voz!

40 godina – Baba-devojka, zar je nije bar malo sramota?

50 godina – Trebalo bi da si do sad baba, a ne mlada.

60 godina – Još si živa?

Ovako otprilike teče ova istinita tužna priča. A sledeći koji izjavi da ne vidi nikakvu diskriminaciju polova, neka dobro razmisli pre nego što progovori.

Evo je najprostija diskriminacija polova: prilikom zapošljavanja, žene se još uvek gledaju sumnjičavo, kao da će svakog trenutka emotivno pući i rasplakati se i svojim suzama srušiti nečije carstvo. Kao da nemaju dovoljno kapaciteta, dok je, sa druge strane, muškarac jak i dominantan, on može i da zareži.

Da ne govorimo o trudnoj ženi, ona može da bude i 10 puta bolja od svih drugih kandidata, ali nemaš sreće gospođo – nisi dobrodošla tu. Ili planiraš da zasnuješ porodicu – aaa, ne trebaju mi takvi radnici, meni treba neko bez materice.

Ti rađaj ako ti se rađa, ali mi ćemo ti uskratiti pravo na rad.

Evo i poslednjeg argumenta za diskriminaciju među polovima:

Žena taksista – čudno, žena-vozač autobusa će nas sve pobiti, beži s puta. Žena policajac – a ima dobru zadnjicu? Žena sa više seksualnih partnera je (rečeno u eufemizmu) „slobodnija“, ali muškarac sa više devojaka je – frajer.

Svakim svojim seksističkim i diskriminatorskim komentarom koji uputite, kopate duboke rane i pečete kožu svake žene. Isto tako, to mnogo govori o vašoj ličnosti i karakteru, ali i neukosti.

Shvatite šta pričate i počnite da menjate to vaše usađeno mišljenje. Nije daleko dan kada ćete imati ćerku, pa se samo nadam da joj nećete dati ovu utopiju uvijenu u ravnopravnost polova u kojoj vlada mišljenje da žene uživaju čak i više nego što je to potrebno.

Autorski sadržaj! Nije dozvoljeno nikakvo preuzimanje i kopiranje delova ili celine.

(O)Milena | CRNOBELO.rs

Možda vas zanima:

Таta, kako da preživim sve ovo bez tebe – bez tvojih krila da poletim? Koliko je potrebno da bi se preživelo u ovom svetu koji je gluv pa ne čuje? Do k...
Priče iz hotela – četvrti deo Juče sam bila prepuštena sama sebi, što bi se reklo, sve je spalo na moju „grbač...
Ljudi koji izvrše samoubistvo ne žele zaista da umru, samo žele da bol prestane „Ona je bila lepa, on je bio pametan, ona je bila talentovana, on je bio sportsk...