Sa 30 hvataš poslednji voz, sa 40 si baba-devojka – dvostruki aršini koji peku žensku kožu

Nedavno sam na Fejsbuku ušla u jednu diskusiju o ravnopravnosti muškaraca i žena u Srbiji. Naime, alfa-mužjak me ubeđivao kako ne vidi nikakav problem po pitanju ove teme jer je vreme kada su žene bile diskriminisane odavno prošlo, a danas nam je dozvoljeno čak i malo više.

sa-30-hvatas-poslednji-voz-sa-40-si-baba-devojka-dvostruki-arsini-koji-peku-zensku-kozu.jpeg

To me je nateralo da razmislim – šta je to više i ko nam to dozvoljava? Da li i dalje tražimo nečiju dozvolu i mišljenje samo zato što smo žene?

Lično gledam još mnogo dvostrukih aršina koji podrivaju žensku emancipaciju. Za početak, sva ona prostačka pitanja kojima se zabada nos u ljubavni život i intimu jedne devojke – kada ćeš da se udaš, kada ćeš da rađaš, da li si čula za biološki dat.

Muškarce skoro niko ne zamara ovim beskrajnim pitanjima, a i ako se to desi, proces je nekako miran, suptilan, diskretan, a za žene je rezervisan drugačiji tretman – buran, osuđujući i uvredljiv.

Treba da si ozbiljno slep i gluv, pa da ne vidiš ove dvostruke aršine o kojima pričam.

Ovo je muškarac koji se oženi sa:

20 godina – Mlad je, alal mu vera, hrabar momak.

30 godina – Taman na vreme.

40 godina – Super, zreo za brak i odgovornosti.

50 godina – Nikad nije kasno za sreću, tako i treba.

60 godina – Ludi starac, hahaha, još uvek želi društvo pored sebe.


A ovo su komentari na odluku žene da se uda sa:

20 godina – Balavica, derište, barem da je završila fakultet.

30 godina – za dlaku je uhvatila poslednji voz!

40 godina – Baba-devojka, zar je nije bar malo sramota?

50 godina – Trebalo bi da si do sad baba, a ne mlada.

60 godina – Još si živa?

Ovako otprilike teče ova istinita tužna priča. A sledeći koji izjavi da ne vidi nikakvu diskriminaciju polova, neka dobro razmisli pre nego što progovori.

Evo je najprostija diskriminacija polova: prilikom zapošljavanja, žene se još uvek gledaju sumnjičavo, kao da će svakog trenutka emotivno pući i rasplakati se i svojim suzama srušiti nečije carstvo. Kao da nemaju dovoljno kapaciteta, dok je, sa druge strane, muškarac jak i dominantan, on može i da zareži.

Da ne govorimo o trudnoj ženi, ona može da bude i 10 puta bolja od svih drugih kandidata, ali nemaš sreće gospođo – nisi dobrodošla tu. Ili planiraš da zasnuješ porodicu – aaa, ne trebaju mi takvi radnici, meni treba neko bez materice.

Ti rađaj ako ti se rađa, ali mi ćemo ti uskratiti pravo na rad.

Evo i poslednjeg argumenta za diskriminaciju među polovima:

Žena taksista – čudno, žena-vozač autobusa će nas sve pobiti, beži s puta. Žena policajac – a ima dobru zadnjicu? Žena sa više seksualnih partnera je (rečeno u eufemizmu) „slobodnija“, ali muškarac sa više devojaka je – frajer.

Svakim svojim seksističkim i diskriminatorskim komentarom koji uputite, kopate duboke rane i pečete kožu svake žene. Isto tako, to mnogo govori o vašoj ličnosti i karakteru, ali i neukosti.

Shvatite šta pričate i počnite da menjate to vaše usađeno mišljenje. Nije daleko dan kada ćete imati ćerku, pa se samo nadam da joj nećete dati ovu utopiju uvijenu u ravnopravnost polova u kojoj vlada mišljenje da žene uživaju čak i više nego što je to potrebno.

Autorski sadržaj! Nije dozvoljeno nikakvo preuzimanje i kopiranje delova ili celine.

(O)Milena | CRNOBELO.rs

Možda vas zanima:

Таta, kako da preživim sve ovo bez tebe – bez tvojih krila da poletim? Koliko je potrebno da bi se preživelo u ovom svetu koji je gluv pa ne čuje? Do k...
Мiriše na skup parfem, a pljuje žvaku na sred trotoara – Ne, nisi ti gospođa! Prefinjena, elegantna, korača samouvereno na visokim potpeticama – prava magija ...
To što su ti mama i tata ostavili novac i firmu ne čini te pametnim i uspešnim, shvataš li? Mamica i tatica su ti obezbedili sve, a da je bilo do tebe i tvoje inteligencije...