Zimski, praznični kolačići, odlični za uz čaj, kafu i toplu čokoladu

Ovi praznični, šećerni kolačići će vam ugrejati srce i zasladiti stomak ovog hladnog januara. Prave se veoma lako i brzo, a uživaćete dekorišući ih sa svojim najmilijima.

zimski-praznicni-kolacici-odlicni-za-uz-caj-kafu-i-toplu-cokoladu-01.jpg

Ako nemate ideju šta da poklonite nekome, doza sveže pečenih kolačića uvek je odlično rešenje.

Samo pazite, jedan kolačić ima 134 kalorije, pa nemojte preterivati sa jelom, mada će biti prilično teško suzdržati se hrskavog ukusa:

Potrebni sastojci:

  • 1 šolja neslanog putera omekšalog na sobnoj temperaturi
  • 1 šolja šećera
  • 2 jajeta
  • 1 + ½ kašika ekstrakta od vanile
  • ½ kašika soli
  • 3 šolje svenamenskog brašna
  • Dekoracija za torte i kolače po izboru
  • Modle u različitim prazničnim oblicima

Za fil:

  • 1 šolja neslanog putera omekšalog na sobnoj temperaturi
  • 5 šolja šećera u prahu (+ još malo ako vam bude potrebno)
  • 2 kašike ekstrakta od vanile
  • ¼ neutralne pavlake za kuvanje sa visokim procentom masnoće
  • Prehrambene boje (po izboru)

Način pripreme:

1. Izmešajte puter i šećer u dubljoj posudi i mutite mikserom oko 2 minuta, dok smesa ne postane glatka. Dodajte jaja, jedno po jedno, uz neprestano mućenje. Dodajte ekstrakt od vanile i so, a na kraju polako dodajte fino prosejano brašno.

2. Testo oblikujte u lopticu i zavijte u prozirnu foliju. Ostavite da se hladi najmanje 1 sat (a može ad stoji čak i 1 dan) u frižideru pre oblikovanja kolačića.

3. Zagrejte rernu na 180˚С i u pleh stavite papir za pečenje.

4. Podelite testo na 2 dela, jednu polovinu vratite u frižider (važno je da smesa ostane hladna dok kolačiće oblikujete uz pomoć modli).

5. Razvucite testo na debljinu od oko pola centimetra i uz pomoć modli vadite kolače najrazličitijih oblika i veličina. Isti postupak ponovite i sa drugom polovinom testa, sve dok ga potpuno ne potrošite.

6. Kada ih poređate na pleh, ostavite da se ohlade oko 20 minuta, a zatim ih pecite u rerni 12-15 minuta, ali pripazite da se zarumene samo krajevi kolača, ostatak treba da ostane skoro beo. Kolače ostavite da se dobro ohlade pre nego što ih dekorišete.

7. Spremite fil za dekoraciju. U dubljoj posudi mutite puter oko 1 minut, dok ne postane mek i vazdušast. Dodajete šećer u prahu, jednu po jednu šolju, i dok dodajete mutite bez prestanka.

8. Dodajte ekstrakt od vanile i pavlaku mutite dok smesa ne postane glatka (ukoliko je smesa previše gusta, slobodno dodajte još malo pavlake, a ako vam se čini da je previše tečna, dodajte još malo šećera u prahu).

9. Podelite krem u nekoliko manjih posuda i u svaku od njih dodajte prehrambene boje po izboru. Dobro izmešajte. Dekorišite kolačiće kada se potpuno ohlade premazujući ih kremom u različitim bojama i dodajući ukrase i dodatke namenjene tortama i kolačima.

10. Poslužite ih odmah, a do 5 dana ih možete čuvati u kutiji koja ne propušta vazduh.

zimski-praznicni-kolacici-odlicni-za-uz-caj-kafu-i-toplu-cokoladu-02.jpg

zimski-praznicni-kolacici-odlicni-za-uz-caj-kafu-i-toplu-cokoladu-03.jpg

zimski-praznicni-kolacici-odlicni-za-uz-caj-kafu-i-toplu-cokoladu-04.jpg

zimski-praznicni-kolacici-odlicni-za-uz-caj-kafu-i-toplu-cokoladu-05.jpg

zimski-praznicni-kolacici-odlicni-za-uz-caj-kafu-i-toplu-cokoladu-06.jpg

M. S. | CRNOBELO.rs / foto: youtube.com

Možda vas zanima:

Каkо dа glumite da imate devojku? Оčaj - nivo 100 (foto) Svi imamo ponekog druga koji je večiti neženja, ali ne zato što on tako želi. ...
Ženski zimski problemi kroz ilustracije Zima je za sve pomalo traumatična, ali izgleda da ništa ne može da se poredi s...
Zavio je Norvešku u crno, a živi u odličnim uslovima - ćelija monstruma Andersa Brejvika (foto) 39-godišnji Anders Brejvik krivac je za masakr koji Norveška nikada neće zaborav...
Žali ga, mazi ga, pa će ti i sa 40 tražiti stotku za kafu U današnje vreme mnogi roditelji vole da naprave nesposobnjakoviće od svoje dece...
Zabranjeno je da imate prijatelje suprotnog pola: 10 ljubavnih običaja u Južnoj Koreji Stari Korejci su veoma tradicionalni, pa će vas osuđivati ako se ljubite i grl...
Usne u boji čokolade – zimski hit po ukusu trendseterki (foto) Ako još uvek niste odlučile kakav karmin da izaberete za početak nove godine, on...