Krоmpir ljuštite, paradajz jedete svež: Greške koje pravite u svakodnevnoj ishrani

U poslednje vreme se sve češće mogu primetiti mladi ljudi sa prekomernom težinom, pa čak i deca.

krompir-ljustite-paradajz-jedete-svez-greske-koje-pravite-u-svakodnevnoj-ishrani-01.jpg

Pored onih koji ne obraćaju pažnju na ishranu i zdrav životni stil, ima i takvih koji po tom pitanju veoma brinu.

Ali, i među onima koji se trude da se zdravo hrane, ima mnogo takvih koji, iako unose zdrave namirnice, jedu ih na pogrešan način.

Da li ih pogrešno kombinuju, jedu u pogrešno vreme ili ih pripremaju na neodgovarajući način, retko ko zna da pravi grešku celog života.

Pogledajte koja je hrana u pitanju i zbog čega je celog života pogrešno konzumirate, a da niste jedini:

Меsо

Razlog: Proteini koji se konzumiraju uveče preopterećuju digestivni sistem i izazivaju nemiran san.

krompir-ljustite-paradajz-jedete-svez-greske-koje-pravite-u-svakodnevnoj-ishrani-02.jpg

Мlad krompir

Razlog: Nајzdraviji deo krompira su kalcijum, gvožđe, fosfor i vitamin C,a oni se najviše nalaze u ljusci. Ali, u slučaju da je ljuspa zelenkasta, bolje je da je odstranite.

krompir-ljustite-paradajz-jedete-svez-greske-koje-pravite-u-svakodnevnoj-ishrani-03.jpg

Šargarepa

Razlog: Barena šargarepa ima više beta karotena i luteina koji su dobri za oči i kožu. Kuvanje pomaže telu da ih apsorbuje i do 5 puta bolje nego kad je šargarepa sveža.

krompir-ljustite-paradajz-jedete-svez-greske-koje-pravite-u-svakodnevnoj-ishrani-04.jpg

Plavi patlidžan

Razlog: Коncentracija kalcijuma se povećava tokompečenja, a količina nitrata se smanjuje.

krompir-ljustite-paradajz-jedete-svez-greske-koje-pravite-u-svakodnevnoj-ishrani-05.jpg

Pirinač

Razlog: Pirinač sadrži puno ugljenih hidrata koji su izvor kalorija, pa kada ga konzumirate preko dana, imate više vremena da sagorite kalorije.

krompir-ljustite-paradajz-jedete-svez-greske-koje-pravite-u-svakodnevnoj-ishrani-06.jpg

Kupus

Razlog: Каroten i antioksidansi iz kupusa se gube kada se on skuva, ali kada je fermentisan, količina vitamina C se povećava i formira se mlečna kiselina koja poboljšava varenje proteina u telu.

krompir-ljustite-paradajz-jedete-svez-greske-koje-pravite-u-svakodnevnoj-ishrani-07.jpg

Paradajz

Razlog: Iаko se kuvanjem na pari gubi malo vitamina C iz paradajza, ipak se povećava količina likopena, koji je veoma snažan antioksidans i pomaže kod kardiovaskularnih, onkoloških i upalnih bolesti.

krompir-ljustite-paradajz-jedete-svez-greske-koje-pravite-u-svakodnevnoj-ishrani-0006.jpg

Тikva

Razlog: Kora ima mnogo više mineralnih elemenata i vitamina C.

 

krompir-ljustite-paradajz-jedete-svez-greske-koje-pravite-u-svakodnevnoj-ishrani-08.jpg

M. M. | CRNOBELO.rs / foto: pinterest.com

Možda vas zanima:

Kakvu hranu da naručite, prema pivu koje pijete? Sezona piva uvek dolazi zajedno sa visokim temperaturama i sportskim takmičenj...
Jedna stvar koju treba da uradite sa jagodama kako bi duže ostale sveže Јаgode su verovatno najukusnije i najsočnije voće koje obožavamo kada počnu topl...
Hrana koju treba da jedete pre konzumiranja alkohola Lekovi za mamurluk su nam dobro poznati, ali se on može delimično sprečiti ili o...