Krоmpir ljuštite, paradajz jedete svež: Greške koje pravite u svakodnevnoj ishrani

U poslednje vreme se sve češće mogu primetiti mladi ljudi sa prekomernom težinom, pa čak i deca.

krompir-ljustite-paradajz-jedete-svez-greske-koje-pravite-u-svakodnevnoj-ishrani-01.jpg

Pored onih koji ne obraćaju pažnju na ishranu i zdrav životni stil, ima i takvih koji po tom pitanju veoma brinu.

Ali, i među onima koji se trude da se zdravo hrane, ima mnogo takvih koji, iako unose zdrave namirnice, jedu ih na pogrešan način.

Da li ih pogrešno kombinuju, jedu u pogrešno vreme ili ih pripremaju na neodgovarajući način, retko ko zna da pravi grešku celog života.

Pogledajte koja je hrana u pitanju i zbog čega je celog života pogrešno konzumirate, a da niste jedini:

Меsо

Razlog: Proteini koji se konzumiraju uveče preopterećuju digestivni sistem i izazivaju nemiran san.

krompir-ljustite-paradajz-jedete-svez-greske-koje-pravite-u-svakodnevnoj-ishrani-02.jpg

Мlad krompir

Razlog: Nајzdraviji deo krompira su kalcijum, gvožđe, fosfor i vitamin C,a oni se najviše nalaze u ljusci. Ali, u slučaju da je ljuspa zelenkasta, bolje je da je odstranite.

krompir-ljustite-paradajz-jedete-svez-greske-koje-pravite-u-svakodnevnoj-ishrani-03.jpg

Šargarepa

Razlog: Barena šargarepa ima više beta karotena i luteina koji su dobri za oči i kožu. Kuvanje pomaže telu da ih apsorbuje i do 5 puta bolje nego kad je šargarepa sveža.

krompir-ljustite-paradajz-jedete-svez-greske-koje-pravite-u-svakodnevnoj-ishrani-04.jpg

Plavi patlidžan

Razlog: Коncentracija kalcijuma se povećava tokompečenja, a količina nitrata se smanjuje.

krompir-ljustite-paradajz-jedete-svez-greske-koje-pravite-u-svakodnevnoj-ishrani-05.jpg

Pirinač

Razlog: Pirinač sadrži puno ugljenih hidrata koji su izvor kalorija, pa kada ga konzumirate preko dana, imate više vremena da sagorite kalorije.

krompir-ljustite-paradajz-jedete-svez-greske-koje-pravite-u-svakodnevnoj-ishrani-06.jpg

Kupus

Razlog: Каroten i antioksidansi iz kupusa se gube kada se on skuva, ali kada je fermentisan, količina vitamina C se povećava i formira se mlečna kiselina koja poboljšava varenje proteina u telu.

krompir-ljustite-paradajz-jedete-svez-greske-koje-pravite-u-svakodnevnoj-ishrani-07.jpg

Paradajz

Razlog: Iаko se kuvanjem na pari gubi malo vitamina C iz paradajza, ipak se povećava količina likopena, koji je veoma snažan antioksidans i pomaže kod kardiovaskularnih, onkoloških i upalnih bolesti.

krompir-ljustite-paradajz-jedete-svez-greske-koje-pravite-u-svakodnevnoj-ishrani-0006.jpg

Тikva

Razlog: Kora ima mnogo više mineralnih elemenata i vitamina C.

 

krompir-ljustite-paradajz-jedete-svez-greske-koje-pravite-u-svakodnevnoj-ishrani-08.jpg

M. M. | CRNOBELO.rs / foto: pinterest.com

Možda vas zanima:

Tajne odlično spremljene hrane koje znaju samo najbolji kuvari Svi se slažemo da je kuvanje umetnost. Da bismo sebe mogli nazvati dobrim kuvaro...
Kakvu hranu da naručite, prema pivu koje pijete? Sezona piva uvek dolazi zajedno sa visokim temperaturama i sportskim takmičenj...
Jedna stvar koju treba da uradite sa jagodama kako bi duže ostale sveže Јаgode su verovatno najukusnije i najsočnije voće koje obožavamo kada počnu topl...
Loading...
Loading...