Poslednjih 10 filmova dobitnika Oskara koje vredi pogledati

Dok se približavamo najprestižnijoj nagradi u kinematografiji, Oskaru, koji će se održati 4. marta, i dok sumiramo sve najbolje filmove iz 2017. godine, vreme je da se podsetimo kojih 10 filmova je u proteklih 10 godina uzelo nagradu za najbolji film.

poslednjih-10-filmova-dobitnika-oskara-koje-vredi-pogledati.jpg

Ponekad se ukus publike i žirija poklapa, a mnogo puta je i dijametralno suprotan.

Vreme je za jedan maratonski oskarovski vikend.

Da se podsetimo koje su filmske priče ponele prestižnu nagradu za najbolji film u periodu od 2008. do 2017. godine:

2017 – Moonlight

Nežna, srceparajuća priča o jednom mladom čoveku koji se trudi da pronađe sebe, prikazana kroz 3 različita poglavlja njegovog života, dok doživljava ekstazu, bol i lepotu zaljubljivanja i otkriva sopstvenu seksualnost.

2016 – Spotlight

Istinita priča o grupi novinara Boston Glouba koji razotkrivaju skandal sa seksualnom zloupotrebom dece od strane katoličke crkve, rušeći njen autoritet.

2015 – Birdman

Nekada popularan glumac, najprepoznatljiviji po ulozi super-heroja, čija karijera ide silaznom putanjom, trudi se da ponovo dosegne slavu ulogom na Brodveju, istovremeno se trudeći da obnovi i veze sa svojim prijateljima i porodicom.

2014 – 12 Years a Slave

Afroamerikanac iz Njujorka je kidnapovan i prodat kao rob negde duboko na jug Amerike, sredinom 19. veka.

2013 – Argo

Dok se revolucija u Iranu približava svojoj kulminaciji, specijalac CIA-e kroji plan da iz nesigurne zemlje izvuče 6 Amerikanaca zaposlenih u američkoj ambasadi, koji se kriju u kući kanadskog ambasadora.

Još 5 filmova na sledećoj strani...Možda vas zanima:

5 najboljih filmova sa psima u glavnim ulogama Gleda vam se dobar film? Veliki ste ljubitelji pasa? Već neko vreme su...