Kako je dečak ostavljen na ulici postao milioner?

29-godišnji Fredi Fidžers je dokaz da je ponekad najvažnije da ste rođeni „pod srećnom zvezdom“ da bi sve bilo u redu, bez obzira na to kako vam izgleda sadašnja situacija.

kako-je-decak-ostavljen-na-ulici-postao-milioner-01.jpg

Fredi je rođen 1990. godine u Masačusetsu. Majka ga je ostavila na ulici još dok je bio novorođenče, a kada je napunio dva meseca, usvojio ga je stariji bračni par.

Nejtan i Beti Fidžers nisu mogli da imaju decu i godinama su čekali da im se odobri usvajanje.

kako-je-decak-ostavljen-na-ulici-postao-milioner-02.jpg

Danas, Fredi je izvršni direktor i osnivač kompanije čija se vrednost procenjuje na 62 miliona dolara.

kako-je-decak-ostavljen-na-ulici-postao-milioner-03.jpg

Detinjstvo je u porodici Fidžers bilo skromno, ali srećno. Kada je napunio 9 godina, Fredi je poželeo kompjuter, ali njegovi roditelji nisu imali novca za nov.

Tada je njegov otac Nejtan odlučio da mu kupi polovan Macintosh kompjuter iz 1989. godine. Kompjuter je bio spor i zastareo, ali nije bilo sredstava za bolji.

Fredi je cenio trud svojih roditelja, pa je odlučio da sam poboljša svoj kompjuter.

kako-je-decak-ostavljen-na-ulici-postao-milioner-04.jpg

Fredi je želeo baš taj kompjuter jer se njegov otac zaista potrudio da mu ga kupi. Posle nekoliko nedelja je odlučio da izvadi delove iz radija i da ih iskoristi za popravku kompjutera. I, uspeo je u tome.

Fredi i dan-danas čuva taj kompjuter kao uspomenu na svog oca, a s vremena na vreme ga i koristi.

Vremenom, Fredi je postao toliko dobar u popravljanju kompjutera, da je sa 12 godina već popravljao kompjutere državnih službi po gradu.

kako-je-decak-ostavljen-na-ulici-postao-milioner-05.jpg

Fredi je bio i prva osoba u svom gradu koja je imala pristup internetu, preko kompanije za telekomunikacije sa kojom je sarađivao njegov grad. U tom periodu je Fredi počeo da se interesuje za komunikacije i mreže.

„Želeo sam da napravim sopstvenu mrežu za komunikaciju. Ali, kada sam video koliko košta infrastruktura, mislio sam da to nikada neću uspeti da uradim.“

Fredi je svoju priliku dobio kada je pročitao priču o buri u Alabami koja je uništila lekarsku ordinaciju. Zbog ovoga su lekari ostali bez ikakvih zapisa o svojim pacijentima.

Sa samo 16 godina, Fredi je počeo da sarađuje sa kompanijom koja je imala 70 klijenata i koja im je omogućavala da svoje podatke čuvaju na mreži. Na ovaj način, lekari su sve podatke o pacijentima čuvali „na oblačiću“, odnosno na mreži.

Kada je završio srednju školu, Fredi je odustao od daljeg školovanja i počeo je da pravi softver za kompanije. Za jedan od njih, dobio je inspiraciju od svog oca koji je oboleo od Alchajmera.

kako-je-decak-ostavljen-na-ulici-postao-milioner-06.jpg

Fredi je izmislio uređaj koji može da se stavi u obuću pacijenta i da šalje signale. Na ovaj način, ako bi se pacijent izgubio, njegova porodica bi mogla da ga locira na Google Maps.

„Mogao sam da uzmem telefon, da pitam svog oca gde je i da pratim njegovu lokaciju, a da on ništa ne mora da uradi. Taj program je zaista bio uspešan. Jedna kompanija iz Kanzasa otkupila ga je od mene za 2,2 miliona dolara.", kaže Fredi.

kako-je-decak-ostavljen-na-ulici-postao-milioner-07.jpg

Sa tim novcem, Fredi je mogao da osnuje kompaniju svojih snova. To je učinio 2011. godine, a njegova firma danas nudi usluge za mobilne i fiksne telefone, kao i za međunarodne pozive.

Fredijeva kompanija napravila je i telefon koji korisnicima ne dozvoljava da pišu poruke dok voze. Isto tako, napravili su i telefon sa ugrađenim bežičnim meračem nivoa glukoze u krvi.

Očigledno je da je najveća Fredijeva želja da svet učini boljim mestom za život.

„Verujem da ljudi koji žele da budu odgovorni, kada vide problem mogu da nađu rešenje i da tako promene nečiji život. Danas imam cilj da postavim temelje za bolje sutra, jer novac nije ništa drugo nego alat. Ovim alatom možemo da promenimo živote ljudi.", kaže Fredi.

S. S. | CRNOBELO.rs / foto: instagram.com

Možda vas zanima:

Тroše kao milioneri: Koji horoskopski znakovi se razbacuju novcem? Ne štede na garderobi niti na izlascima, a galantni su kako prema sebi tako i pr...
Zovu ga „milioner pod maskom“ – Činjenice o srpskom reperu Devitu koji krije lice od javnosti Zovu ga „milioner pod maskom“, 2020. godine snimio je pesmu sa Reljom Popovićem,...
Visok je 106 cm, a težak je 16 kg: Činjenice o Hazbuli, Rusu patuljastog rasta koji je postao viraln... Hazbula Mogamedov, poznatiji kao Mini Habib, 19-godišnji je tiktoker za kojeg se...
Od profesora sa platom od 15 dolara do milionera – Priča o uspehu Džeka Ma, osnivača AliExpressa Dobio je državno zaposlenje za koje je primao mesečnu platu od 15 dolara. Nekoli...
Od prodavačice do milionerke: Kako je mama Kris stvorila dinastiju Kardašijan? Nekada je radila u prodavnici i bila stjuardesa, a danas je mega menadžerka ko...
Kako je 8-godišnji dečak zaradio 22 miliona dolara? Preko igre i zabave, mali Rajan je došao do svetske slave i do vrha jedne od For...