Маli bonton podsetnik za pravilno i kulturno ponašanje u restoranu

Kada odete u restoran nije dovoljno samo da pozdravite osoblje i da ostavite bakšiš kako bi ostavili utisak kulturne osobe.

mali-bonton-podsetnik-za-pravilno-i-kulturno-ponasanje-u-restoranu-01.jpg

Postoje određena pravila, prema bontou, kojih treba redovno da se pridržavate u restoranima.

Naravno da se, u zavisnosti od tipa mesta, razlikuju i neke stvari, ali u suštini treba da se pridržavate sledećih pravila.

Iako ih već znate, mali podsetnik za sledeći izlazak:

1. Оbratite pažnju na dres kod zavisno u kakav restoran idete.

mali-bonton-podsetnik-za-pravilno-i-kulturno-ponasanje-u-restoranu-1.jpg

2. Sačekajte osoblje da vas uputi na slobodno mesto.

3. Telefonu, ključevima od automobila i torbi nije mesto na stolu. Prvo, zauzimate mesto za hranu, a drugo, nekulturno je prema onima sa kojima sedite.

mali-bonton-podsetnik-za-pravilno-i-kulturno-ponasanje-u-restoranu-2.jpg

4. Аkо ste u većem društvu, nemojte predugo birati gde i do koga ćete sesti, a nemojte se ni premeštati.

5. Sačekajte da svi budu usluženi i da svima serviraju hranu pre nego što počnete da jedete.

mali-bonton-podsetnik-za-pravilno-i-kulturno-ponasanje-u-restoranu-3.jpg

6. Nеmojte dovikivati konobara. Jednostavno sačekajte da pogleda prema vašem stolu i diskretnom gestikulacijom ga pozovite.

7. Prema osoblju se ponašajte sa poštovanjem i nemojte ih gledati „sa visine“. Ako nešto nije u redu sa hranom, nemojte se ljutiti na njih jer oni nisu krivi.

8. Svi treba da naručite otprilike istu količinu i treba da se dogovorite da li ćete prvo jesti salatu, da li ćete poručiti dezert i slično, kako bi svi završili otprilike u isto vreme.

9. Оslobodite sto nakon 15ak minuta od kako ste završili sa jelom. Ako ne želite da idete, nastavite na drugom mestu ili naručite još nešto, nemojte sedeti za praznim stolom.

10. Ukoliko nešto naručujete zajedno, nemojte birati koji ćete komad uzeti. Uzmite ono što vam je najbliže.

mali-bonton-podsetnik-za-pravilno-i-kulturno-ponasanje-u-restoranu-4.jpg

11. Pranje ruku i odlazak u toalet obavite čim uđete ili pre nego što vam donesu hranu. Nije kulturno da ustajete nekoliko puta tokom obroka.

12. Pо završetku, nemojte vi sakupljati tanjire, jedan preko drugi. Iako mislite da tako pomažete, ponekad radite baš suprotno jer svaki restoran ima svoj način kako sakuplja i odlaže tanjire.

mali-bonton-podsetnik-za-pravilno-i-kulturno-ponasanje-u-restoranu-5.jpg

13. Аkо želite da platite ceo račun, recite to konobaru unapred, kako vas ne bi čekao dok se vi dodajete sa novcem i „raspravljate“.

14. Аkо za stolom ima osoba koje vi ne poznajete, nemojte ćaskati samo sa onima koje poznajete, a njih ignorisati. Ostvarite komunikaciju sa svima i svima se obraćajte kada govorite.

15. Unapred se dogovorite kako ćete podeliti račun. Ako sve porudžbine imaju okvirno istu cenu, podelite račun na jednake časti.

 mali-bonton-podsetnik-za-pravilno-i-kulturno-ponasanje-u-restoranu-6.png

 M. M. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Оsnovna bonton pravila koja treba da postanu način života Pravila lepog ponašanja se mogu razlokovati u različitim zemljama sveta i između...
Каkо dа naučite decu da se hrane pravilno, bez plača i nervoze? Naterati dete da jede ono što je zdravo umesto onog što želi, može biti pravi iz...
Vodič korak po korak: Kako se pravilno jedu obroci u McDonald’s-u? Zaposleni u McDonald’s-u otkrili su tajnu koju retko ko zna, pa čak ni one najve...
Tuširajte se na 2-3 dana, stavljajte dezodorans pred spavanje: Da li pravilno održavate ličnu higije... Kada je reč o ličnoj higijeni, veliki deo ljudi i nema jasnu predstavu koliko če...
Šta treba da znate o šamponu za suvo pranje kose i kako da ga pravilno koristite? „Suvi“ šampon ne pere kosu, već upija nečistoće i čini da izgleda čistije. Zato,...
Seks bonton: Nemojte se hvaliti vrućim fotkama partnera i još 28 pravila (18+) Slanje seksi poruka i fotografija kad vam to padne na pamet smatra se neukusnim ...