Zašto modrice menjaju boju i još 5 informacija za one koji žele da znaju sve

Koje biće je besmrtno? Zašto su astronauti 5 centimetara viši u svemiru nego na zemlji?

zasto-modrice-menjaju-boju-i-jos-5-informacija-za-one-koji-zele-da-znaju-sve-01.jpg

Da li ste radoznala osoba koju zanima kako zaista funkcionišu sve stvari oko nas?

Ako je tako, onda će vam ove informacije baš dobro doći:

Zašto modrice menjaju boju?

Razlog je hemoglobin. Krv se iz oštećenih kapilara sa mesta koje smo udarili „izliva“ pod kožu, dajući joj boju hemoglobina zasićenog kiseonikom, koja je crvena. Zatim se ovaj tzv. oksihemoglobin pretvara u hemoglobin i modrica postaje ljubičasta.

Zatim se, zahvaljujući belim krvnim zrncima - leukocitima, hemoglobin razgrađuje i zamenjuje ga biliverdin, žučni pigment koji daje zelenu boju. On je poslednji na mestu povrede, a zatim ona polako bledi, izgleda žuto i kompletno nestaje.

Ponekad modrica može da bude istovremeno obojena u različite boje na različitim mestima, zbog toga što je negde udar bio jači, a negde slabiji. Inače, modrice na nogama zaceljuju sporije nego one na rukama, zbog većeg krvnog pritiska u nogama.

zasto-modrice-menjaju-boju-i-jos-5-informacija-za-one-koji-zele-da-znaju-sve-02.jpg

Zašto sneg krcka pod našim nogama?

Nema ničega lepšeg od zvuka pahuljica koje puckaju pod našim nogama. Snežni pokrivač koji se sastoji ne samo od ovih nežnih kristala, već i od vazduha, sabija se pod pritiskom naše težine, pa puca i stvara specifičan zvuk.

Ovo se ne dešava kada je temperatura oko 0 stepeni Celzijusa ili iznad nule, ali kada su temperature ispod nule, tanak sloj vode se smrzava na površini pahuljice i tako dolazi do ovog zvuka.

zasto-modrice-menjaju-boju-i-jos-5-informacija-za-one-koji-zele-da-znaju-sve-03.jpg

Koja je jedinstvena moć sunđera?

Na planeti živi 8.000 različitih vrsta sunđera. Ovo neverovatno biće nalazi se na najnižoj grani životinja, vezuje se za jedno mesto i celi život provodi tu.

Nema podeljene organe i različita tkiva, već te uloge vrše ćelije.

Između ostalih jedinstvenih karakteristika, on ima i jednu „supermoć“ - neverovatnu sposobnost regeneracije. Na primer, ako se pokida na komade, od ćelija će nastati novi organizmi, koji će se, ako ih stavite u istu posudu, ponovo spojiti jer će se ćelije međusobno prepoznati.

zasto-modrice-menjaju-boju-i-jos-5-informacija-za-one-koji-zele-da-znaju-sve-04.jpg

Još 3 informacije na sledećoj strani...

 

Koje biće je besmrtno?

Smatra se da meduza Turritopsis Nutricula može da bude besmrtna. Ovo malo biće koje dostiže prečnik do 5 milimetara, kada ostari naseli se na dnu mora i pretvara se u izrastak obložen hitinoznom kutikulom.

Zatim se na njemu pojavljuju pupoljci iz kojih se razvijaju nove meduze, a zanimljivo je to da takav ciklus može da se ponavlja neograničeni broj puta.

Ove neverovatne meduze mogu da umru samo ako završe u ustima nekog predatora ili zbog neke bolesti, ali biološki gledano, one su besmrtne jer njihove ćelije nemaju ograničen broj deoba kao kod čoveka, kod koga je granica u proseku 52 ciklusa.

zasto-modrice-menjaju-boju-i-jos-5-informacija-za-one-koji-zele-da-znaju-sve-05.jpg

Zašto odeća koja je vlažna postaje tamnija nego kada je suva?

Kada postane vlažna, na površini odeće se formira sloj koji ne menja boju materijala, već menja percepciju njegove boje.

Inače, boju percipiramo preko načina na koji se svetlost reflektuje od njegove površine, pa otuda i promena.

zasto-modrice-menjaju-boju-i-jos-5-informacija-za-one-koji-zele-da-znaju-sve-06.jpg

Zašto smo niži uveče nego ujutru?

Uveče postajemo niži za 1,2 centimetra zbog naših međupršljenskih (intervertebralnih) diskova.

U toku dana, pod uticajem gravitacije, oni se skupljaju, a u toku noći se vraćaju u prvobitno stanje, pa se zbog toga visina osobe menja. Ali, nakon fizičkog istezanja, možemo biti i do 3 centimetra viši.

Inače, astronauti imaju jedinstvenu mogućnost da brzo porastu. U trenutku kada se oslobode zemljine gravitacije i kada se nađu u svemiru, oni u proseku postaju viši za 5 centimetara. Ali, efekat traje samo dok se ne vrate kući.

zasto-modrice-menjaju-boju-i-jos-5-informacija-za-one-koji-zele-da-znaju-sve-07.jpg

 S. S. | CRNOBELO.rs / foto: clker.com

Možda vas zanima:

Тоblerone tunel – novi deo tela devojaka koji će one slikati ovog leta na plaži Na društvenim mrežama stalno se pojavljuju novi trendovi, koje devojke „slepo“ s...
Тrikovi koji će vam pomoći u neprijatnim situacijama u poslednjem trenutku Kao po nekom nepisanom pravilu, neprijatna iznenađenja se dešavaju uvek kada naj...
Мladi prvo rade, pa biraju fakultet: 5 razloga zašto je Švedska zakon zemlja za život Oba roditelja imaju porodiljsko odsustvo, a prosečni životni vek je 82 godine. Z...