Bonton pravila na koja bi vaša baba bila ponosna da ih znate

Moderna deca počinju da zaboravljaju na bonton pravila i počinju da izmišljaju svoja pravila i način života koje naše babe ne bi podržale.

bonton-pravila-na-koja-bi-vasa-baba-bila-ponosna-da-ih-znate-01.jpg

Iako su možda neka od ovih pravila stara, to ne znači da više ne treba da se poštuju, zato što kultura nema rok trajanja.

Sigurno ste deo njih čuli već 100 puta, ali nikada nije loše ponoviti pravila koja bi trebalo da vam se zauvek urežu u glavu.

Vaša baba bi se ponosila kada biste primenjivali sledeća pravila ponašanja:

Ne stavljajte tašnu na sto, niti na pod

Kada odete u kafić ili restoran, bez obzira da li je tašna mala ili velika, nikada je ne stavljajte na sto, niti na pod. Isto to važi i za naočare za sunce, telefon i ključeve. Tašna stoji na stolici, a svi dodaci su u njoj.

bonton-pravila-na-koja-bi-vasa-baba-bila-ponosna-da-ih-znate-02.jpg

Ako želite da se češljate ili šminkate - ne zauzimajte mesto ispred lavaboa

Kada ste u javnom toaletu, ali samo zato da biste popravili izgled i šminku, nemojte stajati ispred ogledala na mestu gde se nalazi lavabo. Imajte obzira prema drugim ljudima koji čekaju da operu ruke dok se vi češljate...

bonton-pravila-na-koja-bi-vasa-baba-bila-ponosna-da-ih-znate-03.jpg

Nemojte raskidati preko poruka

Zabranjeno. O važnim stvarima se razgovara uživo, posebno kada je reč o raskidu veze.

bonton-pravila-na-koja-bi-vasa-baba-bila-ponosna-da-ih-znate-04.jpg

Uvek napišite poruku ako kasnite

Treba da budete svesni da je nekulturno da ne poštujete tuđe vreme i da nekoga ostavljate da vas čeka, posebno bez prethodne najave. Kada znate da ćete zakasniti, odvojite 20 sekundi da napišete poruku.

bonton-pravila-na-koja-bi-vasa-baba-bila-ponosna-da-ih-znate-05.jpg

Ostavite elektronske uređaje dok jedete

Bez obzira da li ste u restoranu ili kod kuće, neka vam obroci prođu bez fokusiranja na mobilni, posebno kada ste  u nečijem društvu. Zašto uopšte izlazite sa nekim ako planirate da vreme provedete na telefonu?

bonton-pravila-na-koja-bi-vasa-baba-bila-ponosna-da-ih-znate-06.jpg

Izbrišite usta salvetom pre nego što popijete piće

Uvek je bolje da salvetom izbrišete usta sa strane pre nego što počnete da pijete piće, kako biste bili sigurni da ostaci hrane neće ostati na čaši.

bonton-pravila-na-koja-bi-vasa-baba-bila-ponosna-da-ih-znate-07.jpg

Nemojte tražiti da vam spakuju obrok sa poslovnog ručka ili sastanka

Iako nema ničega lošeg u tome da zatražite da vam spakuju hranu koju iz nekog razloga niste pojeli, to ne treba da radite u slučaju kada ste na poslovnom sastanku.

Ukoliko zatražite da vam spakuju ostatke, poslovni partneri ili potencijalni partneri mogu da pomisle da ste očajni kada tražite da hranu iz restorana nosite kući (posebno ako je vi niste platili).

bonton-pravila-na-koja-bi-vasa-baba-bila-ponosna-da-ih-znate-08.jpg

Nastavlja se na sledećoj strani... Možda vas zanima:

Pravila bontona za ponašanje – Šta kulturni ljudi nikada ne bi uradili kada imaju goste? Gostima ne nude neudobne rezervne stolice, ne traže pomoć od gostiju prilikom ra...
Mađarska – flaša vina, Malezija – obilan obrok: Šta možete kupiti širom sveta za samo jedan dolar? Da li kod nas može da se kupi ceo obrok za jedan dolar, odnosno oko 105 dinara, ...
8 pravila bontona koja su za mnoge novo otkriće  Da bi vas smatrali kulturnom i lepo vaspitanom osobom, svakodnevni maniri ...