Lokalni žitelji hodaju bosi - Zanimljive činjenice o Novom Zelandu

Kada pogledate kartu sveta, Novi Zeland se nalazi gotovo do Australije. Ali, u stvarnosti, rastojanje između država je oko 4.000 kilometara.

lokalni-zitelji-hodaju-bosi-zanimljive-cinjenice-o-novom-zelandu-01.jpg

Novi Zeland je zaista jedinstvena država, pa je skoro svako ko se tamo preselio bio oduševljen kulturom i navikama ljudi.

U nastavku pogledajte nekoliko zanimljivih činjenica o Novom Zelandu koje će vas sigurno iznenaditi:

1. Lokalni žitelji vole da idu bosi i to ne samo kod kuće. Bose ljude možete da sretnete u marketu, tržnom centru, pa čak i na ulici.

lokalni-zitelji-hodaju-bosi-zanimljive-cinjenice-o-novom-zelandu-02.jpg

2. Na Novom Zelandu je zabranjeno korišćenje plastike za jednokratnu upotrebu. Zbog toga, kupci mogu da uzimaju besplatne kartonske kutije u supermarketima.

lokalni-zitelji-hodaju-bosi-zanimljive-cinjenice-o-novom-zelandu-03.jpg

3. Tokom puta ćete naići na mnogo podsetnika da ponesete svoju torbu za kupovinu. Ako je ipak zaboravite, možete je pozajmiti iz prodavnice, a zatim je vratiti.

lokalni-zitelji-hodaju-bosi-zanimljive-cinjenice-o-novom-zelandu-04.jpg

4. Na Novom Zelandu možete naći i gorivo napravljeno od otpada.

lokalni-zitelji-hodaju-bosi-zanimljive-cinjenice-o-novom-zelandu-05.jpg

5. Jedan lanac supermarketa kupcima daje besplatno voće i povrće.

lokalni-zitelji-hodaju-bosi-zanimljive-cinjenice-o-novom-zelandu-06.jpg

6. U supermarketima možete naći i ovakva kolica za kupovinu. Na fotografiji levo su kolica za ljude sa invaliditetom, a desno su kolica za decu i roditelje. Pored toga, svaki supermarket nudi i besplatne maramice kojima možete izbrisati kolica.

lokalni-zitelji-hodaju-bosi-zanimljive-cinjenice-o-novom-zelandu-07.jpg

7. Svake srede supermarket Countdown priređuje „čas tihe kupovine“, a cilj je da se pruži podrška ljudima sa poremećajima poput autizma. U toku ovog sata svetla u prodavnici su prigušena, muzika je isključena, a zaposleni se trude da prave što je moguće manje buke.

lokalni-zitelji-hodaju-bosi-zanimljive-cinjenice-o-novom-zelandu-08.jpg

8. Čak i kada je napolju 0 stepeni, na Novom Zelandu ćete sigurno naleteti na nekoga u kratkim pantalonama i majici. Lokalni žitelji to rade od detinjstva kako bi ojačali imunitet.

lokalni-zitelji-hodaju-bosi-zanimljive-cinjenice-o-novom-zelandu-09.jpg

9. U obdaništa redovno dolaze specijalisti iz različitih zdravstvenih ustanova i uče decu o bolestima i prvoj pomoći. Lekari imaju i posebnu dečiju pesmu koja objašnjava kako da pozovu hitnu pomoć. Navodno, pesma je pravi hit među decom.

lokalni-zitelji-hodaju-bosi-zanimljive-cinjenice-o-novom-zelandu-10.jpg

10. Roditelji ponekad posećuju decu u obdaništima i pokazuju im stvari povezane sa njihovim poslom ili kulturom. Na primer, na fotografiji možete videti dan kada su deca učila o indijskoj kulturi.

lokalni-zitelji-hodaju-bosi-zanimljive-cinjenice-o-novom-zelandu-11.jpg

11. Na Novom Zelandu nema komaraca ni zmija, ali ima mnogo drugih zaista čudnih životinja.

lokalni-zitelji-hodaju-bosi-zanimljive-cinjenice-o-novom-zelandu-12.jpg

Nastavlja se na sledećoj strani...



Možda vas zanima:

Zovu ga „milioner pod maskom“ – Činjenice o srpskom reperu Devitu koji krije lice od javnosti Zovu ga „milioner pod maskom“, 2020. godine snimio je pesmu sa Reljom Popovićem,...
Zarađuje milijarde na kriptovalutama, a spava u fotelji u kancelariji - Činjenice o najmlađem milija... Ima bogatstvo od preko 22 milijarde dolara, ne troši ništa na sebe, već čeka dan...
Zanimljive činjenice o vereničkom prstenu Verenički prsten, pored burme, najvažniji je u životu jedne žene i podseća je na...
Visok je 106 cm, a težak je 16 kg: Činjenice o Hazbuli, Rusu patuljastog rasta koji je postao viraln... Hazbula Mogamedov, poznatiji kao Mini Habib, 19-godišnji je tiktoker za kojeg se...
U koje činjenice da verujete kada je reč o razlikama između muškaraca i žena? Razlike između muškaraca i žena su zaista velike, ali ipak ponekad može da se pr...
Topla voda je luksuz u Severnoj Koreji – nastavnica koja je radila u Severnoj i Južnoj Koreji podeli... U Severnoj Koreji nema interneta, u Južnoj Koreji studentski domovi nisu u najbo...